Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De kunst van dakkanalen
Vink Systemen realiseerde ruim 6.000 m² dakkanalen voor Westfield Mall of the Netherlands.

De kunst van dakkanalen

Circa 80% van de luchtkanalen in Nederland wordt inpandig geïnstalleerd en vakkundig weggewerkt boven plafonds en/of in technische ruimtes. In complexen met een industriële uitstraling blijven de kanalen vaak wel (deels) in het zicht, wat tevens geldt voor veel dakkanalen. “Zeker wanneer de dakkanalen vanaf straatniveau zichtbaar zijn of wanneer hoogbouw rond het projectdak aanwezig is, worden hoge eisen gesteld aan de afwerking”, weet Marc Oudt van Vink Systemen. “Bovendien speelt altijd de uitdaging van inhijsen en monteren én moeten de dakkanalen weersbestendig zijn. Om hier optimaal invulling aan te geven, is specifieke input vanaf een vroeg stadium gewenst.”

Aandacht voor waterdichtheid en weersbestendigheid

Vink Systemen denkt graag al vanaf de besteks- of ontwerpfase mee, om de beste materialen, ondersteuning, afwerking en montagevolgorde van de dakkanalen te bepalen. “Geen (dak)project is hetzelfde”, benadrukt Oudt. “Wanneer luchtkanalen in de buitenlucht worden aangebracht, moet bijvoorbeeld aandacht worden besteed aan waterdichtheid en weersbestendigheid. De materiaalkeuze is daar een belangrijk onderdeel van. Waar 95% van het inpandige kanaalwerk wordt gemaakt van gegalvaniseerde staalplaat, heb je buiten meerdere uitstekende opties. Zo is het mogelijk om ook hier gegalvaniseerde kanalen toe te passen en op locatie af te werken met aluminium (stucco) beplating. In situaties waar de montagelocatie lastig bereikbaar is of waar onvoldoende ruimte is voor beplating, zijn onze voorgeïsoleerde PIR/POL (kunststof) dakkanalen een goed alternatief. Een derde mogelijkheid is om de dakkanalen niet te isoleren en uit te voeren in aluminium.”

Op het dak van het Rotterdam Ahoy Convention Centre monteerde Vink Systemen circa 3.000 m² dakkanalen, afgewerkt met een aluminium stucco beplating.

De juiste ondersteunings- en bevestigingsconstructie

In tegenstelling tot inpandig kanaalwerk is boven dakkanalen geen dak of verdiepingsvloer aanwezig, waaraan de kanalen met draadeinden en rails bevestigd kunnen worden. Daarom moet goed nagedacht worden over de ondersteuningsconstructie, aldus Oudt. “Ook hierin zijn tal van keuzemogelijkheden. Waar bij kleine kanaaldelen standaard railconstructies voldoende zijn, zijn grote(re) kanalen vaak gebaat bij UNP staalconstructies en/of poeren. Op basis van de kanaalafmetingen en montagevolgorde werken wij graag de best passende oplossingen uit, zodat de kanalen niet kunnen inzakken of wegwaaien en ook de rest van het werk goed en efficiënt gemonteerd kan worden.”

Wat anno 2020 ook steeds meer aandacht krijgt, is de windvastheid van dakkanalen. “Door hun locatie en omvang zijn dakkanalen namelijk best gevoelig voor hoge windbelastingen”, weet Oudt. “Door al in een vroeg stadium na te denken over de bevestigingsconstructie (poeren, ogen met tuidraden, …) komen installateurs en aannemers achteraf niet voor verrassingen te staan.”

Esthetische afwerking

“In geval van zichtwerk is het verstandig om ook al vroegtijdig na te denken over de esthetische afwerking van de dakkanalen. Bijvoorbeeld door de kanalen uit te voeren in dezelfde kleur als het dak, vallen zij weg tegen de rest van de bebouwing. Stucco beplating kun je weliswaar verven, maar dit is erg arbeidsintensief. De polyester buitenmantel van de PIR/POL kanalen daarentegen kan eenvoudig in iedere RAL-kleur worden afgewerkt. Wit-, zwart- en grijstinten zijn zelfs zonder meerprijs mogelijk. Heb je hier interesse in, dan is het verstandig om hier bij de materiaalkeuze al rekening mee te houden. Dan kan ook op dit vlak een waar kunststukje gerealiseerd worden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.