De Klerk Eindhoven
01:54
11-10-2018

De klerk | Eindhoven

Eindhovense bloemist kiest voor ‘all electric’

Duurzaamheid speelt een centrale rol in de bedrijfsvoering van De Klerk Bloemsierkunst uit Eindhoven. In juli verhuisde de landelijk opererende bloemist naar een nieuw bedrijfspand van circa 1.800 m2 in Veldhoven. Van Den Hoff Installatiebedrijf ontwierp en realiseerde in samenwerking met klimaatspecialist Centercon de all electric klimaatinstallatie.

De Klerk EindhovenDe zichtbare kanaalunit geeft een industriële look.

Twee jaar geleden stond bloemenzaak De Klerk, de oudste bloemenzaak van Eindhoven, voor twee ingrijpende veranderingen. Na 48 jaar droeg eigenaar Kees van Der Hulst zijn zaak met 50 werknemers over aan zijn zoon Jos én werd besloten de winkel en werkplaats te centraliseren in een nieuw pand in Veldhoven. Van den Hoff Installatiebedrijf werd al vroeg bij het project betrokken om mee te denken over een optimale invulling van het pand. “Ze hadden twee panden op het oog, waarvan de locatie aan De Run in Veldhoven de voorkeur had”, vertelt eigenaar Jan van den Hoff. “Er zat een radiatorverwarming in met een eenvoudig ventilatiesysteem. De keuze was om dat in stand te houden of om volledig te verduurzamen.”

De Klerk EindhovenVRF kanaalunit t.b.v. de showroom.

Verschillende gebruiksfuncties
Samen met klimaatspecialist en LG-distributeur Centercon stelde Van den Hoff een advies op. All electric bleek de beste keuze te zijn. Van den Hoff: “We hebben hier te maken met een diversiteit aan functies. Er zijn kantoren, een grote showroom en werkruimtes voor bloemsierkunst en interieurbeplanting, met verschillende eisen qua temperatuur. Ook werden er hoge eisen gesteld qua comfort, met name wat betreft geluid en luchtverdeling. Voor zo’n complexe installatie is het verstandiger om nu te investeren in een nieuwe, duurzame installatie in plaats van de bestaande ingrijpend aan te passen.”

De Klerk EindhovenDe showroom van De Klerk.

Hoge comforteis
De gerealiseerde klimaatinstallatie bestaat uit twee systemen. Voor bloemsierkunst, waar een constante temperatuur van 18-20 graden Celsius is vereist, is gekozen voor het LG Synchro systeem. De kantoren en de showroom zijn voorzien van het LG Multi V 5 VRF-systeem, gecombineerd met luchtbehandeling door middel van warmteterugwinning met een warmtewiel. “Comfort-technisch én esthetisch is het een interessant project”, vindt Van den Hoff. “Zo hebben we de showroom voorzien van airsocks die op kleur zijn gebracht. Dat ziet er mooi uit en bovendien zijn luchtwervelingen minimaal. In de kantoren, waar deels een verlaagd plafond is en deels niet, hebben we kanaalunits en cassettes toegepast. Fraai zijn de nieuwe roosters van LG, ook op kleur gebracht, die in combinatie met de kanaalmodellen zorgen voor een zeer goede inductie. De kanaalunits zijn bovendien gecombineerd met het ventilatiesysteem.” Met een COP-waarde van 4, 4 voldoet de installatie ruim aan de eisen van de EIA.

De Klerk EindhovenBuitendeel van de nieuwste generatie Multi V van LG.

Toegevoegde waarde
Centercon is een toeleverancier waar Van den Hoff al jaren naar tevredenheid mee samenwerkt. Hun werkwijze sluit volgens de installateur naadloos aan op die van zijn bedrijf. “We onderscheiden ons niet in producten maar in de manier waarop we een project tot stand laten komen. Om die rol goed te kunnen vervullen, eisen wij van onze leveranciers meer dan het leveren van producten. Juist hun toegevoegde waarde zoals het bieden van technische ondersteuning, het oplossen van problemen en zich mede verantwoordelijk voelen vinden wij erg belangrijk. Centercon weet deze rol prima in te vullen en levert met LG bovendien een kwalitatief goed product. Samen hebben we ook op dit project weer een eindresultaat neergezet dat volledig aan de verwachtingen van de klant voldoet.”

Tekst Margot Visser    |    Beeld Centercon

Installatie en Bouw Nederland partners

UbbinkHotel Jakarta Amsterdam