Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De juiste verlichting voor iedere noodsituatie
De Go! vluchtwegaanduiding werd gebruikt in onder meer de hal, kantine en de praktijkruimte.

De juiste verlichting voor iedere noodsituatie

Alle noodverlichting die binnen het nieuwe Lorentz Lyceum in Arnhem werd opgehangen, is geproduceerd en geleverd door Famostar. Zij maakte ook het projectieplan. Famostar is gespecialiseerd in vluchtrouteaanduiding en vluchtwegverlichting. Deze armaturen ontwerpt zij zelf, in samenwerking met installateurs.

Een goede vluchtwegaanduiding zorgt ervoor dat mensen de dichtstbijzijnde nooduitgang zo snel mogelijk kunnen vinden in geval van nood. De noodverlichting moet betrouwbaar zijn en opvallen bij spanningsuitval. Famostar ontwikkelde verschillende handige functies, waardoor haar verlichting optimaal werkt. De noodverlichting is bijvoorbeeld voorzien van ATS (Automatisch Test Systeem) en FlashAlert! Met ATS is direct duidelijk wat de conditie van een armatuur is. FlashAlert! zorgt ervoor dat een pictogram extra aandacht trekt, doordat deze oplicht in geval van nood. Ook worden hoogteverschillen en obstakels op de vluchtroute aangeduid en is de verlichting van de allerhoogste kwaliteit.

Opvallend onopvallend

Bij het Lorentz Lyceum werd gebruik gemaakt van de producttypes Go! inbouw, Go! opbouw, Pro en CELO. Deze kennen een groot installatiegemak en vallen niet op wanneer het niet nodig is, maar juist wel in een noodsituatie. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van compacte LED-verlichting, waardoor er geen strooilicht ontstaat zoals bij TL-verlichting. Vluchtroutes worden heel specifiek uitgelicht. Roderik Verbeek, account manager bij Famostar, vertelt: “We hebben armaturen voor ieder plafond, bijvoorbeeld inbouw en opbouw. In het systeemplafond zie je ze bijna niet zitten, omdat ze naar boven uitsteken, heel compact zijn en dezelfde kleur hebben als het plafond.”

De groene vluchtrouteaanduiding zie je dan weer wel erg goed, wat dan ook de bedoeling is. Verbeek: “Dat is gedaan omdat er soms ontruimd moet worden zonder dat de netspanning wegvalt. De vluchtwegverlichting gaat pas aan als de spanning wegvalt. Mensen kunnen dan zonder paniek en veilig vluchten. Bij het Lorentz Lyceum hebben we net als bij ieder ander project aan de hand van afstandstabellen bepaald waar de armaturen moesten komen. Het ging om drie etages en ongeveer honderd armaturen.”

Uniek in Nederland

Pola Installatietechniek installeerde de verlichting van Famostar. Zij werkt regelmatig met de producten van dit bedrijf. Famostar is dan ook de enige leverancier in Nederland die zijn eigen noodverlichting ontwerpt en produceert. Zij beschikt over een eigen productiefaciliteit in Velp. Verbeek: “Iedere armatuur heeft een eigen batterij, zodat hij ook bij spanningsuitval blijft branden. Die van ons gaan acht in plaats van vier jaar mee. Dat scheelt tijd en kosten voor de installateur en de school en het is duurzamer. Daar hechten wij als bedrijf veel waarde aan. Onze producten zijn gemakkelijk te installeren en te onderhouden en wij bieden standaard tien jaar garantie op al onze armaturen.”

Om nog efficiënter te kunnen werken, koos Pola Installatietechniek voor het Lorentz Lyceum voor combinatie-armaturen. Hierin wordt de vluchtrouteaanduiding gecombineerd met de vluchtwegverlichting. Op deze manier zijn er minder armaturen nodig en wordt de installatie efficiënter ingericht. “In een lange gang kun je met onze combinatie-armaturen met minder exemplaren uit. Dit scheelt niet alleen in aanschaf, maar ook in installatie én onderhoud. Zo dragen wij bij aan een efficiëntere installatie en een schoner beeld. De school is heel mooi geworden: strak, schoon en open. Wij zijn heel trots dat wij onze producten hier hebben mogen leveren”, aldus Verbeek.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.