Installaties binnen gebouwen worden steeds belangrijker. De gebouwautomatiseringsbranche is gewend aan digitale technieken. Echter, de laatste jaren heeft ICT een enorme vlucht genomen. Van regeltechniek naar gebouwautomatisering naar smart buildings. Tegenwoordig moet je niet alleen verstand hebben van installaties en regeltechniek, maar ook van ICT. Digitalisering in de installatietechniek is niet meer weg te denken. En dat met de steeds strenger wordende wet- en regelgeving, verduurzaming en het tekort aan vakmensen. Hoe gaan we dat aanpakken?
Voor veel installateurs zijn alle veranderingen op het gebied van smart buildings moeilijk bij te houden. Daarom wordt er steeds vaker gekozen voor partnerships. Als je kiest voor een system integrator als partner, dan kijkt die naar een integrale aanpak van alle installaties in een gebouw. Twintig jaar geleden noemden wij dat bij Webeasy ‘de systeemarchitect’. Dat lijkt nu uit te komen. De installateur wordt tijdens de bouw volledig ontzorgd op het gebied van regeltechniek, integratie en smart buildingtoepassingen met behulp van ICT-technologieën. Door het partnership dalen de faalkosten, met als extra voordeel dat na de oplevering de infrastructuur aanwezig en voorbereid is om allerlei diensten aan te bieden aan een vastgoedeigenaar en eindgebruiker. Alle installatie-onderdelen communiceren namelijk met elkaar en genereren data.
Met deze data en slimme software kun je bijvoorbeeld je energieverbruik binnen het gebouw sturen en aanpassen aan de weersvoorspellingen. Zo kun je voorkomen dat zonnepanelen vanwege netcongestie afgeschakeld worden bij zonnig weer. Je zet het overschot aan elektra in voor eigen doeleinden, zoals laadpalen of de buffervaten van je warmtepompinstallatie. Je smart building is dan een soort micro grid in je eigen gebouw, tot aan de meterkast. Zo krijgt je bedrijf een extra commerciële drive en draagt het bij aan duurzaamheid en voorkoming van netcongestie. En als meerdere gebouwen bij elkaar in een stad dit doen, krijg je smart buildings – smart city – smart grid. Dat helpt iedereen in de energietransitie.
Binnen gebouwen wordt alles bijgehouden: het functioneren van de installaties, energie, CO2-uitstoot, facilitaire gegevens, bezetting, schoonmaak en hoe gezond het gebouw is. Op basis van big data worden deze rapportages automatisch gegenereerd. In de nabije toekomst is het de bedoeling dat er automatisch verbetervoorstellen gegenereerd worden die direct eenvoudig geïmplementeerd kunnen worden. Dit geeft een kwaliteitsimpuls aan het functioneren van het gebouw, verbetert de prestaties en scheelt bovendien personeel en kennis.
Niet voor niets zien we bij Webeasy dat we steeds meer ICT’ers in dienst hebben, naast de mensen met kennis over installatie- en regeltechniek. Voorheen waren we regeltechnisch installateur, nu zijn we system integrator met software gebaseerd op internettechnologie. We gaan steeds meer richting de rol van consultant aan de voorkant van een ontwerp voor de installateur, adviseur en eindgebruiker.
Wat ik voorzie, is dat er in de toekomst veel repeterend werk geautomatiseerd wordt met AI. Rapportages over gebouwen worden automatisch gegenereerd en dienen als basis voor automatische verbetervoorstellen. Zo vertelt het gebouw aan jou wat zijn behoeften zijn om optimaal en duurzaam te functioneren.
De Pen – Rolf Huijssen – Algemeen directeur bij Webeasy
Neem dan rechtstreeks contact op met Webeasy.
Contact opnemen