Marieke van Nood en Sander Rutten waren op zoek naar een nieuwe woning in Amsterdam en kochten een schip, de Mado uit 1932, op een ligplaats aan de hoofdstedelijke Levantkade. Ze bouwden het in een paar jaar om tot een uiterst comfortabele woning voor hun gezin. Bovendien werd geïnvesteerd in een duurzame installatie, waarin de ontluchters en vuilscheiders van Spirotech niet mochten ontbreken.
“Van begin af aan stond vast dat we dit schip zo duurzaam mogelijk wilden maken”, zegt Van Nood. “Het streven is zelfs om het op den duur helemaal gasloos te krijgen.” Op dit moment koken Van Nood en Rutten echter nog op gas en ook hangt er een bescheiden gasketeltje klaar voor als alle berekeningen tóch niet zouden kloppen. “Eigenlijk had dat niet gehoeven”, vertelt Rutten. “Alles wijst er op dat we die bijverwarming nooit nodig zullen hebben.”
Het stalen schip werd voor zijn nieuwe bestemming volledig gestript. Vervolgens werden de wanden bekleed met ten minste 10 centimeter PUR-schuim en zorgvuldig afgetimmerd, waarbij koudebruggen extra aandacht kregen. Alle ruimten in het schip werden voorzien van vloerverwarming, wat de installatie van een laagtemperatuursysteem mogelijk maakte. Een Vaillant zonneboiler met zes collectoren (auroTHERM) en een Vaillant lucht/water-warmtepomp (aroTHERM) leveren warm water aan een buffervat (allSTOR), dat het water op zo’n 55°C bewaart en afgeeft aan het verwarmingssysteem en de tapwaterpunten. Voor het gastenverblijf, in de punt van het schip, werd een aparte ringleiding aangelegd die aanslaat zodra iemand het licht in die ruimten inschakelt.
De installatie, aangelegd door Bijdevaate Installaties uit Zierikzee, ziet er super strak en overzichtelijk uit. Op de juiste plekken zijn SpiroVent ontluchters en SpiroTrap vuilscheiders ingebouwd. Zowel in verticaal als horizontaal leidingwerk. Rutten: “We hebben ons daar goed over laten voorlichten. Op de complete kosten van een duurzame installatie is het natuurlijk geen grote kostenpost, maar als opdrachtgever kijk je naar alle posten. Het blijkt wel dat je deze ontluchters en vuilscheiders gewoon nodig hebt. Ze zorgen voor het behoud van je installatie. Bovendien zouden ze het rendement van de warmtepomp tot wel 7,4 procent kunnen verbeteren (volgens onderzoek van de KIWA, red.). Dan verdien je het dus in wezen terug.” De vergelijking valt voor Rutten natuurlijk lastig te maken, want hij kan de uiteindelijke efficiëntie van zijn installatie niet vergelijken met dezelfde installatie zónder Spirotech-producten. “Maar het is wel te beredeneren. Een laagtemperatuursysteem als dit is nu eenmaal gevoeliger voor corrosie. En omdat het werkt met compressie, ontstaat er op kleine schaal ook magnetiet. Op zich is dat niet erg, maar als die kleine deeltjes door het systeem gaan zwerven kunnen ze op onverwachte plaatsen voor problemen met de doorstroming zorgen, het rendement verlagen of zelfs storingen opleveren.”
De SpiroTrap MB3 vuilafscheiders in het woonschip hebben een magneetveldversterkende technologie. De messing delen worden op de juiste plekken in de leiding aangebracht en halen daar de metalen deeltjes en het vuil uit het water. Met enige regelmaat moeten ze even worden nagelopen: magneet verwijderen, spuikraan openzetten en het vuile water spoelt het systeem uit. Rutten: “De warmtevoorziening is een gesloten systeem, maar toch kan er lucht in de installatie komen. Dat gebeurt altijd, ook bij een kunststof buis en juist bij een laagtemperatuursysteem. Zeker wanneer de installatie niet continu aan staat, wat door de goede isolatie van het schip een groot gedeelte van het jaar het geval zal zijn.”
Juist om die reden is een SpiroVent RV2 automatische ontluchter op strategische plekken zeer aan te raden. Deze eveneens messing apparaatjes worden in de hoofdstroom gemonteerd, op de plaats waar het water het heetst is. De SpiroVent heeft een draaibaar ontluchtingsdeel, waardoor hij zowel verticaal als horizontaal gemonteerd kan worden. Lucht, in de vorm van microbellen, is een bekend probleem in installaties, met name laagtemperatuurinstallaties. Het buffervat en de warmtepomp hebben dan ook
zelf ontluchters, maar die ontluchten alleen plaatselijk en niet het hele leidingsysteem. De SpiroVent ontlucht continu: de microbellen worden via onderdruk in een speciale luchtkamer opgevangen. Degelijke vlotters en afscheiders zorgen ervoor dat de lucht wel maar het water niet naar buiten kan. Rutten: “Bijdevaate Installaties had nog niet eerder met het materiaal van Spirotech gewerkt, wel met warmtepompinstallaties. Ik stond erbij toen de installatie in werking werd gesteld. De installateur was zeer verbaasd over hoeveel de ontluchters onmiddellijk uit het systeem wisten te halen. Zo veel, meteen al bij de eerste doorstroom, had hij nog nooit meegemaakt.”