Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
(Beeld: Attika Amsterdam)

De Hondsrugtoren, Emmen: Hoogste woontoren van Drenthe nadert zijn oplevering

In samenwerking met Peter van Dijk Projects en in opdracht van Akor Bouw verzorgt Aalbers Installatietechniek alle elektrotechnische, werktuigbouwkundige en sanitaire installaties. Zowel voor de huur- als koopwoningen en inclusief de algemene ruimtes.

De Hondsrugtoren is volledig steigerloos opgebouwd en biedt plaats aan 47 appartementen, waarvan 28 sociale huurappartementen, 16 koopappartementen en 3 penthouses. “Elk appartement krijgt zijn eigen cv-ketel”, vertelt Bert Wekema, Projectleider bij Aalbers Installatietechniek. “Als afgiftesysteem in de huurappartementen is gekozen voor Henrad ECO radiatoren. Uniek aan deze radiatoren is dat de directe instroom van warm water eerst in de voorste plaat plaatsvindt, waardoor deze een hogere temperatuur heeft. Dit zorgt voor meer stralingswarmte en dus voor een hoger comfortgevoel. In de koopappartementen is gekozen voor vloerverwarming. Een Brink WTW-unit per woning voorziet in een energiezuinige ventilatie.”

De Hondsrugtoren is volledig steigerloos opgebouwd en biedt plaats aan 47 appartementen, waarvan 28 sociale huurappartementen, 16 koopappartementen en 3 penthouses. (Beeld: Attika Amsterdam)

Voldoende waterdruk op alle verdiepingen

In de technische ruimte van de kelder installeert Aalbers Installatietechniek een hydrofoorinstallatie, die garandeert dat ook de woningen op de bovenste verdiepingen voldoende waterdruk hebben. “Een luchtbehandelingskast van 1.500 m³/h op het dak voorziet in de ventilatie van de algemene ruimten”, vertelt Wekema. “Een kruisstroomwisselaar zorgt ook hier voor een optimale warmteterugwinning.” Het regenwater van het dak wordt afgezogen en afgevoerd middels een Geberit Pluvia hemelwater-afvoersysteem op basis van onderdruk, terwijl voor de balkons standaard hemelwaterbuizen worden aangebracht.

Koppeling van deurdrangers en brandmeldinstallatie

Op elektrotechnisch vlak verzorgt de installateur uit Nieuw-Buinen de voedingen voor de personenliften en autolift, evenals de stroomvoorziening voor de appartementen. “In de gangen en trappenhuizen komt LED-verlichting. Bovendien verzorgen wij de LED-buitenverlichting, intercom-installatie en toegangscontrole.” Alle vrijloop deurdrangers van de appartementen worden aangesloten op de brandmelder, aldus Wekema. “Hierdoor worden bij brand- of rookmelding en/of bij spanningsuitval alle voordeuren veilig en conform de voorschriften gesloten.”

De nieuwe woontoren moet begin 2021 worden opgeleverd.    


Bouwinfo

Opdrachtgever 
Peter van Dijk Projects

Architect 
Attika Amsterdam 

Adviseur 
Bordewijk Adviseurs, Apeldoorn

Aannemer 
Akor Bouw, Rijssen

Installaties 
Aalbers Installatietechniek, Nieuw-Buinen

WTW-units 
Brink Climate Systems

Vloerisolatie en vloerverwarmingssystemen 
Temmen & Koop

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.