Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De eerste echte IoT-sensor voor Smart Buildings is een feit!

De eerste echte IoT-sensor voor Smart Buildings is een feit!

In de markt wordt uitgebreid gesproken en geschreven over ‘Smart Buildings’ en de voordelen hiervan op het gebied van duurzaamheid, energiezuinigheid, gezonde gebouwen, CO2-besparing en benutting en bezetting. De uitwerking hiervan laat echter nog teveel op zich wachten, merkt Rolf Huijssen, algemeen directeur van Webeasy. Met name omdat leveranciers nog te vaak gesloten gebouwbeheersystemen en gesloten sensoroplossingen aanleveren, waardoor de gewenste doelen niet worden bereikt. “Onze nieuwe en innovatieve IoT SmartMultiSensor brengt hier verandering in.”

De SmartMultiSensor is vanaf september leverbaar.

100% open

Webeasy ontwerpt en levert van oudsher producten en applicaties die 100% open en onafhankelijk zijn en die álle standaarden binnen de besturingsindustrie ondersteunen. “Hierdoor zitten gebouweigenaren en -beheerders niet vast aan verplichte hardware, fabricaatgebonden protocollen en/of één vaste leverancier”, aldus Huijssen. “Met dezelfde visie hebben wij de SmartMultiSensor ontwikkeld. Dankzij het open MQTT-protocol kan de SmartMultiSensor eenvoudig én veilig op alle gebouwbeheer-, enterprise- of cloudsystemen worden aangesloten.”

Een Smart Building is een gebouw die flexibel meebeweegt met zijn actuele gebruik. “Om dit mogelijk te maken, zijn betrouwbare metingen, eenvoudige data-ontsluiting én een nauwkeurige data-analyse onontbeerlijk”, aldus Huijssen. “De SmartMultiSensor verzorgt zowel betrouwbare metingen als eenvoudige data-ontsluiting, terwijl de data-analyse bij het desbetreffende gebouwbeheersysteem ligt.”

De SmartMultiSensor kan meten, verzamelen én ontsluiten. Van de comforttemperatuur in een ruimte tot en met relatieve vochtigheid, CO2, TVOC, fijnstof, (dag)lichtniveau, geluidsdruk en aanwezigheid. “In de SmartMultiSensor zit bovendien Bluetooth, waardoor de ruimte te bedienen is via een gratis app op de smartphone.” Eén SmartMultiSensor kan ongeveer een stramienniveau van 5,40 x 3,60 meter bestrijken en op of in het plafond gemonteerd worden. “De sensor is vervolgens snel aan te sluiten met een daisy-chain Ethernetaansluiting.”

100% slim

Met de SmartMultiSensor kunnen ruimtes, op basis van de meetdata, efficiënt (en vraaggestuurd) worden verwarmd, gekoeld, geventileerd en verlicht. Ook de zonwering kan slim worden aangestuurd. De geluidsdrukdata die de SmartMultiSensor verzamelt, kan naar wens worden benut voor werkplekkeuzes. “Bijvoorbeeld in kantoren waar gewerkt wordt volgens het ‘Nieuwe Werken’, kan op een plattegrond bij de ingang zichtbaar worden gemaakt op welke verdiepingen en in welke ruimtes het rumoerig is en waar nog stiltewerkplekken zijn.”In de toekomst wordt deze functionaliteit naar een nog hoger niveau getild, aldus Huijssen. “In de SmartMultiSensor is namelijk ook een voorbereiding getroffen voor people count, die op termijn softwarematig ondersteund wordt en volledig voldoet aan de AVG-wetgeving. Dankzij de telfunctie is in één oogopslag zichtbaar hoeveel en hoe lang personen in een ruimte aanwezig zijn en op welke plekken. Dit biedt mogelijkheden voor aanvullende gebruikersfuncties (apps) in de toekomst, zoals geavanceerde werkplekreservering. Ook kan de schoonmaak op het ruimtegebruik worden afgestemd, wat flinke besparingen oplevert.”

100% inzicht

Dankzij de grote hoeveelheid data die wordt verzameld ontstaan ook mogelijkheden voor data-analyse én rapportages. “Waar gebouwbeheerders graag beschikken over rapportages voor energie- en CO2-besparing, is het voor beleggers interessant om inzicht te krijgen in de bezettingsgraad per vierkante meter. Welke ruimtes zijn het populairst? En welke omstandigheden spelen hier, waarop andere ruimtes geoptimaliseerd kunnen worden? Maar ook: hoe gezond zijn mijn gebouwen?”

100% onderhoud

De SmartMultiSensor wordt onderhouden door ‘over-the-air’ updates en upgrades, waardoor klanten worden ontzorgd, besluit Huijssen. “De SmartMultiSensor is een jaar lang getest in ons eigen kantoor. Tijdens de VSK beurs werd de sensor voor het eerst gepresenteerd aan het grote publiek en de reacties waren lovend: de eerste echte IoT-sensor voor Smart Buildings is eindelijk een feit!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.