Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

De eerste Cradle to Cradle werkomgeving van Nederland:
 SHARE eerst virtueel en daarna in werkelijkheid gebouwd 


SHARE is een multitenantgebouw dat volledig high-tech en duurzaam is.

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | HOMIJ Technische Installaties

18 juni 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

In Hoofddorp wordt park 20|20 gerealiseerd: de eerste Cradle to Cradle werkomgeving van Nederland. Met 89.000 m2 aan kantoorruimte en 3.700 m2 aan overige voorzieningen, zoals een supermarkt, sportgelegenheid en restaurants, is dit een waar park van de toekomst. In juli 2020 werd SHARE opgeleverd: een multi-tenant gebouw dat vooraf virtueel werd gebouwd en waar HOMIJ Technische Installaties alle gebouwgebonden installaties zo aanbracht dat ze demontabel en remontabel zijn.

Binnen SHARE vind je hightech kantoorruimtes, een bijeenkomstenruimte en een tweelaagse parkeerkelder. Vooraf werd SHARE volledig weergegeven binnen een BIM-model en virtueel gebouwd, waarna de installateurs alles exact in werkelijkheid moesten namaken. “We hebben gewerkt met een Design & Build contract, waarbij wij alle installaties hebben gedaan. Daaronder vallen de WKO-installatie, koeling, verwarming, ventilatie, brandmeldinstallatie en PV-panelen. Dat hebben we allemaal gerealiseerd volgens de gestelde kwaliteitseisen en binnen de planning”, vertelt Bayram Kirbiz, projectmanager installaties bij HOMIJ.Dit kon bereikt worden door het hele gebouw en de bijbehorende installaties vooraf uit te werken in een BIM-model en het vervolgens virtueel te bouwen. Zo kon gekeken worden hoe de installaties het best toegepast konden worden en op welk moment. Kirbiz: “De materiaalkeuze is een combinatie van high-end, duurzaam en Cradle to Cradle. Door alles eerst volledig uit te werken en vervolgens op een der gelijke manier te verwerken, is er een hoogwaardig, duurzaam pand ontstaan dat van de nieuwste technieken is voorzien. De installaties zijn bovendien volledig demontabel en remontabel.”

De PV-panelen werden in het dak van het atrium geïntegreerd.


WELL Gold en BREEAM-NL Excellent

HOMIJ voerde de werkzaamheden uit in bouwteamverband met IBB Kondor en Delta Development. Die samenwerking verliep soepel, ondanks de komst van corona, zegt Kirbiz. “Dat was de grootste uitdaging binnen het project. Veel mensen moesten thuis werken en kwamen alleen op de bouw wanneer dat noodzakelijk was. Desondanks hebben we een goede oplevering gehaald met de juiste kwaliteit.” Dit laatste blijkt uit de behaalde duurzaamheidscertificaten, waaronder WELL Gold en BREEAM-NL Excellent, en het feit dat HOMIJ ook in de toekomst weer installaties zal aanleggen voor andere gebouwen op park 20|20.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht