Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Producten

De combinatie van lage temperaturen en radiatoren

Instamat-TH_impressie-3

21 maart 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Zuinig systeem, maar toch snel extra warmte

Prenger Warmtetechniek is dé specialist op het gebied van verwarmingssystemen en richt zich specifiek op utiliteits- en woningbouwprojecten. Het assortiment bestaat uit radiatoren en convectoren van gerenommeerde merken, zoals Instamat, Kermi, Meinertz en Preko. Steeds meer woningen en bedrijven stappen af van het gas en krijgen een lage temperatuursysteem. Ook hiervoor ontwikkelt Prenger Warmtetechniek innovatieve producten. Bovendien levert Prenger maatwerk oplossingen.

Prenger levert badkamer- en designradiatoren, ribbenbuizen en convectoren van een hoge kwaliteit, duurzaamheid en met een mooie uitstraling. Deze producten zijn te zien in de nieuwe showroom in Vaassen. Deze werd in juni vorig jaar geopend na een verbouwing van een jaar. Vorig jaar werden ook veel nieuwe modellen geïntroduceerd, vertelt mede-eigenaar Rolf Brand. “Op dit moment hebben we meer dan tachtig verschillende modellen waarvan twintig elektrisch. De elektrische radiatoren hebben we ook als cv-uitvoering.”

Extra warmte voor comfort

Veel bestaande en nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig uitgevoerd met een warmtepomp om te voldoen aan de duurzaamheidseisen, meestal gecombineerd met vloer- en wandverwarming. Achteraf ervaren de bewoners dan dat ze toch warmte tekortkomen in de badkamer, aldus Brand. “Als je ’s morgens de badkamer binnenloopt, terwijl je net uit een warm bed komt en weinig kleding aan hebt, dan wil je extra comfort. De overgang van warm naar koud is op dat moment te groot. Met een radiator aan de wand kun je dat opvangen.”

Dat kan een elektrische radiator zijn, maar ook een conventioneel exemplaar dat normaal gesproken op een hoge temperatuur werkt, zegt Brand. “De vraag wanneer temperatuur hoog of laag is, is relatief. Daar zit geen harde grens aan. Iedere radiator is dan ook geschikt als extra warmtebron bij lage temperatuur, in combinatie met vloer- en wandverwarming. Alleen wordt een niet-elektrisch exemplaar dan misschien wat minder warm. Een elektrische radiator werkt apart van de warmtepomp. Wij hebben een breed assortiment aan elektrische radiatoren, van eenvoudig om je handdoek op te warmen tot designradiatoren die zich aanpassen aan het interieur.”

Perfecte combinatie

Een andere beperking van vloer- en wandverwarming is dat de temperatuur niet flexibel geregeld kan worden. Snel schakelen van koud naar warm is niet mogelijk, terwijl daar soms wel behoefte aan is. Ook dan is de combinatie tussen een lage temperatuursysteem en radiatoren een oplossing. Brand: “Als je het koud hebt of wanneer je eerder thuis bent, dan kun je het niet snel warm krijgen met een systeem op lage temperatuur. De oplossing is dan een combinatie van vloerverwarming en radiatoren. Dat past mooi in het concept van warmtepompen en de energietransitie. Je bent zuinig aan het verwarmen en de warmtepomp doet zijn werk, maar is er extra behoefte aan warmte, dan is dat mogelijk. Het gaat dan om cv-radiatoren die gekoppeld worden aan het lage temperatuursysteem, waar de warmtepomp de bron is. Die combinatie is perfect.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht