Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De beste binnenklimaatcondities voor iedere serverruimte

De beste binnenklimaatcondities voor iedere serverruimte

In onze digitale samenleving zijn we sterk afhankelijk van data. De uitgebreide infrastructuur van netwerken, datacenters en cloud- en hostingpartijen vormt als het ware het fundament van onze digitale economie én ons digitale leven. Om een goede en veilige verwerking, opslag en transport van deze data te borgen, zijn een betrouwbare energievoorziening, goede stroomverdeling en uitgekiende klimaatbeheersing in onze datacenters van cruciaal belang.

Zowel temperaturen als luchtvochtigheid moeten binnen een bepaalde bandbreedte blijven, om slijtage, storing of uitval van apparatuur te voorkomen. Producent en leverancier van koel- en HVAC-producten Lennox Benelux BV levert hier graag een bijdrage aan. “Wij zijn bekend met de actuele datacentereisen en ontwerpen, engineeren, leveren en installeren redundant (koel)oplossingen op maat, in combinatie met luchtbehandeling, bevochtiging en ontvochtiging”, vertelt Sales Service Engineer Erik de Jong. “Ook nemen we graag onderhoud en service voor onze rekening.”

Tijdens het onderhoud en de service controleert Lennox schakelaars, contacten, alarmfuncties en lekbakafvoeren. Indien nodig worden filters vervangen. Bovendien wordt het aantal draaiuren en de conditie van de ventilatoren geïnventariseerd.

Een mooie referentie van Lennox’ dienstverlening in datacenters is NorthC, de grootste regionale datacenteronderneming van Nederland. In totaal beschikt NorthC over 10 datacenters en circa 30.000 m² rackruimtes, suites en grootschalige datavloeroppervlakten voor midden- en kleinbedrijf in de regio’s Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Nieuwegein. Bovendien functioneert NorthC als een connectivity hub die partijen op het gebied van cloud, connectiviteit, hosting en infrastructuur samenbrengt, inspireert én aanzet tot nieuwe ideeën en initiatieven. Veel van de datacenters zijn voorzien van Close Control downflowunits van Lennox, die in een efficiënte luchtbehandeling (luchtcirculatie, koeling en luchtvochtigheidsregeling) van de ruimtes voorzien. “Onze datacenters bieden een onderkomen aan vele duizenden klantservers, die 24 uur per dag koele lucht aanzuigen en warme lucht produceren”, vertelt Ronald van Kruijssen, Senior Director Infrastructure bij NorthC datacenters. “De downflowunits van Lennox zorgen daarentegen voor een efficiënte afvoer van warme lucht en vraaggestuurde toevoer van koele lucht, waardoor de ruimtetemperatuur stabiel blijft (22-24°C). Speciale ontvochtigers houden de relatieve vochtigheid (45-55%) in de ruimte in balans. De ruimtetemperaturen, relatieve luchtvochtigheid en andere belangrijke parameters worden zorgvuldig gespecificeerd in een Service Level Agreement (SLA), die zorgt voor duidelijkheid én vertrouwen bij onze klanten.”

Betrouwbaar en stabiel

Het is van wezenlijk belang voor NorthC en haar klanten dat de klimaatsystemen in de diverse datacenters betrouwbaar en stabiel functioneren, binnen de gestelde bandbreedtes, benadrukt Van Kruijssen. “In het ideale geval zouden alle data-ruimtes als een cleanroom ingericht en geconditioneerd moeten worden, maar in de praktijk is dit niet mogelijk. In plaats hiervan moeten wij zorgen dat stof en andere vervuilingen zo efficiënt mogelijk worden afgevangen. De filters in de downflowunits spelen hierin een belangrijke rol. Daarnaast is een betrouwbare werking van de units cruciaal. Naast het proces van ontwerp, engineering en installatie zijn preventief en correctief onderhoud, service en monitoring hiervoor essentieel.” De monitoring van alle datacenterinstallaties wordt in eigen beheer uitgevoerd door NorthC, omdat inloggen op het netwerk uit veiligheidsoverwegingen niet mogelijk is. “Bijvoorbeeld meldingen van de Close Control downflowunits worden automatisch doorgestuurd naar een centrale locatie in Nederland waar, in geval van storingen of defecten, direct de juiste acties worden opgestart. Voor onderhoud en service hebben wij gezocht naar een betrouwbare servicepartij die niet alleen zeer snel reageert, maar ook actief meedenkt in oplossingen en niet bang is voor een stukje innovatie. Die partij vonden wij in Lennox.”

De downflowunits van Lennox zorgen voor een efficiënte afvoer van warme lucht en vraaggestuurde toevoer van koele lucht, waardoor de ruimtetemperatuur stabiel blijft (22-24°C).

Onderhoud op maat

Inmiddels verzorgt Lennox het onderhoud en de service op 7 datacenterlocaties van NorthC. “Voor iedere locatie hebben wij een onderhoudsschema op maat uitgewerkt”, benadrukt De Jong. “Afhankelijk van de ruimte en parameters wordt 1, 2 of 4 keer per jaar onderhoud uitgevoerd aan de elektrische, waterzijdige en luchtzijdige componenten. Tijdens deze werkzaamheden kan NorthC vertrouwen op vaste en vertrouwde gezichten, die goed bekend zijn met de specifieke dienstverlening én klimaateisen. Naast schakelaars, contacten en alarmfuncties controleren we bijvoorbeeld de lekbakafvoeren. Indien nodig worden filters vervangen. Bovendien inventariseren we het aantal draaiuren en de conditie van de ventilatoren.” Ook controleert Lennox of de opstelling van alle Close Control downflowunits nog voldoet of dat aanpassingen gewenst zijn. “Datacenters zijn continu in beweging”, benadrukt Ad Vink, Key Account Manager Close Control units bij Lennox. “Gedurende de levensduur van de units (10-15 jaar) zijn ruimteaanpassingen dan ook onontbeerlijk, wat gevolgen kan hebben voor het detecteren, meten en regelen van de ruimtecondities. In nauwe samenwerking met NorthC zoeken we continu naar optimalisaties op dit vlak. Bovendien streven we samen naar de meest energiezuinige en milieuvriendelijke oplossingen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.