DCAM
01:31
13-08-2019

DCAM01 | BREEAM-gecertificeerd distributiecentrum in The Port of Amsterdam

Een laag energieverbruik in combinatie met een intelligente regeling was een cruciale voorwaarde bij de BREEAM-certificering van het nieuwe logistieke complex DCAM01. Door te kiezen voor een systeem van opwekking naar afgifte is dat doel bereikt.

The Port of Amsterdam is de ideale locatie voor distributiecentra in het havengebied van Amsterdam. Op deze locatie, aan de Conackryweg, bevindt zich het duurzame bouwproject DCAM01. Het complex omvat een viertal distributiehallen met kantoorfunctie. De ruimtes zijn identiek aan elkaar en hebben een totaal bruto vloeroppervlak van circa 16.000 m2. Het kantoor is verdeeld over de begane grond, eerste en tweede verdieping. Drie van de vier locaties zijn inmiddels in gebruik genomen.

centercondcam4-kopieren

LG Monobloc R32 opgesteld middels een Big Foot frame.

 

Totaaloplossing

Het ontwerp van dit nieuwe distributiecentrum moest voldoen aan de eisen van BREEAM. Een wezenlijk onderdeel hiervan is het energieverbruik. Technisch aannemer TBK heeft gekozen voor de totaaloplossing van Centercon. De leverancier in koude- en klimaattechniek heeft het systeem, van opwekking naar afgifte, samen met TBK ontworpen, geëngineerd en het complete pakket geleverd, bestaande uit de LG warmtepompen, afgiftesystemen in de vorm van vloerverwarming, fancoil units en Center Smart Energy Controllers. “Door te kiezen voor deze totaaloplossing kunnen we onder andere een laag energieverbruik realiseren. We hebben in dit project gekozen voor de LG R32 Monobloc toepassing. Deze compacte unit kan hoge temperaturen realiseren waardoor we snel kunnen voldoen aan de vraag in het pand. De toepassing van deze oplossing levert bovendien interessante ISDE subsidievoordelen op”, vertelt Martin van der Voort, Key Accountmanager bij Centercon. Naast de genoemde installaties zijn in de kantoorruimtes ook ventilatiesystemen toegepast voorzien van warmteterugwinning in combinatie met CO2-sturing, geheel in lijn met de BREEAM-eisen.

centercondcam2-kopieren

De Center Smart Energy Controller.

 

Center Smart Energy Controller

De gebruikers van DCAM01 hebben uiteindelijk in elk pand andere behoeften. Ventilatie, koeling en warmte zijn daarom allemaal geïntegreerd in één totaalsysteem per kantoor. Dit totaalsysteem wordt aangestuurd door de Center Smart Energy Controller van Centercon. Van der Voort: “Zowel TBK als de eindgebruikers kunnen op afstand onder andere verbruik, temperatuur en vermogens monitoren. Inzicht in deze data was een voorwaarde om de BREEAM-certificering te kunnen halen.” General Manager Jeroen Koppes van TBK is zeer tevreden over het eindresultaat, maar roemt vooral ook de wijze waarop dit tot stand is gekomen. “Het mooiste aan dit project vind ik hoe we met zijn allen hebben samengewerkt. Dat klinkt als een cliché, maar in dit geval ging het bijzonder goed. Met alle partijen, van aannemer tot en met groothandel, was het contact goed. We hebben echt samen iets neergezet.”

centercondcam3-kopieren

Bedrade bedieningen van de LG Monobloc R32 buitendelen.

 

Tekst: Margot Visser   
Beeld: Centercon

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Installatie en Bouw Nederland partners

tcmi one   kopierenzwart techniek alternatoren klaar om gekoppeld te worden met motoren voor een datacenter project. kopieren