Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
DC Bijenkorf | Duurzame klimaatinstallatie voor distributiecentrum de Bijenkorf

DC Bijenkorf | Duurzame klimaatinstallatie voor distributiecentrum de Bijenkorf

Op bedrijventerrein Kraaiven in Tilburg is recent het nieuwe distributiecentrum van de Bijenkorf opgeleverd. Vanuit deze nieuwbouw worden zeven Nederlandse warenhuizen bevoorraad. Ook worden in het dc de e-fulfilmentactiviteiten verricht, die zijn uitbesteed aan Ingram Micro CLS Benelux. De logistiek dienstverlener heeft in het dc de beschikking over maar liefst 41.553 m² magazijnruimte, 6.546 m² mezzanine en 3.233 m² kantoorruimte.

De nieuwbouw is turnkey ontwikkeld en gerealiseerd, conform de hoogste standaarden in logistiek vastgoed. “Ontwikkelaar HVBM Vastgoed en Ingram Micro CLS Benelux ambieerden een BREEAM-NL ‘Outstanding’ gebouw”, vertelt Ruud van Elsacker, Projectleider bij H. de Bont Klimaattechniek bv. “Dit hoge duurzaamheidsniveau komt onder andere tot uiting in een energiezuinige en gasloze klimaatinstallatie.”

Duurzame klimaatinstallatie voor distributiecentrum de Bijenkorf

H. de Bont Klimaattechniek b.v. heeft airsocks aangebracht in de zogenaamde picktorens, die in eigen beheer door Ingram Micro CLS Benelux zijn gebouwd.

 

Unieke opwekkingsinstallatie

H. de Bont Klimaattechniek bv is verantwoordelijk voor de engineering en uitvoering van alle werktuigbouwkundige installaties in het distributiecentrum, behoudens de sanitaire technieken. “In opdracht van HVBM Vastgoed hebben wij een WKO-installatie met twee doubletbronnen gerealiseerd. De bronnen zijn gekoppeld aan twee water/water-warmtepompen die gebruikmaken van het koudemiddel HFO-1234ze”, vertelt Van Elsacker. “Dit koudemiddel heeft een GWP-waarde < 1, wat belangrijke credits oplevert voor de BREEAM-NL-certificering.”

Diverse afgiftesystemen

Voor de warmte- en koude-afgifte in de kantoren heeft H. de Bont Klimaattechniek bv 4-pijps inductiesystemen geïnstalleerd, waarmee vraaggestuurd verwarmd en gekoeld kan worden. In het ‘kale’ warehouse zijn stralingspanelen voorzien. Een duurzame keuze, omdat deze panelen op lage temperatuur verwarmen. “Met dezelfde panelen en leidingtracés kan bovendien gekoeld worden”, aldus Van Elsacker. “Simpelweg door de kleppen op de verdeler om te zetten (change-over).” Tot slot heeft de Tilburgse installateur airsocks aangebracht in de zogenaamde picktorens, die in eigen beheer door Ingram Micro CLS Benelux zijn gebouwd. De airsocks zijn gekoppeld aan twee luchtbehandelingskasten van ieder 44.000 m³/h en voorzien zowel in de ventilatie, verwarming als koeling van de picktorens.

“De bouw van het distributiecentrum is de grootste opdracht van H. de Bont Klimaattechniek bv ooit”, vertelt Van Elsacker. “Qua omvang, maar ook qua aantal manuren. Aanvankelijk kregen we alleen de bouw van de casco hal gegund, maar al gauw werden hier de BREEAM-NL- en duurzaamheidsambities van de Bijenkorf en IM aan toegevoegd. En hoewel we iets meer tijd kregen voor de oplevering, hebben we alle zeilen moeten bijzetten om deze opdracht tijdig en goed te voltooien. Dat we hierin zijn geslaagd, maakt ons super trots.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.