Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Danfoss AB-QM 4.0: Drukonafhankelijke inregel- en regelafsluiter voor moderne smart building concepten

Danfoss AB-QM 4.0: Drukonafhankelijke inregel- en regelafsluiter voor moderne smart building concepten

Dynamische HVAC regelafsluiters met aansluitmaten van DN15 tot 32 zorgen voor een optimale hydraulische balans én regeling van klimaatplafonds, inductie-units, en fan coil units in openbare en commerciële utiliteitsgebouwen.

Met de AB-QM 4.0 regelafsluiters, breidt Danfoss zijn productrange van drukonafhankelijke regelafsluiters voor  HVAC verwarmings- en koelsystemen uit. De afsluiters zijn special ontworpen om te combineren met conventionele motoren of met de Danfoss NovoCon® S digitale servomotor. Ze maken met name HVAC 4.0-oplossingen mogelijk in smart buildings zoals hotels of kantoren.

Danfoss, één van de wereldmarktleiders op het gebied van verwarmingstechnologie, breidt het productgamma van zijn drukonafhankelijke AB-QM inregel- en regelafsluiters voor verwarmings- en koelsystemen uit. De nieuwe Danfoss AB-QM 4.0-regelafsluiters zijn ontworpen in de maten van DN15 tot 32 en bieden nieuwe functies en verbeterde specificaties. De unieke 100% autoriteit, dankzij de ingebouwde drukverschilregelaar, blijft ongewijzigd. Dit zorgt voor de zeer nauwkeurige, drukonafhankelijke, regelprestaties van de afsluiters. In vergelijking met de huidige modellen zijn er verschillende belangrijke wijzigingen en verbeteringen doorgevoerd. Het is dus een, in alle opzichten, geperfectioneerde opvolger.

Het meest opmerkelijk is het nieuwe ontwerp van het afsluiterhuis en de ingebouwde regelafsluiter en drukverschilregelaar. Door innovatief PPSU-polymeer te gebruiken, wordt het effect van verkalking en vervuiling als gevolg van aanwezige ijzeroxide in vergelijking met andere, veelal gebruikte materialen, sterk verminderd. Intensieve tests bewijzen de nauwkeurige regelprestaties en de lange levensduur.

afb 1 ab qm 4.0 buitendraad meetnippels kopieren

Danfoss AB-QM 4.0 drukonafhankelijke inregel- en regelafsluiter met buitendraad en meetnippels

 

De drukklasse is verhoogd van PN16 naar PN25 terwijl het vereiste drukverschil slechts 16 kPa bedraagt.

Het instelbare debiet van de AB-QM 4.0-kleppen is aanzienlijk verhoogd, bijvoorbeeld voor de uitvoering DN15 van maximaal 450 naar 650 l/h. Hierdoor kunnen grotere vermogens worden geregeld met kleinere afsluiters. De laagst mogelijke debiet instelling is verlaagd van 20% naar 10% van nominale debiet. De afsluiters zijn ook verkrijgbaar als high-flow of low-flow uitvoering. Zoals de DN15 HF met een regelbare capaciteit van 120 tot 1200 l/h. Of de DN15 LF met een regelbare capaciteit van 20 tot 200 l/h in vollast. Vanwege de hoge regelnauwkeurigheid in combinatie met de drukonafhankelijkheid kan tot een zeer kleine deellast worden terug gemoduleerd.

Alle AB-QM 4.0 afsluiters zijn verkrijgbaar met binnen- of buitendraad, met of zonder meetnippels. De instelschaal van de voorinstelling is vanuit verschillende richtingen zichtbaar, zelfs met een gemonteerde servomotor.

De nieuwe AB-QM 4.0 regelafsluiters in de maten DN15 en DN20 zijn, samen met de eveneens nieuwe thermische motoren TWA-Q vanaf nu leverbaar.  De versies DN25 en DN32 zijn naar verwachting medio 2021 beschikbaar.

Alle afsluiters zijn bedoeld voor gebruik met zowel conventionele (on-off of modulerende) servomotoren als met de Danfoss NovoCon® S zeer nauwkeurige digitale servomotor, die kan worden geïntegreerd in gebouwbeheersystemen (GBS) via BACnet of Modbus bus-communicatie. Dit betekent dat de AB-QM 4.0 regelafsluiters in combinatie met de Novocon® S motoren smart building concepten in commerciële utiliteitsgebouwen zoals hotels of kantoorgebouwen mogelijk maken.

Danfoss ontwerpt HVAC 4.0 voor smart buildings. De combinatie van AB-QM 4.0 en NovoCon® S digitale servomotor is een goed voorbeeld van de digitalisering in HVAC. De combinatie zorgt niet alleen voor een hoge precisie, dynamische, hydraulische balans en regeling. De digitale servomotoren  voorzien het GBS van realtime HVAC-data om actief energiemanagement mogelijk te maken. Digitale servomotoren met bus-communicatie bieden ook voordelen bij inbedrijfstelling op afstand, het wijzigen van debietinstellingen en het spoelen van het klimaatsysteem. Inzage in de systeemdata maakt ook preventief service en onderhoud en zelfs energietoewijzing (per unit, sectie of etage) mogelijk. En automatisch gegenereerde alarmmeldingen ondersteunen snelle en nauwkeurige probleemoplossing. HVAC 4.0 optimaliseert continu de energie-efficiëntie en het comfort van gebouwen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.