Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Customized regeltechnieken voor nieuwbouw AWL-Techniek B.V. in Harderwijk

Customized regeltechnieken voor nieuwbouw AWL-Techniek B.V. in Harderwijk

Op de Lorentz III in Harderwijk is net voor de bouwvak de nieuwe, hypermoderne montagefabriek met hoofdkantoor van systeemintegrator AWL-Techniek B.V. opgeleverd. De nieuwbouw van de specialist in algemene machinebouw, productieautomatisering en lasmachinebouw is ontworpen door Van de Poel Architecten. Dijkham bouw was verantwoordelijk voor de bouwkundige werkzaamheden. Leertouwer nam de elektrotechnische installaties voor zijn rekening, terwijl Hollander Techniek alle werktuigbouwkundige installaties realiseerde. Inclusief bijbehorende regeltechnieken. Het pand is officieel geclassificeerd als energieneutraal en functioneert volledig all-electric. Op het dak zijn circa 3.800 zonnecellen gemonteerd.

“Voor de verwarming en koeling van de diverse ruimtes is een warmte-koudeopslagsysteem met twee open bronnen gerealiseerd, in combinatie met warmtepompen”, vertelt Björn Vijge, werkvoorbereider bij Hollander Techniek. “Vanuit de technische ruimte worden warmte en koude via diverse distributiegroepen en middels Belimo vlinderkleppen, regelafsluiters en druksensoren door het pand verspreid. Als afgiftesysteem in de ruimtes is gekozen voor een BaOpt-systeem, dat functioneert op basis van luchtdruksturing. Hierdoor kan tochtvrij geventileerd worden, zonder klimaatklachten.” Bovendien worden temperatuur en CO2-niveau perfect gecontroleerd, vertelt hij. “Luchtbehandelingskasten op het dak zorgen voor de toevoer van voldoende verse lucht, die steeds op een basistemperatuur wordt aangeboden. Naar wens kan de lucht per ruimte en met behulp van Priva regelaars en Belimo drukonafhankelijke kogelkranen, servomotoren op de luchtkleppen en temperatuur en CO2 kanaalsensoren worden naverwarmd. Vervolgens wordt de geconditioneerde lucht middels luchtroosters de ruimte ingeblazen.”

2. temperatuursensoren in beeld 2 kopieren

Belimo temperatuursensoren.

 

Hoge kwaliteit, efficiënte montage

Om een hoge kwaliteit en efficiënte montage te borgen, zonder faalkosten, werkt Hollander Techniek sinds enkele jaren met gestandaardiseerde, integrale oplossingen en een vaste poule van leveranciers. “We hebben actief gezocht naar leveranciers die geen losse producten maar totaalconcepten aanbieden”, aldus Vijge. “Eén van deze leveranciers is Belimo, waarmee we in het verleden al vele projecten succesvol hebben uitgevoerd. Doordat we steeds met dezelfde producten werken, kunnen we sneller en efficiënter werken. Engineering en montage worden aanzienlijk vergemakkelijkt, zeker in combinatie met de customized productoplossingen.”

Voor de montage van de naregelingen moest Hollander Techniek tot voor kort alle regelafsluiters, vlinderkleppen, drukonafhankelijke kogelkranen, temperatuur en CO2 kanaalsensoren en druksensoren separaat en in het werk bekabelen en aansluiten, met als gevolg veel montage-uren op de bouw en mogelijke aansluitfouten. “In nauwe samenwerking met Belimo, Priva en WAGO hebben wij hier een oplossing voor ontwikkeld, in de vorm van een Roombox waarin alle Priva naregelcomponenten eenvoudig ingepast kunnen worden. De naregelingen worden door onze afdeling paneelbouw bedraad naar de WAGO-connectoren, waarna we in het werk alleen nog de box moeten plaatsen.” De afdeling Customized Products van Belimo levert alle regelafsluiters, vlinderkleppen, drukonafhankelijke kogelkranen, temperatuur en CO2 kanaalsensoren en druksensoren just-in-time en volledig customized aan, inclusief een 3 meter lange kabel en voorzien van WAGO-stekers, waarna zij plug-and-play met de connectoren van de box gekoppeld kunnen worden. “De stekers kunnen op slechts één manier worden aangesloten, waardoor faalkosten én montagetijden flink gereduceerd worden.”

1. prca in beeld 2 kopieren

Belimo 3-weg vlinderklep oplossing.

 

Customized Products als oplossing voor uitdagingen in de branche

Alle corrigerende organen en sensoren kunnen op de Customized Products afdeling van Belimo op specifieke klanteisen worden voorbereid, vertelt Danny de Laater, Manager Technical Support bij Belimo. “Na goedkeuring van de klant zorgt Belimo voor de definitieve werkbladen, waarna de medewerkers van sociale werkplaats De Voorwerkers in Arnhem de software, montage en labeling van de producten verzorgen. Dankzij deze voorbereiding is minder arbeid en (uit)zoektijd op de bouw nodig. Bovendien worden een hoge elektrische en hydraulische kwaliteit geborgd. Alle producten worden voor uitlevering getest op o.a. functionaliteit en lekdichtheid. Ook werken we uitsluitend met gerenommeerde merken, waardoor faalkosten tijdens de uitvoering geminimaliseerd worden. Conform alle Belimo-producten wordt ook op de Belimo Customized Products standaard 5 jaar garantie afgegeven.”

Een pilot met de customized producten van Hollander Techniek, Belimo, Priva en WAGO werd reeds uitgevoerd in 2019, in de nieuwe showroom van Dusseldorp BMW MINI in Oostzaan. Vervolgens zijn nog enkele zaken gefinetuned, waarna medio 2019 de nieuwbouw van Bredenoord in Apeldoorn customized is uitgevoerd, gevolgd door de nieuwbouw van AWL in Harderwijk. Volgens dezelfde werkwijze wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan het Hermann Wesselink College in Amstelveen, waar een combinatie van Waterloo VAV-boxen en naverwarmers wordt toegepast. “Binnenkort zal men starten met het inregelen van alle customized naregelproducten, zoals de Belimo PIQCV drukonafhankelijke kogelkranen voor de naverwarmers en Belimo LMV-D3-MP Compact voor de VAV-boxen”, aldus De Laater. “Ook op VAV-gebied blijven wij onze producten innoveren. Dit heeft recent geleid tot de introductie van de Belimo NG VRU volumestroomregelaar, die zowel statisch als dynamisch kan meten en volledig vrij programmeerbaar is.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.