Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
COVID-19, H2O2 en luchtvochtigheid sensoren.

COVID-19, H2O2 en luchtvochtigheid sensoren.

Relatieve vochtigheid meten in waterstofperoxide omgeving.

Om de omgeving condities te bewaken in ziekenhuizen, operatiekamers en zorginstellingen worden diverse sensoren gebruikt voor het meten van diverse parameters zoals; flow, temperatuur, luchtvochtigheid, CO2, verschildruk, luchtdeeltjes en aerosolen.

Nu COVID ons wereldwijd in de greep houdt, is hygiëne uitermate belangrijk. Voor de hygiëne en reiniging van grote ruimtes, wordt waterstofperoxide (H2O2) gebruikt. Een zeer effectief middel voor het reinigen van ruimten.

Echter kan het H2O2 een schadelijk effect hebben op de sensoren die gebruikt worden voor het meten van de omgeving condities waardoor er afwijkingen in de binnenklimaat condities gemeten kunnen worden.

In het geval van luchtvochtigheid die over het algemeen gemeten wordt m.b.v. polymeer sensoren zal een verhoogde H2O2 concentratie een afwijking in de meting van de luchtvochtigheid veroorzaken.
Om dit te voorkomen zou een sensor tijdens dit proces beschermd of weggenomen moeten worden.
Uiteraard een vervelende oplossing, waarvoor dan weer een aparte procedure opgesteld zou moeten worden.

Catec BV heeft al jaren een adequate oplossing voor dit probleem.

Een speciaal filter dat beschermt tegen waterstofperoxide.

De H2O2-damp wordt geproduceerd in een generator en getransporteerd naar het gebied van applicatie door middel van een draaggas (meestal lucht). Een proces dat ook wel VHP (Vaporised Hydrogen Peroxide) sterilisatie wordt genoemd.

In veel applicaties die worden gesteriliseerd door H2O2, is een vochtigheidsmeting noodzakelijk om ook goed te kunnen controleren of het waterstofperoxide wel goed verspreid is in de omgeving die moet worden gereinigd. Deze capacitieve sensoren voor de luchtvochtigheid meting die worden blootgesteld aan de H2O2 moleculen zullen wat gaan afwijken door een verandering van de sensorkarakteristieken.

Ter bescherming van de polymeer sensor is de meetvoeler uit te rusten met een speciaal sintered filter die het H2O2 neutraliseert en zodanig de vochtigheid sensor beschermd en een juiste meting garandeert.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.