Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Corona uit de klas: Mobiele luchtreiniger haalt alles uit de lucht
Monitoring van de luchtkwaliteit kan via de Air Image.

Corona uit de klas: Mobiele luchtreiniger haalt alles uit de lucht

Er is vrijwel niemand die twijfelt aan het verband tussen schone lucht en goede (school)prestaties. Daarom wordt al geruime tijd gehamerd op de noodzaak van voldoende ventileren in klaslokalen. Volgens Sjoerd Willemsen is dit echter onvoldoende. “Ventileren betekent niet automatisch schone lucht. Je zult de lucht ook moeten filteren.”

Willemsen is directeur van Camfil Nederland, een van oorsprong Zweedse leverancier van luchtfiltratieproducten en -diensten. “Maurice de Hond zei het na de presentatie van het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen: met de winter in aantocht en corona kom je er niet met ventilatie alleen. Je zult lucht moeten filteren. Het probleem is echter dat de huidige luchtbehandelingssystemen vaak onvoldoende de belangrijkste oorzaak van infectie (overdracht via mensen) bij de bron aanpakken.”

De communicatie tussen filterunit en Air Image kan men monitoren via een app.

Groot in filteren

Camfil is goed thuis in het filteren van alle soorten deeltjes in vele toepassingen. Willemsen: “Het is ooit begonnen in de nucleaire industrie. Camfil is marktleider in vele segmenten waar schone lucht van cruciaal belang is. Voorbeelden zijn ziekenhuizen en biopharma, maar ook zorgt Camfil voor filtering van de cleanrooms bij ASML. Ervaring met het afvangen van virussen is er reeds jaren. Zo gebruiken diverse varkensboeren Pandemic filters van Camfil die het voor de veestapel dodelijke PRRS-virus uit de toevoerlucht verwijderen. De kans op besmetting wordt daardoor geminimaliseerd, waardoor minder medicatie hoeft te worden toegediend en dat resulteert in een betere en duurzamere kwaliteit vlees.”

Recirculatie

Terug naar de scholen. “Dat is een probleem van de binnenluchtkwaliteit”, stelt Willemsen. “Er is al bijna vijftien jaar discussie over luchtkwaliteit en de focus ligt sterk op te hoge CO2-concentraties. Dat los je op door voldoende te ventileren. Gebeurt dat echter zonder goed te filtreren, dan verwijder je onvoldoende fijnstof en aerosolen welke kunnen fungeren als drager van het COVID-19-virus. Recirculeren met een slecht filter betekent dan juist ophopen. De beste manier om de luchtkwaliteit aanzienlijk te verbeteren, is door een goede luchtreiniger in de klas te plaatsen. Wij hebben daarvoor een mobiele unit ontwikkeld met een tweetraps filtersysteem; een moleculair filter en een H-14 HEPA-filter dat dient als eindfilter. Deze filters halen meer dan 99,9% van de meeste allergenen, virussen, bacteriën, geuren en vuildeeltjes uit de lucht. Groot voordeel is dat de bestaande installatie veelal niet vervangen of aangepast hoeft te worden.”

Ter indicatie: Voor € 3.000,- is de lucht van een ruimte van bijvoorbeeld 8 x 6 x 2,5 meter meer dan vijf keer per uur te reinigen, door deze te laten recirculeren over twee Camfil City M luchtreinigers. De uitgeblazen luchtkwaliteit is vergelijkbaar met het niveau op een OK in een ziekenhuis.

Slachthuizen

In deze tijden van corona is dat een nuttige toevoeging. “En een effectieve”, bezweert Willemsen. “Grotere Camfil units zijn gebruikt in Duitse slachthuizen, die zoals we weten groot nieuws waren met grote aantallen besmettingen. Door de lucht in de ruimtes met HEPA-filters te zuiveren, nam de kans op besmettingen drastisch af. Daar is een casestudy van gemaakt.”

Mobiele unit met een tweetraps filtersysteem.

Voor elk lokaal een oplossing

“Het mooie is dat Camfil voor elk type schoolruimte, of het nu een klaslokaal, kantoor, gymzaal, practicumruimte van scheikunde of aula is, een toegespitste oplossing heeft. Voor een grotere ruimte kan de unit met een Air Image sensor, een deeltjesteller, worden uitgerust die de luchtreiniger aanstuurt. De units zijn mobiel en eenvoudig van de ene ruimte naar de andere te verplaatsen. Zonder bouwkundige aanpassing is een unit razendsnel en plug & play geplaatst. Daarbij kan de bestaande installatie gebruikt blijven worden als voorheen, waardoor een veel gezonder klimaat gecreëerd wordt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.