Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Continue drukbewaking verhoogt het rendement van uw verwarmings- én koelinstallaties

Continue drukbewaking verhoogt het rendement van uw verwarmings- én koelinstallaties

In de nieuwe generatie AIR-SEP® AS-T SmartControl drukbehoudstations van KOREX Benelux is een aantal optimalisaties doorgevoerd. Instroombochten zijn niet meer nodig, waardoor in plaats van 3 nog slechts 2 aansluitingen nodig zijn. Hierdoor wordt integratie in nieuwe én bestaande watervoerende systemen vergemakkelijkt en ontgassing in de installatie geoptimaliseerd.

Aan de installatie kunnen optioneel een onthardingsarmatuur en magneet worden toegevoegd, waarmee zouten, mineralen, magnetiet en andere vervuilingen nog efficiënter uit het water in de expansie- en ontgassingstank kunnen worden gefilterd. Daarnaast is integratie van een VK-kit mogelijk, waarbij tussen de AIR-SEP® en het hoge of lage temperatuurnet (HT/LT) en de gekoeld waterinstallatie (GKW) 2×2 druksensoren en losse kogelafsluiters worden aangebracht. “De kogelafsluiters worden aangestuurd middels een vrij programmeerbaar microprocessor controlesysteem. Dit controlesysteem regelt en bewaakt tevens volautomatisch het drukbehoud en de ontluchting, vacuümontgassing, expansie, vuilopvang, reiniging en bijvulling met vacuüm ontgast water in beide installaties”, vertelt dhr. M.G. van Gorsel, directeur van leverancier KOREX Benelux.

Korex benelux

Directe aansturing
De druksensoren meten continu de druk van de HT/LT- en GKW-installaties. “In geval van afwijkingen – dus wanneer de druk te hoog of te laag is – worden de kogelkleppen automatisch aangestuurd en de druk in de installaties hersteld”, aldus Van Gorsel. “Een enorm verschil met de oude situatie, waarin de kleppen periodiek werden aangestuurd.” Tot voor kort maakte de AIR-SEP® gebruik van een open pijpverbinding tussen de HT/LT- en GKW-installatie, waarbij iedere zes uur één van beide installaties werd gecontroleerd en geoptimaliseerd, vertelt hij. “Geen enkel probleem, zolang de druk in beide installaties gelijk was. Echter bij drukverschillen lag energie-uitwisseling tussen de verwarmings- en koelinstallatie op de loer, met als gevolg een ongewenst rendementsverlies. Dankzij de VK-kit wordt dit in de toekomst voorkomen.”

Continue drukbewaking
Dankzij de continue drukbewaking blijft de systeemdruk in de AIR-SEP® optimaal, benadrukt Van Gorsel. “In plaats van periodiek water te ontgassen, worden de ontgassingsinterval en -looptijd exact afgestemd op de actuele installatiestatus, waardoor energie-uitwisseling wordt voorkomen en een continu, hoog rendement van beide installaties wordt gegarandeerd. Dat maakt het systeem uniek in de markt. Een touchscreen met kleurendisplay maakt de status van de installaties 24/7 inzichtelijk en geeft eventuele storingen door, die direct verholpen kunnen worden. Een optionele MODBUS/TCP interface maakt bovendien eenvoudig en integraal beheer op afstand mogelijk, wat door eindgebruikers én installateurs zeer op prijs wordt gesteld.”

Over KOREX Benelux
KOREX Benelux is gespecialiseerd in de verkoop, levering en het onderhoud van diverse toestellen en appendages op het gebied van water- en/of koelvloeistofbehandeling in Gesloten Circulerende Druk (GCD) installaties. “We bieden technisch advies en ondersteuning en maken berekeningen en aansluitschetsen voor kostenbesparende, energie- en CO2-reducerende installaties. Met als doel een verbeterde capaciteit van verwarming-, koel- en vriessystemen, gesloten bronsystemen en zonne-energiesystemen.”

Tekst Lieke van Zuilekom    |    Beeld KOREX Benelux
Uitgelichte afbeelding: 
In de AIR-SEP® AS-T SmartControl is integratie van een VK-kit mogelijk, waarbij tussen de AIR-SEP® en het hoge of lage temperatuurnet (HT/LT) en de gekoeld waterinstallatie (GKW) 2×2 druksensoren en losse kogelafsluiters worden aangebracht.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.