Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Compleet klimaatsysteem voor elk schoolbudget

Compleet klimaatsysteem voor elk schoolbudget

Inclusief naregeling op basis van CO₂ en temperatuur, zonder kleine lettertjes

De opgave waar het onderwijs in Nederland op het gebied van gezondheid, comfort en klimaathuishouding voor staat, is groot. Architecten, adviseurs, aannemers en installateurs zijn al jaren bezig met de aanpak van scholen en elk project is weer een zoektocht naar de optimale oplossing. TROX heeft, als één van de vele aanbieders van klimaatsystemen, een insteek die compleet, samenhangend en laagdrempelig genoemd kan worden.

TROX is wereldspeler in de ontwikkeling, productie en distributie van componenten en systemen voor binnenklimaat en ventilatie. De groep telt wereldwijd achttien productielocaties, ruim vierduizend medewerkers, heeft een omzet van zo’n 530 miljoen euro en hecht een groot belang aan onderzoek en ontwikkeling. Het assortiment is dan ook omvangrijk.

tve gc 01 kopieren

Voor scholen adviseert TROX de TVE. Deze variabel volumeregelaar is compact, dus ruimtebesparend en werkt ook nauwkeurig bij lage luchthoeveelheden, waardoor verlopen in het luchtkanaal niet nodig zijn.

 

Componenten

Remo Cossu, accountmanager klimaattechniek en luchtbehandeling: “We voeren inderdaad een groot aantal productgroepen en die bevatten uitstekende componenten voor het creëren van Frisse Scholen in elke gewenste klasse. Je kunt het complete systeem zien als een puzzel waarvan alle stukjes – de verschillende klimaatsystemen – perfect op elkaar aansluiten en met elkaar samenwerken, omdat deze van één leverancier komen. Dat betekent dat de verantwoordelijkheid ook ligt bij één aanspreekpunt. Voor scholen zijn vijf productgroepen/puzzelstukjes van belang: de luchtbehandelingskast, de variabele volumeregeling, de luchtverdeeltechniek, de filtertechniek en het meet- en regelsysteem. Deze puzzelstukjes samen zorgen voor het totale systeem waarmee zelfs Frisse scholen klasse A gemakkelijk te realiseren is.”

Luchtbehandelingskast

Het eerste puzzelstuk betreft de centrale luchtbehandelingskast van de X-Cube serie. De X-Cube is een geheel eigen ontwerp van TROX en wordt dus ook in eigen productie gemaakt. Uiteraard voldoet de LBK aan alle huidige eisen, normen en wetgeving en is deze geheel flexibel samen te stellen. De luchtbehandelingskast kan inclusief of exclusief regeling worden geleverd. De X-Cube kan aangestuurd worden vanuit het verderop genoemde X-Aircontrol systeem op basis van de vraag uit de verschillende lokalen.

Cossu wijst nog op een handige tool van TROX: “Naast de Easy Product Finder voor de selectie van klimaatcomponenten beschikken wij op de TROX website nu ook over de X-Cube Configurator, waarmee de installateur of gebouwbeheerder een luchtbehandelingskast kan samenstellen. Deze configurator is zeer laagdrempelig gemaakt en toont onder meer het energieverbruik en de life cycle costs.”

Variabele volumeregeling

Het tweede component is de variabele volumeregeling. Cossu: “Wij adviseren voor scholen onze TVE. Die is compact, dus ruimtebesparend en werkt ook nauwkeurig bij lage luchthoeveelheden, waardoor verlopen in het luchtkanaal niet nodig zijn. Ook is een rechte aanstroomlengte niet vereist. Daardoor kunnen deze variabel volumekleppen ook in de gangzone worden geplaatst, direct op het hoofdkanaal, wat akoestisch weer een groot voordeel is voor het afgestraalde geluid; de klep hoeft immers niet in het lokaal gemonteerd te worden.”

00237277 0 kopieren

Meet- en regelsysteem X-Aircontrol is betaalbaar én eenvoudig in gebruik. Het systeem stuurt op basis van CO2, temperatuur, vochtigheid en/of aanwezigheid de VAV’s aan.

 

Luchtverdeeltechniek en filtertechniek

Component 3 is de luchtverdeeltechniek waar TROX groot mee is geworden. “Ook hier zorgen we dat de roosterkeuze perfect is afgestemd op de gehele installatie. Wat gebeurt er op het maximumdebiet en wat op het minimumdebiet? De roosters moeten altijd goed functioneren. Afstemmen geldt evengoed voor de vierde component, de filtertechniek. Voor scholen weer voldoende keus om tot een gezond binnenklimaat te komen met energiebesparende filters.”

Meet- en regeltechniek

Cossu: “Voor middelgrote en kleinere scholen is een compleet gebouwbeheersysteem meestal te duur. X-Aircontrol is een meet- en regelsysteem dat betaalbaar én eenvoudig in gebruik is. Het systeem stuurt op basis van CO2, temperatuur, vochtigheid en/of aanwezigheid de VAV’s aan. Elk lokaal heeft een X-Aircontrol zonemodule die via een bussysteem met de master is verbonden. De winst zit in het feit dat de software al geïnstalleerd is en dat het systeem de zonemodules automatisch adresseert. Het enige dat nog nodig is, is parametreren, configureren en het klokprogramma instellen. Wij doen dat in één tot twee dagen voor circa 50 lokalen. Er zijn verder geen licenties, geen abonnementsverplichtingen en ook geen programmeerkosten. Het systeem is eenvoudig, gebruikersvriendelijk, toegankelijk en overzichtelijk opgezet. De conciërge kan met een klein beetje verstand van ventilatie het systeem al beheren.”

Easy

Hugo, sales engineer bij TROX: “Al deze puzzelstukjes samen – de luchtbehandelingskast, slimme VAV’s, juiste roosters, filtertechniek en regeling van X-Aircontrol – geven de mogelijkheid om bij 99 procent van de scholen minimaal klimaatklasse B of hoger te realiseren. Het systeem is compleet en in balans, de componenten werken goed samen en sluiten perfect aan.” Cossu: “Bovendien is het systeem eenvoudig samen te stellen. Naast de LBK-configurator heeft TROX een uitgebreide Easy Product Finder (EPF) waarin de installateur alles kan vinden. Voor de ontwerpfase is het prettig dat van vrijwel alle producten X-BIM-informatie beschikbaar is. Hoe makkelijk kun je het maken?”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.