Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Compacte hybride warmtepompinstallatie in krap bemeten, bestaande woning

Hillegom-210312-045 kopiëren
De zelf gerenoveerde koopwoning van installateur Frank Korbee in Hillegom.

Tekst | Nefit Bosch

Beeld | Nefit Bosch

1 juni 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Naast isolerende maatregelen komt de optie van een hybride installatie in het vizier. De vraag is dan of er voldoende ruimte is voor de combinatie van een hr-ketel en een warmtepomp. En of het geluid van de buitenunit dusdanig binnen de perken blijft dat zowel bewoner als buren er geen overlast van ondervinden. We gingen kijken hoe installateur Frank Korbee het in zijn zelf gerenoveerde koopwoning in Hillegom heeft aangepakt. 

Hybride warmtepompinstallatie

In nieuwbouwwoningen waar geen gasaansluiting voorhanden is, is de all-electric warmtepomp een uitstekende keuze. Nieuwe woningen worden namelijk all-electric ready gebouwd, dus voorzien van een hoge mate van isolatie. “In bestaande woningen is gasloos vaak een stuk lastiger”, aldus Korbee. “Daar rukt de hybride installatie op, die bestaat uit een warmtepomp naast de bestaande of nieuwe hr-ketel. Je hebt vaak wel te maken met beperkte ruimte en je moet rekening houden met het geluid van de buitenunit. Compact en stil zijn dus de toverwoorden.”

Hybride installatie.

Compleet en compact

“Ik wilde het nieuwste van het nieuwste op het gebied van hybride warmtepompen”, vertelt hij. “Namelijk een zo compact mogelijke installatie en – om de buren niet tot last te zijn – een stille buitenunit. Nefit Bosch kwam met de Compress Hybrid 7000i AWS, de allerkleinste binnenunit. Het is fijn dat de verdeler is geïntegreerd. Die hoef je niet buiten het toestel bij te plaatsen, dus dat scheelt ook weer ruimte. Verder hoef je bij de monoblock-variant als installateur niet te werken met F-gassen.” Naast de kleine warmtepomp hangt de Nefit ProLine NxT CW5, de kleinste hr-ketel. “Verder hebben we een buffervat geplaatst. De totale hybride installatie neemt echt heel weinig ruimte in. Ik ben ervan overtuigd dat wij deze compacte oplossing in heel veel bestaande woningen kwijt kunnen.”

De stilste met de grootste besparing

Boven de keukenaanbouw zien we de Compress 7400i B monoblock buitenunit van 5kW. Korbee klimt de trap op en houdt zijn oor op de buitenunit. “Echt fluisterstil. Je hoort nauwelijks iets en de buren al helemaal niets. Ik heb begrepen dat de Consumentenbond deze buitenunit tot stilste in de markt heeft uitgeroepen.” Daarnaast komt deze warmtepomp ook als ‘meest energiebesparende’ uit de test.

Warmte, warm water en koeling

De warmtepomp wint energie uit de buitenlucht ten behoeve van verwarming, koeling en warm tapwater. “Het grootste deel van het jaar draait de warmtepomp, de hr-ketel springt alleen op de koudste winterdagen bij”, zegt Korbee. “We hebben een stevige winter met flinke vorst achter de rug. De installatie heeft die test uitstekend doorstaan. Afgelopen zomer koelde de warmtepomp ons huis. Je jaagt in dit geval geen grote hoeveelheid koude lucht de ruimte in, want het gaat om topkoeling. Het is hier in huis dus het jaar rond comfortabel.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht