Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Compacte fluisterstille unit voor decentrale toepassing

Compacte fluisterstille unit voor decentrale toepassing

‘We moeten renovatie en nieuwbouw apart benaderen in de richtlijn Frisse Scholen’

Frisse scholen. “Hadden we ze maar”, stelt Arend Jan Pothoven, algemeen directeur van Spirair Luchttechniek. “Dan was het ook beter te doen met de coronacrisis. Net als andere ziekteverwekkers geldt ook hier: hoe hoger de concentratie, hoe eerder en hoe zwaarder de besmetting. Concentratie verlagen is daarom essentieel en dat doe je met goed ventileren.”

Spirair Luchttechniek uit Nijkerk is een ventilatiespecialist die zich profileert als een kennisdelende groothandel, die samen met de installateur en adviseur voor elk project een passende oplossing kan samenstellen. Pothoven: “Daaronder zitten systemen die je kunt inzetten voor scholen, in het bijzonder de decentrale warmteterugwinunit Whisper Air.”

Conflict in de eisen

Eerst wil Pothoven zijn mening geven over knelpunten in de richtlijnen: “Bij Frisse Scholen zitten we met een conflict in de eisen en vooral ook in de beoordeling van die eisen. Voor Frisse Scholen Klasse B geldt als eis een CO2-concentratie van maximaal 950 ppm en een maximaal geluidsniveau ten gevolge van de installatie van 33 dB(A). In de toelichting wordt gesteld: ‘Om aan de Klasse B-eis te voldoen, is normaliter een ventilatiecapaciteit vereist van minimaal 8,5 dm³/s (30,6 m³/uur) per persoon’. De in de toelichting gestelde verwachting aan de ventilatiecapaciteit resulteert bij een standaard groepsgrootte in een capaciteit van 950 m³/uur. Maar, misschien kunnen we die CO2-concentratie wel halen met 400 m³/uur. Wij merken dat we, buiten de Randstad, met 500 á 600 m³/uur ruimschoots onder de 950 ppm blijven, onafhankelijk van seizoen en weer. Hoe meer lucht, hoe meer geluid, zeker als de akoestiek van de lokalen ongunstig is. Mijn stelling is dat een lage CO2-concentratie en een gezond binnenklimaat de voorkeur hebben boven een ongezonde school met weinig geluid. Zeker in bijvoorbeeld praktijklokalen waar het geluidsniveau al wat hoger ligt. Geluidsmaatregelen en geluidsarme apparatuur die nodig zijn om onder de norm te komen, zijn kostbaar en voor de meeste scholen onbetaalbaar.”

naamloos 2 kopieren 1

Proef met CO2-, temperatuur- en RH-metingen in een lokaal van het Griftland College in Soest. Grafiek 1 is een meting van 23 maart t/m 19 april 2017 zonder Whisper Air, grafiek 2 betreft de periode 25 september t/m 5 oktober en 6 t/m 17 november mét Whisper Air.

 

Whisper Air

Dan naar de oplossing van Spirair: de Whisper Air, een zeer stille decentrale unit voor toepassing in renovatie en nieuwbouw. Pothoven: “Bij het ontwerp moet goed rekening gehouden worden met het gebruik, de gebruikstijden en de bezetting van de diverse ruimtes. Als hierin grote verschillen zijn, kan het toepassen van één centraal ventilatiesysteem een zeer dure oplossing zijn omdat voor het aansturen van een dergelijk systeem onder andere een gebouwbeheersysteem en variabel volumekleppen nodig zijn. Het toepassen van meerdere kleinere systemen kan dan zowel energetisch als kostentechnisch een betere oplossing zijn. Er kan dan gekozen worden om gedeelten van het gebouw centraal te ventileren en, waar noodzakelijk, ruimten decentraal, oftewel lokaal te ventileren.”

Maatwerkoplossing

De Whisper Air is een maatwerkoplossing, die decentraal te gebruiken is. Met 33 dB(A) voldoet de unit aan Klasse B. De Whisper Air heeft een warmteterugwinrendement van 90% en een volledig automatische regeling voor de meest zuinige werking. Daarbij beschikt het systeem over uitgebreide comfortregelingen voor alle seizoenen met automatisch ventileren en, indien gewenst, een boostfunctie waarbij gedurende een in te stellen tijd 150% van de maximale capaciteit geventileerd kan worden. Met een instelbare nachtventilatie kan met vrije koeling het lokaal elke ochtend weer zo fris en koel mogelijk gebruikt worden.

Scheiding maken

En wat te doen met de richtlijn Frisse Scholen? Pothoven: “Frisse Scholen zet een stip op de horizon, met eisen aan het geluid. Als ik met geluidspecialisten praat, zeggen die nog geen decentrale ventilatie-unit gevonden te hebben die, zonder aanvullende maatregelen, aan alle eisen voldoet. En dan gaat de eis misschien wel aangescherpt worden naar 30 dB(A). Centraal lukt dat misschien, maar decentraal, zonder aanvullende maatregelen, niet. Dat worden enorme apparaten, terwijl decentraal bij renovaties de meeste geëigende oplossing is. Ik denk dat we daarom een betere scheiding moeten maken tussen renovatie en nieuwbouw. Dat is voor alle stakeholders beter.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.