Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Compacte decentrale klimaatinstallaties voor Delftse woontoren
Het hoogbouwproject aan de Martinus Nijhofflaan is voorzien van een decentraal klimaatsysteem.

Compacte decentrale klimaatinstallaties voor Delftse woontoren

De Delftse wijk Voorhof heeft sinds kort een nieuwe blikvanger: de 65 meter hoge nieuwbouw woontoren aan de Martinus Nijhofflaan. Het complex beantwoordt de wens van de gemeente Delft om meer betaalbare huurwoningen voor starters te realiseren. ClimaRad uit Oldenzaal levert met onder meer 285 decentrale WTW-units een ruime installatietechnische bijdrage aan het project.

Het twintig verdiepingen en 260 woningen tellende appartementencomplex is ontwikkeld door VORM Ontwikkeling en wordt in opdracht van RE Young Urban Housing B.V. gerealiseerd door VORM Bouw. De 1- en 2-kamerappartementen van de woontoren variëren in oppervlakte van 30 tot 85 m2. Binnen het complex beschikken de toekomstige bewoners na de realisatie onder andere over een gezamenlijke daktuin, wasserette, lobby, inpandige fietsenstalling en horecafaciliteiten op de begane grond. 

De ClimaRad Ventura V1X/V1D ventilatie-unit.

Levering 

De markante toren biedt starters de mogelijkheid om compact en tóch luxe te wonen. De door ClimaRad geboden producten dragen daar stevig aan bij, zo meent Commercieel Manager Jacco Rijnvis. “In totaal hebben we 285 decentrale WTW-units geleverd, waarvan 231 stuks Ventura V1X en 54 stuks Ventura V1D. Verder hebben we voorzien in 260 ClimaRad B-Fans en 14 T-Fans.” De ClimaRad Ventura V1X is een verticale ventilatie-unit die via sensoren in een vertrek exact de juiste hoeveelheid verse lucht aanvoert en vervuilde lucht afvoert. De ClimaRad V1D is qua werking en functionaliteit gelijk aan de V1X, maar is juist geschikt als klimaatinstallatie voor twee naast elkaar gelegen vertrekken. Met één unit worden twee ruimtes tegelijkertijd vraaggestuurd geventileerd.

De in de badkamers toegepaste ClimaRad Fan is de slimheid zelf. De unit voert namelijk op basis van het bewonersgedrag de vervuilde en/of vochtige lucht effectief af. “De decentrale WTW-units en de Fans zijn bovendien draadloos via RF met elkaar verbonden”, vervolgt Rijnvis. “Daardoor heerst er binnen de woningen altijd een optimale ventilatiebalans.” 

Extern rooster voor ventileren tweede ruimte t.b.v. Ventura V1D unit.

Snel én goedkoper 

De oplossingen van ClimaRad hebben er mede voor gezorgd dat de uitvoering van het project razendsnel verloopt. Alles werd door de klimaatspecialist in eigen huis minutieus voorbereid. “Zo hebben we de doorvoeren al in de fabriek ingebouwd”, aldus Rijnvis. “Daardoor dienden de units op de bouwlocatie enkel nog maar te worden opgehangen. Die klus is tussen september 2022 en februari 2023 met succes geklaard.” Wat voor VORM en adviseur VIAC reden was om te kiezen voor de decentrale en door de gevel heen ventilerende ventilatie-units van ClimaRad zit ‘m in het feit dat het project financieel goedkoper moest worden. Rijnvis: “Door gebruik te maken van onze producten en expertise konden de centrale schachten aanzienlijk kleiner worden gebouwd. Er waren immers geen grote en lange kanalen nodig. Daardoor heeft het gebouw een groter verhuurbaar oppervlak gekregen.”

Passend antwoord

Het principe van gevelventilatie riep echter nog wel een belangrijke vraag op: hoe zit het wanneer er onverhoopt een gevelbrand ontstaat? Ook hier gaf ClimaRad een passend antwoord. “In basis mag de ClimaRad Ventura zonder toepassing van brandkleppen door de gevel heen ventileren”, legt Rijnvis uit. “Toch had de opdrachtgever de uitdrukkelijke wens om brandkleppen toe te passen, dus hebben we dit verzoek op eigen initiatief opgepakt met een door adviesbureau Peutz uitgevoerd onderzoek. Dit heeft ertoe geleid dat de toegepaste ClimaRad Ventura’s als extra optie zijn uitgerust met brandkleppen. Het is een prachtig resultaat geworden, mede door de goede samenwerking met Installatie Maatschappij H.Ek B.V.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.