Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Comfortabel en duurzaam verwarmen en koelen: ook in de vakantiewoning
Verscholen tussen de groene bossen en midden op de Veluwe liggen de recreatiewoningen van EuroParcs Beekbergen.

Comfortabel en duurzaam verwarmen en koelen: ook in de vakantiewoning

Verscholen tussen de groene bossen en midden op de Veluwe ligt EuroParcs Beekbergen; een gezellig familiepark met luxe en comfortabele villa’s, recreatiewoningen, tiny houses en groepsaccommodaties waar gezinnen, families en vriendengroepen heerlijk tot rust kunnen komen. Het park is continu in beweging, om in te spelen op de groeiende vraag naar (ruimere) woningen, meer comfort en duurzaamheid. Zo heeft Wanders Mobiele Chalets in 2020 maar liefst 35 recreatiewoningen voor mindervaliden mogen bouwen en leveren, die duurzaam worden geklimatiseerd door een warmtepomp en Jaga Strada Hybrid LT-radiatoren met ventilatoren. De opdracht bleek het startschot voor tal van duurzame vervolgprojecten voor EuroParcs in Nederland…

De Jaga Strada Hybrid radiatoren worden al in de fabriek van Wanders Mobiele Chalets in Ulft stijlvol in de mobiele recreatiewoningen ingepast.

De klimaatverandering en de komst van nieuwe technologieën en technieken eisen nieuwe energiezuinige oplossingen voor verwarming, koeling en ventilatie. Oplossingen die met minder energieverbruik zorgen voor een beter en gezonder binnenklimaat, zónder schade toe te brengen aan het buitenklimaat. “In de markt stijgt de vraag naar lage temperatuur verwarmingssystemen, zoals warmtepompen”, ziet ook Peter Janssen, Verkoopadviseur & Climate Designer bij Jaga Nederland B.V. “Dit vraagt om andere afgiftesystemen. Dat wij hier uitstekend in kunnen voorzien, bewijzen wij onder andere in de EuroParcs vakantieparken waarvoor wij, in opdracht van Wanders Mobiele Chalets, al meer dan 400 Jaga Strada Hybrid radiatoren hebben geleverd.”

Aandacht voor duurzaamheid en omgevingskwaliteit

De relatie tussen EuroParcs en Wanders Mobiele Chalets gaat terug tot 2006, toen de vakantieparken nog bekend stonden onder de naam ‘Droomparken’. “De afgelopen zestien jaar hebben wij tal van mobiele recreatiewoningen mogen leveren voor de uitbreidingslocaties”, vertelt Rob Simmes, Commercieel Directeur bij Wanders Mobiele Chalets. “Ook hebben we grote aantallen oude, aluminium caravans vervangen. Om aan te sluiten bij de hedendaagse én toekomstige (comfort)wensen van de gasten, wordt de oppervlakte van de kavels steeds verder vergroot. Jaarrondexploitaties brengen bovendien nieuwe (comfort)eisen met zich mee. Zowel met betrekking tot ruimtes, faciliteiten als binnenklimaat. Daarnaast stellen steeds meer gemeenten aanvullende eisen voor duurzaamheid en omgevingskwaliteit. Wij gaan hier vanzelfsprekend in mee. Waar mogelijk passen wij duurzame materialen en technieken toe, zoals verduurzaamd grenen of vuren hout dat niet meer kan rotten of schimmelen, groene daken en zonnepanelen. Ook hebben we onze recreatiewoningen geschikt gemaakt voor de installatie van een warmtepomp.”

De recreatiewoningen van Wanders Mobiele Chalets zijn geschikt voor warmtepomptechniek.

Lage temperatuur afgiftesysteem

Een warmtepomp vraagt om lage temperatuur afgiftesystemen, benadrukt Simmes. “De integratie van vloerverwarming in onze productie zou echter te complex zijn. Bovendien kon – door het beperkte ruimteoppervlak – de warmte in de woningen zich onvoldoende verspreiden. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een alternatief, die we in 2019 vonden in de Jaga Strada Hybrid radiatoren. Gezamenlijk hebben we een aantal proefwoningen gemaakt, die zowel ons als onze opdrachtgever hebben overtuigd. De komende jaren verwachten we dat, door de huidige marktontwikkelingen, de vraag naar duurzame en gasloze vakantiewoningen steeds verder zal stijgen. Wij zijn daar klaar voor en lopen er zelfs in voorop!” 

Het hele jaar door een comfortabel binnenklimaat

De Jaga Strada Hybrid radiatoren voorzien niet alleen in een energiezuinige verwarming van de mobiele recreatiewoningen, maar hebben ook het vermogen om ruimtes snel te koelen indien zij gecombineerd worden met een warmtepomp. “Dankzij deze ‘dynamic boost’ functie wordt het vermogen van de radiatoren aanzienlijk vergroot”, aldus Janssen. “Een volledig automatische sturing met sensoren zorgt dat steeds de juiste werkingsstand (verwarming of koeling) wordt geactiveerd. Hierdoor zijn gasten van EuroParcs het hele jaar door verzekerd van een comfortabel binnenklimaat, terwijl de vakantieparken zelf profiteren van een minimaal energieverbruik.”

De Jaga Strada Hybrid radiatoren voorzien niet alleen in een energiezuinige verwarming van de mobiele recreatiewoningen, maar hebben ook het vermogen om ruimtes snel te koelen.

Snelle opwarming, uitgekiende regeling

Strada Hybrid betreft een zogenaamde ‘Low-H2O’ convectorradiator, die tot 90% minder water bevat dan traditionele systemen, vertelt hij. “Hierdoor warmt de radiator aanzienlijk sneller op. De ultramoderne warmtewisselaar van aluminium en koper geeft de warmte direct af aan de ruimte. Bovendien is de radiator veel beter regelbaar. Stijgt de temperatuur in de kamer door de zon of het gebruik van de oven? Dan reageert de radiator meteen. Er wordt niet onnodig doorverwarmd.”

De Jaga Strada Hybrid radiatoren worden al in de fabriek van Wanders Mobiele Chalets in Ulft in de mobiele recreatiewoningen ingepast. Speciaal voor EuroParcs heeft de bouwer 12 doordachte basistypes ontwikkeld die variëren in afmeting, indeling en uitstraling. Per chalet worden 2-3 radiatoren in de woonkamer en 1 radiator per slaapkamer gemonteerd. “Om een soepele montage te borgen, hebben wij zeker in de beginfase heel intensief samengewerkt”, vertelt Janssen. “Gezamenlijk hebben wij de technische mogelijkheden onderzocht. Daarnaast hebben wij meegedacht over een efficiënte verwerking van onze producten en waren wij regelmatig op locatie aanwezig om monteurs te trainen, advies te geven en vragen te beantwoorden. Maar ook om het voorraadbeheer onder controle te brengen, zodat ook bij servicevragen snel geschakeld kan worden.”

Bijzonder is dat de Strada Hybrid radiatoren voor EuroParcs volledig voorgemonteerd worden geleverd, waardoor het aantal handelingen in de fabriek flink wordt gereduceerd. Bovendien liggen de voorgemonteerde producten ruim op voorraad bij de groothandel.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.