Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Comfort en gezondheid door één kanaal

Comfort en gezondheid door één kanaal

Comfort en gezondheid zijn hot items in de markt. Toch zijn de definities van deze begrippen niet altijd eenduidig. Want wat bijvoorbeeld de één als een comfortabele woontemperatuur beschouwt, wordt door een ander al gauw als te warm of te koud ervaren. “Wat we wel zeker weten, is welke zaken ons comfortgevoel positief beïnvloeden”, vertelt Albert van Lohuizen, Commercieel Manager bij Brink Climate Systems. “Denk bijvoorbeeld aan het vermijden van tocht, een snelle reactietijd, de mogelijkheid tot verwarmen én koelen, minder stof, minimale energielasten en voldoende verse ventilatielucht op de plaatsen waar dit nodig is.”

“Behalve over de ideale woontemperatuur, verschillen ook de meningen over de beste manier van ventileren”, weet Van Lohuizen. “Waar echter geen discussie over is, is over het hoge thermische comfort van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW).” Ventilatiesystemen met WTW zorgen kortgezegd voor een efficiënte afvoer van vervuilde lucht uit badkamer, keuken en toilet en de toevoer van verse lucht in onze verblijfsruimtes. “Dankzij de toepassing van een ventilator is de luchttoevoer in alle verblijfsruimtes gegarandeerd. Daarnaast wordt 95% van de warmte uit onze woningen gebruikt om de koude buitenlucht op te warmen. Wanneer we uitbreiden met sensoren zoals CO2-sturing, zonesturing en vochtsturing, kunnen we het systeem bovendien meer en meer bewonersonafhankelijk verfijnen.”

Speciaal voor duurzame woningen kan er bijvoorbeeld een compacte luchtverwarmer (Elan 4 of Elan E) onder de WTW-unit worden geplaatst.

 

Combinatie van ventilatie en verwarming in één systeem

“Om het nog mooier te maken, kunnen we het ventilatiesysteem ook voor een groot deel benutten om de verwarming en koeling van de woning te waarborgen”, vertelt Van Lohuizen. “Speciaal voor duurzame woningen kan er bijvoorbeeld een compacte luchtverwarmer (Elan 4 of Elan E) onder de WTW-unit worden geplaatst. Hierdoor wordt het toevoerkanaal van de verse ventilatielucht tevens benut om verwarmde lucht te transporteren bij een warmtevraag en koelere lucht bij een koudevraag.”

Prachtige resultaten

Of we de lucht nu verwarmen op water (van bijvoorbeeld een warmtepomp of cv-ketel) of direct elektrisch, de mogelijkheden zijn eindeloos, weet Van Lohuizen. “Doordat de gehele woning met lucht kan worden verwarmd, zijn vloerverwarming en radiatoren overbodig. Bovendien kan uitstekend worden voldaan aan een positieve comfortbeleving. We hebben inmiddels al veel prachtige resultaten gerealiseerd in Nul-Op-de-Meter-woningen (NOM) en andere energiezuinige huizen, zowel in nieuwbouwprojecten als in de bestaande bouw. Rode draad hierbij is dat de bewoner altijd centraal staat.” Zijn er dan geen aandachtspunten? “Zeker wel! Bij goed geïsoleerde woningen is bijvoorbeeld een goede buitenzonwering onontbeerlijk. Bovendien moeten voldoende spuimogelijkheden in de woning worden opgenomen.” Door vraaggestuurd te ventileren, wordt de luchtkwaliteit minder bewonersafhankelijk, benadrukt Van Lohuizen. “Dit alles bij elkaar biedt een uitstekende basis voor excellente lucht in huis en dus een comfortabele, gezonde woning.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.