Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Circulair en duurzaam LAB42 brengt ondernemers, onderzoekers en onderwijs bij elkaar

Circulair en duurzaam LAB42 brengt ondernemers, onderzoekers en onderwijs bij elkaar

Op het Amsterdam Science Park is in september een bijzondere nieuwbouw in gebruik genomen: LAB42. In de duurzame en circulaire ‘hub’ van ca. 12.000 m2 werken ondernemers, onderzoekers en onderwijs samen aan de techvraagstukken van morgen. Uitnodigende voor­zieningen stimuleren ontmoeting, kennisdeling en kruisbestuiving tussen wetenschappers, studenten, bedrijfsleven en maatschappelijke partners, waardoor een uniek ecosysteem voor Artificial Intelligence en digitale innovaties ontstaat. Het ontwerp voor de nieuwbouw is gemaakt door Benthem Crouwel Architects, Strackee, Deerns, Copper8 en DGMR. Een bouwteam met Visser Smit Bouw BV, Kropman Installatietechniek BV en Unica Building Projects was verantwoordelijk voor de uitvoering.

Gekozen is voor een Unimes verdeler in een hoekopstelling, zodat zowel de breedte als lengte van de ruimte optimaal wordt benut.

“In opdracht van Kropman Installatietechniek BV hebben wij de complete elektrotechnische installatie gerealiseerd”, vertelt Gerco van Dorp, Werkvoorbereider E bij Unica Building Projects. “Ambitie was BREEAM-NL-niveau ‘Excellent’. Energiezuinige LED-verlichting, slimme sensoren en 1.800 zonnepanelen op het dak en in de zuidwestgevel leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Bovendien zijn energiemeters in de onderverdelers geïntegreerd, die exact bijhouden hoeveel energie er per verdeler wordt verbruikt én hoeveel energie wordt teruggeleverd.” 

Om een goede energieverdeling in het pand te garanderen, heeft Unica Building Projects al in een vroeg projectstadium contact opgenomen met Hager. Van Dorp: “Hager is een goede en betrouwbare leverancier, waarmee wij graag en veel projecten oppakken. De communicatie is goed, de lijnen zijn kort en de producten onderscheiden zich door een uitstekende kwaliteit en betrouwbaarheid.” Voor LAB42 heeft Hager een aanbieding voor de verdeelinrichtingen en railkokerinstallatie gemaakt. “Direct na de projectgunning hebben wij de verdeelinrichtingen verder uitgewerkt en ter goedkeuring ingediend”, vertelt Abe de Jong, Projectleider bij Hager. “Vervolgens kregen wij toegang tot het 3D/Revit gebouwmodel, waarin wij de railkokerinstallatie gemodelleerd hebben.”

In de gebouwschacht loopt één railkoker van de hoofdverdeler naar de PV-verdeler op de zesde verdieping. De overige twee railkokers voeden de onderverdelers op de verdiepingen.

100% beschikbaar en betrouwbaar

Om 100% beschikbaarheid en betrouwbaarheid te borgen, moest de hoofdverdeler over twee trafo-aansluitingen beschikken. “Ook was een vermogen van 1.600 Ampère voorgeschreven. Op basis van deze specificaties én de ruimtereservering in de laagspanningsruimte hebben wij een voorstel voor de hoofdverdeler gemaakt”, aldus De Jong. “Gekozen is voor een Unimes verdeler in een hoekopstelling, zodat zowel de breedte als lengte van de ruimte optimaal wordt benut. Naast twee trafo-aansluitingen beschikt de hoofdverdeler over een  koppelschakelaar en drie afgaande velden met railkokers.”

In de gebouwschacht loopt één railkoker van de hoofdverdeler naar de PV-verdeler op de zesde verdieping. De overige twee railkokers voeden de onderverdelers op de verdiepingen. In totaal zijn zestien Univers onderverdelers geleverd, die zowel de krachtinstallaties als verlichting voeden. Van Dorp: “Veertien onderverdelers zijn opgehangen in de E-schachten. Een onderverdeler op de begane grond voedt de keukeninstallatie, terwijl een onderverdeler in de laagspanningsruimte de noodverlichtingskast voedt.” De Jong: “Voor de W-ruimte is een aparte PV-verdeler geëngineerd en geleverd, die de verschillende PV-groepen scheidt. Bovendien zorgt de PV-verdeler ervoor dat alle 1.800 zonnepanelen terugvoeden in de hoofdverdeler.” De PV-verdeler is gebouwd door Hager paneelbouwpartner DW Multitech Service.

In totaal zijn zestien Univers onderverdelers geleverd, die zowel de krachtinstallaties als verlichting voeden.

Getest en gekeurd

Zowel de hoofdverdeler als onderverdelers zijn geproduceerd in de Hager werkplaats in Coevorden. “Om de kwaliteit en veiligheid te garanderen, zijn beide installaties al in onze werkplaats getest en gekeurd door de Hager keurmeester”, vertelt De Jong. “Ook hebben we een Factory Accep­tance Test (FAT) uitgevoerd voor de hoofdverdeler én algemene onderverdeler.” Hierbij waren ook de installatieverantwoordelijke, projectleider en leidinggevend monteur van Unica Building Projects aanwezig, evenals de technisch opzichter van Deerns. “Na akkoord is de hoofdverdeler opgedeeld in transportbare delen, naar Amsterdam vervoerd, ingehuisd en opnieuw samengebouwd. Ook zijn de elektrische verbindingen gemaakt, waarna een afnametest (SAT) is uitgevoerd. Hierna is de installatie opgeleverd aan de installateur.” Alle onderverdelers zijn naar wens van Unica Building Projects just-in-time en per verdieping aangeleverd en direct opgehangen in de schachten.

Hager montagepartner CableSpace heeft de montage van alle railkokers verzorgd. “Net voor de inbedrijfstelling zijn de isolatieweerstand en continuïteit van alle spanningsrails gemeten. Bovendien is een fotoreportage gemaakt en gedeeld van hoe alle koppelingen zijn gemaakt, op moment gezet en afgelakt. Vervolgens is ook deze installatie gecertificeerd opgeleverd aan de installateur.”       

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.