Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Centrale en decentrale units voor het onderwijs

Centrale en decentrale units voor het onderwijs

Onderhoud is betrekkelijk eenvoudig bij de stille WTU-systemen

Al veertig jaar ontwikkelt en produceert Orcon BV ventilatiesystemen voor woningbouw en utiliteitsbouw, met een specialisatie in scholen. Daarvoor biedt het bedrijf uit Veenendaal verschillende balansventilatiesystemen aan. “Balansventilatie is dé oplossing voor scholen als het gaat om het creëren van een gezonde leeromgeving.” De plug-and-play balansventilatiesystemen van Orcon zijn standaard voorzien van warmte- en koudeterugwinning.

Orcon levert zowel centrale als decentrale systemen. Sander Bruis, Manager Productontwikkeling: “Het WTU Centraal systeem kan zowel boven- als onderdaks geplaatst worden en is ideaal voor het ventileren van meerdere ruimtes vanaf 600 m³/h. Dankzij de nieuwste EC-motoren en een slimme regeling hebben de systemen een zeer laag energieverbruik. Ze zijn zeer compact en hebben geen condensafvoer nodig, dankzij het gebruik van een efficiënt warmtewiel. De WTU Decentraal daarentegen is perfect wanneer meerdere, kleinere ruimtes (tot 2.000 m³/h) geventileerd moeten worden. Deze systemen zijn gemakkelijk boven een systeemplafond te plaatsen en dankzij de automatische bypass zorgen ze voor extra comfort in de ruimtes. Ook is de WTU Decentraal in een dubbel geïsoleerde uitvoering verkrijgbaar, voor een extra geluidsarme werking. Met de Enthalpie uitvoering is een condensafvoer overbodig.”

orcon 2 kopieren

Een decentrale WTU-EC-unit in een verlaagd plafond van een klaslokaal.

 

Geluidsarm

Er is veel energie gestoken om de WTU-systemen geluidsarm te maken. Bruis: “Dat hebben we bereikt door de toepassing van de nieuwe EBM-Papst EC-motoren met achterovergebogen wiel, die in een aerodynamisch EPS binnenwerk en voor de warmtewisselaar gemonteerd worden. De warmtewisselaar fungeert hierdoor als een geluiddemper. Daarnaast is het mogelijk om, voor een extra geluidsarme installatie, een versie te bestellen met een dubbel uitgevoerde behuizing met steenwolisolatie. Uiteraard is het voor een goede totaalinstallatie van belang dat er geluiddempers worden gebruikt tussen het toestel en het rooster en dat deze voldoende gedimensioneerd worden.”

Koeling

Naast geluid is temperatuur een onderwerp dat steeds belangrijker wordt voor gebouwen en dus ook scholen. Bruis: “Voor comfort op warme zomerdagen is het in eerste instantie van belang dat de warmte zoveel mogelijk buiten wordt gehouden, bijvoorbeeld met zonwering. Middels koudeterugwinning kan het ventilatiesysteem ondersteunen om de warmte zo lang mogelijk tegen te houden. Daarnaast hebben wij primaire koelsystemen in ons gamma. Meest optimaal is een primair systeem voor koelen en verwarmen, dat slim samenwerkt met een ventilatiesysteem met daarop aangesloten een Freeverter DXwarmtepomp voor een stukje nakoelen en naverwarmen van de schone lucht. Vanaf dit jaar zijn onze WTU-systemen af fabriek geschikt om gekoppeld te worden aan deze Freeverter warmtepompcombi en kan dus ook in een later stadium worden uitgebreid met een stukje top cooling/verwarming.”

Het past altijd

Voor nieuwbouw is een centraal systeem vaak voor de hand liggend. Voor renovaties moet nogal eens worden uitgeweken naar decentrale oplossingen en maatwerk. Bruis: “De afgelopen jaren hebben we al zeer veel scholen voorzien van onze WTU-systemen, vaak waren dat renovatieprojecten. Tot op heden is het nog altijd gelukt om een passende oplossing te bieden, ongeacht de plafondhoogtes. Onze WTU-units zijn zeer compact en bij de E&IE-versie is geen condensafvoer noodzakelijk, waardoor ze ook tegen de wand geplaatst kunnen worden. Wat we ook steeds vaker zien, is dat ervoor gekozen wordt om het systeem in het zicht te plaatsen, denk aan een gang van de school.”

orcon 1 kopieren

De WTU-EC-E is voorzien van een Enthalpie warmtewisselaar waardoor de relatieve luchtvochtigheid op een aangenaam niveau blijft.

 

Serviceluiken

Onderhoud is betrekkelijk eenvoudig bij de WTU-systemen. Op verschillende locaties op de toestellen zitten serviceluiken. Bruis: “Hierdoor kun je gemakkelijk bij de meest belangrijke onderdelen komen, zonder daarbij het toestel te moeten laten zakken tot onder het systeemplafond. Daarnaast zijn alle modules, zoals filters en warmtewisselaars opdeelbaar in een afmeting kleiner dan

60 cm, waardoor ze door een plafond van 60 bij 60 verwijderd kunnen worden. Door de slimme regelaar is het mogelijk om de systeemonderdelen via een UTP-netwerk met elkaar te verbinden en vanaf één centraal punt de bedrijfs- en onderhoudsstatus uit te lezen.”

Betaalbaar

Krappe budgetten kunnen bij scholen(ver)bouw een belemmering zijn voor het realiseren van een gezond leerklimaat. Bruis: “Onze WTU’s zijn mede ontwikkeld met het oog op conformiteit met het programma Frisse Scholen klasse B.

Hierbij is niet alleen gekeken naar de eisen; door onze lean werkmethode en een uitgekiend ontwikkelproces hebben we er ook voor gezorgd dat de systemen op een respectabel prijsniveau blijven. Orcon levert zeer betrouwbare en slimme systemen met volledige service gedurende het gehele traject. Van advies aan het begin van het traject en trainingen voor de ondersteuning van onze klanten tot de begeleiding van de installatie, de inbedrijfstelling en het onderhoud.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.