Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Centrale bouwsteen voor een smart home of smart building
Bij het ver­la­ten van een ge­bouw is één druk op de knop vol­doen­de om ver­lich­ting en ap­pa­ra­ten uit te scha­ke­len, de ver­war­ming te re­ge­len en het alarm in te scha­ke­len.

Centrale bouwsteen voor een smart home of smart building

Zo kan het er­uit zien: een pro­fes­si­o­ne­le KNX-op­los­sing die al­les in en om uw woning, kantoorgebouw, winkel of ander gebouw eenvou­dig met el­kaar ver­bindt: ver­lich­ting, rol­lui­ken, alarm, verwar­ming en ventilatie, ca­me­ra’s, weer­be­wa­king, ener­gie­be­heer en slim­me au­to­ma­ti­se­ring. De Domovea Basic en Domovea Expert visu­a­li­sa­tiemodules maken het mo­ge­lijk én in­zich­te­lijk.

Domovea Basic en Domovea Expert zijn een doorontwikkeling van de bekende Domovea huis- en gebouwautomatiseringsoplossing van Hager, waarvan 10 jaar geleden al de eerste versie werd geïntroduceerd. “De technologische ontwikkelingen in de markt gaan razendsnel”, benadrukt Werner Roovers, Accountmanager Woningbouw & Concepten bij Hager. “Denk bijvoorbeeld aan slimme oplossingen zoals de lampen van Philips Hue, speakers van Sonos, slimme thermostaat van Tado en connected deurbel van Netatmo. Met het oude Domovea platform konden we deze ontwikkelingen qua updates niet altijd bijhouden. Daarom hebben we de hardware en visu­a­li­sa­tie­soft­wa­re van Domovea Basic en Domovea Expert vanaf de basis opnieuw opgebouwd. Het resultaat is één slimme en open source module voor het besturen van alle gewenste functies.”

Zo kan het er­uit zien: een pro­fes­si­o­ne­le KNX-op­los­sing die al­les in en om uw woning, kantoorgebouw, winkel of ander gebouw eenvou­dig met el­kaar ver­bindt: ver­lich­ting, rol­lui­ken, alarm, verwar­ming en ventilatie, ca­me­ra’s, weer­be­wa­king, ener­gie­be­heer en slim­me au­to­ma­ti­se­ring.

Uitgebreide basisfuncties

Domovea Basic biedt uitgebreide basisfuncties voor een smart home of smart building, aldus Roovers. “In Domovea Basic is de totale visualisatie van het gebouw opgenomen. Dankzij een quicklink-, Easy- en ETS-ondersteuning kunnen installateurs eenvoudig een complete woning of utiliteitsgebouw configureren, visualiseren en automatiseren. Een separate programmeermodule is niet nodig, waardoor kosten én tijd worden bespaard. Bovendien kan de volledige programmering in één bestand gedownload en als back-up bewaard worden. Eindgebruikers zijn bovendien niet langer gebonden aan één installateur.” Dankzij een IoT-koppeling kunnen alle slimme apparaten eenvoudig worden toegevoegd aan de Domovea-server, waarna zij veilig en vanuit één overzichtelijk platform bediend kunnen worden. Bovendien kan, dankzij een IFTTT-koppeling, informatie over bijvoorbeeld het weer aan de visualisatiesoftware worden toegevoegd, op basis waarvan installaties nog nauwkeuriger aangestuurd kunnen worden.

Ook voor complexe automatiseringseisen

Waar Domovea Basic ruimte biedt voor 5 IP-beveiligings- of bewakingscamera’s, kunnen aan Domovea Expert maar liefst 50 IP-camera’s worden gekoppeld. “Domovea Expert is de ideale oplossing voor meer complexe automatiseringseisen”, benadrukt Roovers. “Zo kan bijvoorbeeld ingesteld worden dat de boiler pas inschakelt, wanneer voldoende energie vanuit de zonnepanelen geleverd kan worden. Ook is het mogelijk om automatische pushberichten op je smartphone te ontvangen, wanneer een onregelmatigheid in het gebouw wordt geconstateerd. Dit zorgt voor maximale controle, ook vanaf de andere kant van de wereld.”

Eenvoudige opzet

Uniek aan Domovea Basic en Domovea Expert is de eenvoudige opzet. “In de configuratie zit zoveel intelligentie, dat veel functionaliteiten al standaard ingeregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan symbolen en knoppen. De installateur heeft hier geen omkijken naar. Bovendien wordt de programmeertijd aanzienlijk verkort. In een paar uur kan al een complete visualisatie worden opgezet.”

Vanaf nu beschikbaar

De afgelopen maanden zijn diverse succesvolle pilotprojecten uitgevoerd met Domovea Basic en Domovea Expert. Sinds september zijn beide softwaremodules voor iedereen beschikbaar. Kijk voor meer informatie op de website.

Werner Roovers, Accountmanager Woningbouw & Concepten bij Hager.

De Domovea Basic en Domovea Expert modules lenen zich bij uitstek voor ontwikkelingen als BENG, Nul-op-de-Meter, all-electric en BREEAM, met het oog op duurzame en gezonde gebouwen. In de visualisatiesoftware kunnen gebruikers namelijk eenvoudig monitoren hoe hun installaties presteren. Komt het energieverbruik overeen met de ontwerpcondities? Wat zijn de grote verbruikers in het gebouw? Welke optimalisaties zijn mogelijk? En welke installaties kunnen geautomatiseerd worden, zodat een optimaal woon- en werkcomfort gegarandeerd wordt, tegen een minimaal energieverbruik?

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.