Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Catec BV heeft 25 jaar ervaring in het meten van klimaatparameters
Dataloggers en displays (rechts).

Catec BV heeft 25 jaar ervaring in het meten van klimaatparameters

Al meer dan 25 jaar levert Catec BV uit Wateringen instrumenten die een reeks aan klimaatparameters kunnen registreren en analyseren. Een eenvoudige datalogger meet CO2, temperatuur en relatieve vochtigheid en is uiterst geschikt voor toepassing op scholen. Naast de genoemde parameters levert CaTeC ook apparatuur voor het meten van luchtsnelheid, windsnelheid en richting, barometrische druk, licht, neerslag, flow, debiet en broeikasgassen. De afzetgebieden zijn breed, van tuinbouwkassen tot stallen, van ziekenhuizen tot scholen en van gebouwbeheersystemen tot de industrie.

Hans Oosterling is managing director van CateC BV, dat exclusief importeur is voor Nederland en de Benelux van een brede lijn meetinstrumenten en sensoren. Catec is al 25 jaar actief op het gebied van meetinstrumentatie. Oosterling: “Kort gezegd is Catec ooit ontstaan uit een management buy out van de multinational Leica Systems. Ik was toen geruime tijd actief in de industriële meetsystemen, bijvoorbeeld voor het 3D-opmeten van vliegtuigvleugels, en in de procesautomatisering van farmaceutische en voedingsmiddelenbedrijven. Daarnaast hield de toenmalige industriële afdeling zich bezig met klimaatinstrumentatie. Daar hebben we bij CaTeC onze focus op gelegd. Nu doen we heel veel voor de HVAC-markt. Gebouwautomatisering, sensoren in scholen, OK’s in ziekenhuizen, kantoren, musea, cleanrooms, maar ook tuinbouw en veeteelt; overal zitten onze dataloggers, klimaatopnemers en draadloze meetsystemen tegenwoordig.”

Klimabox

Rond 2003 ontstond de aandacht voor het klimaat in scholen en begon Catec met het ontwikkelen van een eenvoudige, gebruiksvriendelijke datalogger. Oosterling: “We zagen daar al snel een interessante markt ontstaan en hebben toen een datalogger die relatieve vochtigheid registreerde aangevuld met CO2-meting. Van deze Klimabox verkochten we eerste jaar gelijk 600 stuks, vooral aan scholen. Bedenk dat in een klaslokaal met 30 leerlingen en een docent in de winter met de ramen dicht het CO2-niveau al snel kan oplopen boven de 2.000 ppm. Voldoende reden om dit te monitoren.”

Moderne dataloggers

Ondertussen heeft de gebouwautomatisering een grote vlucht genomen en is de laatste jaren veel geïnvesteerd in ‘on demand’ ventileren, op basis van CO2-meting dus. Oosterling: “Ook op dit gebied is Catec doorgegaan met het ontwikkelen van steeds betere dataloggers. In het huidige assortiment zijn dat de Mini Squirrel, de Climabox 3 en DK-series die alle relatieve vochtigheid, temperatuur en CO2 registreren. Deze drie parameters geven gezamenlijk een goed beeld van de mate van comfort. CO2 is het belangrijkste; hoe hoger die waarde, hoe groter de kans op problemen en klachten.”

Zelf-kalibrerend

Voor elke school en elke andere toepassing is er een modelvariant die het beste past. “Dat kan een standalone versie zijn of één die bedraad of draadloos is aangesloten op een gebouwbeheersysteem. Het CO2-meetbereik kan verschillen (tot wel 5.000 ppm), de manier waarop ze de meetwaarden weergeven of het alarmsignaal. Maar wat ze gemeen hebben, is dat ze zeer stabiel zijn, zelf-kalibrerend of te kalibreren en dus minimale last hebben van drift.” Catec levert ook aparte CO2- en temperatuurdisplays en CO2-schakelaars die de ventilatie bij overschrijding aanzetten of voor een alarmering zorgen. De robuuste dataloggers gaan vergezeld van gebruiksvriendelijke software voor weergave, configuratie, download en analyse van de gemeten data.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.