Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Cat phones lanceert essentiële richtlijn voor hygiënisch gebruik van smartphones in de onderhouds- en installatiesector

Cat phones lanceert essentiële richtlijn voor hygiënisch gebruik van smartphones in de onderhouds- en installatiesector

Terwijl thuisblijven afgelopen periode de norm was, was dat in de onderhouds- en installatiesector, waar werknemers beroepshalve veel bij mensen thuis komen, niet altijd een optie. Daarom vraagt Cat phones, de producent van extreem robuuste smartphones die veel worden gebruikt in deze sector, aandacht voor hygiëne van mobiele (werk-) telefoons.

De missie van Cat phones is om mensen in veeleisende werkomgevingen een smartphone te bieden waarop ze in de zwaarste omstandigheden kunnen blijven vertrouwen. Voor wie tijdens de coronacrisis heeft doorgewerkt, is goede hygiëne van (gedeelde) werktelefoons en andere apparaten meer dan ooit van essentieel belang. Zonder de juiste maatregelen kunnen deze potentieel besmettingshaarden van COVID-19 en andere ziekteverwekkers vormen.

Richtlijn

Cat phones heeft daarom een richtlijn opgesteld in samenwerking met Dr. Simon Clarke, hoogleraar cellulaire microbiologie aan de Universiteit van Reading, Engeland. De richtlijn dient als een hulp aan werkgevers bij het opstellen van protocollen om hun personeel in alle omstandigheden gezond te houden. De richtlijn geldt voor (gedeelde) apparaten die worden gebruikt op de werkvloer, maar ook voor eigen smartphones.

“Algemeen zijn contact met andere mensen en gedeelde werkoppervlakken de voornaamste risicofactoren,” zegt Dr. Clarke. “Het voorkomen van contaminatie van de smartphone met het coronavirus of andere pathogenen vraagt om een volledige gedragsverandering in de manier waarop werknemers hun telefoon en andere gedeelde apparaten gebruiken. Het aanwennen van een aantal simpele routines kan besmetting voorkomen, en zo potentieel grote problemen in het bedrijf voor zijn of zelfs levens redden.”

Tijdens woon-werkverkeer:

Gebruik je smartphone niet tijdens gedeeld woon-werkverkeer, zoals carpoolen of in het openbaar vervoer. Dit is een ingesleten gewoonte, maar een van de voornaamste bronnen van besmetting.

• Leg je smartphone in openbare ruimtes niet op (klap-)tafels en andere oppervlakken.

• Minimaliseer het aantal keren dat je je smartphone erbij pakt; wen jezelf aan dat je dit alleen doet wanneer het essentieel is.

• Wen aan om je smartphone te zien als verlengstuk van jezelf: als je handen niet schoon zijn, is je smartphone dat ook niet.

• Maak je smartphone eerst schoon en was daarna je handen, iedere keer wanneer je op je bestemming arriveert en vertrekt.

• Voorkom dat je je smartphone aan je gezicht houdt wanneer deze niet is schoongemaakt. Als je toch moet bellen, gebruik dan de speakerphone.

vb1280956 dsc1600 kopieren

Op werkadressen:

Het risico van werk in het huis van klanten of opdrachtgevers hangt sterk samen met het type werk en hoeveel (indirect) contact er is met andere mensen. Loodgieters worden vooral blootgesteld aan risico’s, bijvoorbeeld bij het werken met verstopte afvoeren en dergelijke.

Uit verschillende onderzoeken blijkt inmiddels dat in de open lucht het coronavirus zich minder makkelijk verspreidt. Desondanks kan dit zorgen voor schijnveiligheid; contact tussen je smartphone en oppervlaktes kan nog steeds een besmettingsmoment vormen.

• Houd je smartphone zo veel mogelijk in je broekzak, overall of tas en leg deze nooit ergens neer.

• Voorkom indien mogelijk het gebruik volledig. Wanneer je moet bellen, gebruik de speakerphone om te voorkomen dat je een mogelijk besmette smartphone aan je gezicht houdt.

• Wees je bewust van oppervlaktes die je aanraakt, zeker als deze door veel verschillende mensen worden aangeraakt, zoals deurbellen.

• Was en ontsmet je handen voordat je je smartphone gebruikt.

• Ook werk in de open lucht moet in essentie behandeld worden als openbare ruimte.

Werken met gedeelde telefoons:

Gedeelde telefoons en andere apparaten zoals tablets zijn met name potentiele besmettingshaarden en vragen om een complete gedragsverandering. Robuuste smartphones kunnen grondig worden gereinigd met water en zeep, handgel, schoonmaakdoekjes of zelfs bleek en zijn daarmee uitermate geschikt in situaties waar gedeeld gebruik van apparaten noodzakelijk is.

• Gedeelde apparaten moeten gedurende en na elke werkdag grondig worden gereinigd en worden opgeslagen in een steriele omgeving.

• Maak een werktelefoon schoon tussen iedere gebruiker.

• Voorkom beschermhoesjes door werktelefoons te gebruiken die geen hoesje nodig hebben. Beschermhoesjes vormen eenzelfde bron van besmetting als telefoons maar zijn vaak moeilijk grondig schoon te maken.

• Het gebruik van werktelefoons moet indien mogelijk worden gevolgd en gelogd, zodat besmettingen terug te leiden zijn naar gebruikers.

Schoonmaaktips

Maak je smartphone altijd schoon volgens de richtlijnen van de fabrikant om te voorkomen dat je schade aanricht. Rugged smartphones, zoals de recent gelanceerde Cat S42, kunnen grondig schoongemaakt worden met water en zeep, handgel, schoonmaakdoekjes of zelfs bleek, en zo een cruciale rol spelen in het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus en andere pathogenen. Deze telefoons zijn getest volgens een militaire standaard om industriële schoonmaakmiddelen en -methodes te doorstaan.

Bij beroepen waarbij smartphones blootstaan aan stof, zand en andere losse deeltjes die een bron van besmetting kunnen zijn, is volledige onderdompeling in water met schoonmaakmiddel de effectiefste reinigingsmethode. Volledige onderdompeling kan alleen als de smartphone beschikt over een IP68-rating. Veel fabrikanten claimen dat hun telefoon daarover beschikt, maar in de praktijk kunnen alleen rugged smartphones deze methode aan. Het loont om vooraf goed uit te zoeken of waterschade daadwerkelijk onder de garantie van de telefoon valt; bij veel fabrikanten is dit niet zo.

Kijk voor meer schoonmaakinstructies op het YouTube-kanaal van Cat phones.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.