Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Buitenunit van warmtepomp zit in de schoorsteen

Panasonic_024
De buitenunit van de warmtepomp staat op het dak, in de vorm van een schoorsteen.

Tekst | Tim van Dorsten

Beeld | Panasonic Nederland

26 oktober 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Zestig nieuwbouwwoningen in de nieuwbouwwijk Nobelhorst in Almere beschikken aan het eind van dit jaar over een bijzondere schoorsteen. In deze schoorsteen zit namelijk een buitenunit van een warmtepomp weggewerkt.

“De buitenunit van een warmtepomp kan best veel ruimte bij een woning in beslag nemen. Daarom hebben we ervoor gekozen om de buitenunit van een Panasonic-warmtepomp – waarvan wij inmiddels zo’n vijf jaar de distributeur zijn – o p de daken van woningen te plaatsen”, vertelt Jacques Roodenburg, adviseur van leverancier van warmtepompoplossingen Dutch Heat Pump Solutions (DHPS).

Enkele van de nieuwbouwwoningen in de nieuwbouwwijk Nobelhorst in Almere.

De HydroCap is een aluminium schoorsteenkap waarin de buitenunit van de warmtepomp stijlvol wordt weggewerkt. “De binnenunit van het systeem zit direct daaronder op de zolder van de woning. Het installatiewerk is minimaal en de architect van de woning hoeft zich niet druk te maken over plaatsing van een losse buitenunit. In heel veel projecten is de HydroCap inmiddels als oplossing succesvol toegepast.”

Fraaie afwerking

Het binnengedeelte van de warmtepomp, met onder meer de boiler voor warm water.

Het idee van DHPS om de buitenunit van een warmtepomp in de vorm van een schoorsteen weg te werken, gaat terug tot 2010. “De vorm van een schoorsteen past erg goed bij de uitstraling van een woning en daarbij zorgt een aluminium schoorsteenkap voor een esthetisch fraaie afwerking”, vindt Roodenburg. “Dat spreekt ook architecten aan. Een ander voordeel van deze uitvoering is besparing van ruimte, want de buitenunit hoeft hiermee niet in bijvoorbeeld de voor- of achtertuin of op het balkon van een woning te staan. Hierdoor helpt de HydroCap bij de verduurzaming van woningen, want het is geschikt voor bestaande en voor nieuwbouwwoningen. Een ander voordeel is dat de HydroCap snel en eenvoudig volledig prefab te plaatsen is.”

Geluid waait weg

Bij de uitvoering heeft DHPS samen met aannemer Dura Vermeer en installatiebedrijf Van Dam Groep voor warmtepompen van Panasonic gekozen. In de 51 nieuwbouwwoningen in de wijk Nobelhorst in Almere – met daarbij nog een aanvraag voor negen extra woningen – kunnen de bewoners kiezen voor een Aquarea All-in-One of een Aquarea Bi-bloc in de uitvoeringen 5 kW en 7 kW. “Het voornaamste verschil is dat een Bi-bloc over een grotere boiler van zo’n 300 liter beschikt”, vertelt Roodenburg. “Als een bewoner meer warm water wenst, dan is de Bi-bloc ook een goede optie. En na de installatie en de inbedrijfstelling hoeft de bewoners nergens meer aan te komen.” Ook op het gebied van geluidseisen zijn de Panasonic-warmtepompen een goede keuze, legt hij uit. “Door de aangescherpte geluidseisen die sinds april gelden, hebben we er wel voor gekozen om de HydroCap hoger op het dak te plaatsen. Hierdoor waait het geluid naar boven weg, waardoor bewoners het geluid van de buitenunits van de warmtepompen niet of nauwelijks horen. Panasonic heeft ons hierbij op productniveau met raad en daad bijgestaan.”

Jacques Roodenburg, adviseur van leverancier van warmtepompoplossingen Dutch Heat Pump Solutions.

Oplevering

De aanvraag voor deze HydroCaps ontving DHPS in oktober 2020, waarna de uitvoering in maart 2021 van start ging. Naar verwachting worden de woningen in december 2021 opgeleverd. Dit laatste geldt ook de negen extra woningen, waarvan de leverancier van warmtepompoplossingen onlangs een aanvraag heeft ontvangen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%