Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Bronkhorst High-Tech, Ruurlo | Nieuwbouw Bronkhorst High-Tech in Ruurlo

Bronkhorst High-Tech, Ruurlo | Nieuwbouw Bronkhorst High-Tech in Ruurlo

‘Dankzij BIM zijn de bouwkundige elementen en installatietechnieken perfect afgestemd’

Op de Nijverheidsstraat in Ruurlo is net voor de bouwvak de nieuwbouw van Bronkhorst High-Tech opgeleverd. De nieuwbouw omvat een multifunctionele bedrijfskantine van circa 1.000 m², die tevens gebruikt zal worden als conferentieruimte. Wassink Installatie was verantwoordelijk voor de engineering en realisatie van alle elektrotechnische, werktuigbouwkundige en sanitaire installaties in het project. Van de verwarmings-, koel- en ventilatie-installaties tot en met de licht- en krachtinstallaties, pv-installatie, DALI-dimbare LED-verlichting en bijbehorende regeltechnieken, die in het centrale gebouwbeheersysteem van Bronkhorst High-Tech zijn geïntegreerd.

Dankzij het BIM-ontwerp kreeg Bronkhorst High-Tech direct en goed inzicht in de nieuwbouw.

 

Als markleider ontwikkelt en fabriceert Bronkhorst High-Tech thermische mass-flow meters en regelaars voor talloze toepassingen. Van de (petro)chemie en olie- en gasindustrie tot en met de gezondheidszorg, voedings- en verpakkingsindustrie. Als vaste partner voor de gebouwgebonden installaties verzorgt Wassink Installatie al geruime tijd het onderhoud en beheer van de installaties in Ruurlo. “Daarnaast zitten we vanaf de eerste pennenstreep aan tafel bij verbouw- en nieuwbouwprojecten”, vertelt Tim Zweers, Hoofd Bedrijfsbureau Utiliteit & Industrie bij Wassink Installatie en projectleider van de nieuwbouw. “Zodat de bouwkundige elementen en installatietechnieken perfect op elkaar worden afgestemd. De nieuwbouw in Ruurlo is hier een mooi voorbeeld van.”

Uitdagend project

“Bronkhorst High-Tech is de afgelopen jaren flink gegroeid”, vertelt Zweers. “Zowel in leveranties als in personeelsaantallen, waardoor behoefte ontstond aan een grotere kantine/conferentieruimte.” Grofweg bestaat de nieuwbouw uit twee delen: een bedrijfskantine met een professionele keuken, bar/lounge en sanitaire voorzieningen en een conferentieruimte met een verplaatsbare wand die ruimte biedt aan maximaal 600 personen. “Om deze ruimte bij wisselende  bezettingen optimaal te verwarmen, koelen en ventileren, was een flinke uitdaging. Bovendien wilde Bronkhorst High-Tech een gasloze duurzame nieuwbouw, met zo weinig mogelijk installaties in het zicht. Omdat de nieuwbouw tevens een conferentieruimte betreft, moesten alle installaties fluisterstil functioneren.”

Om de nieuwbouw bij wisselende bezettingen optimaal te verwarmen, koelen en ventileren, was een flinke uitdaging.

 

Vanwege de grote koelvraag van de nieuwbouw heeft Wassink Installatie in de voorbereidingsfase gezocht naar de meest economische en duurzame koude-opwekkingsmethode. “In nauw overleg met een specialist in bodemenergie hebben we gekozen voor een open broninstallatie”, vertelt Zweers. “Zodat met relatief weinig energie koud water naar het gebouw gepompt kan worden. Als afgiftesysteem is gekozen voor klimaatplafonds, waarmee optimaal gekoeld en verwarmd kan worden. Een grote luchtbehandelingskast in de technische ruimte voorziet naast de ventilatielucht in de gewenste aanvullende koeling. Temperatuur- en CO2-sensoren controleren 24/7 de klimaatcondities in de nieuwbouw, op basis waarvan de variabele volumekleppen per zone worden aangestuurd.”

Bronkhorst High-Tech wilde een gasloze duurzame nieuwbouw, met zo weinig mogelijk installaties in het zicht.

 

3D/BIM

Het volledige ontwerp voor de nieuwbouw is uitgewerkt in 3D/BIM, waarbij Wassink Installatie met iDX architecten, aannemer Van Wijnen Eibergen en constructeur Schreuders heeft samengewerkt in één model. “Onze modelleurs hebben alle installatietechnieken tot in detail uitgewerkt, waarbij we het uitgebreide ontwerp van de architect als onderlegger hebben gebruikt”, vertelt Zweers. “Dankzij het BIM-ontwerp kreeg Bronkhorst High-Tech direct en goed inzicht in de nieuwbouw. Door (IFC) modellen uit te wisselen en te clashen met de aannemer en constructeur, bleven aanlopers en faalkosten tijdens de uitvoering bovendien tot een minimum beperkt.”

We zitten bij verbouw- en nieuwbouwprojecten vanaf de eerste pennenstreep aan tafel. Zodat de bouwkundige elementen en installatietechnieken perfect op elkaar worden afgestemd. De nieuwbouw in Ruurlo is hier een mooi voorbeeld van.

 

Snel, nauwkeurig en uniform

In haar BIM-projecten maakt Wassink Installatie veelal gebruik van de Stabicad for Revit software van Stabiplan. “Naast de BIM-content van onze leveranciers benutten wij de informatie uit de BIM-bibliotheek”, vertelt Alex Stein, BIM-Modelleur bij Wassink Installatie. “Vanuit MEPcontent kunnen we heel eenvoudig installaties en componenten aan ons model toevoegen, waardoor installatiedelen en componenten met een hoog level of detail worden weergegeven. Ten opzichte van standaard Revit kunnen we met Stabicad for Revit tot drie keer sneller werken. Bovendien is de content veel nauwkeuriger, waardoor de kwaliteit van de BIM-modellen toeneemt. Voor het tekenen, koppelen en importeren van de installaties in de technische ruimte hebben wij gebruik gemaakt de elementcodemonitor van Stabicad.”

Om nog meer uniformiteit in de BIM-ontwerpen aan te brengen, het ontwerpproces verder te versnellen en een eenduidige communicatie te borgen, heeft Wassink Installatie onlangs in samenwerking met Stabiplan een eigen BIM-template opgezet. “In de template staan niet alleen de kleuren van o.a. de toevoer-, retour- en waterleidingen vast, maar ook de gewenste installatie-informatie en lettertypes. Hierdoor kunnen we nog meer ontwerptijd besparen, terwijl de kwaliteit en duidelijkheid van onze ontwerpen naar een nog hoger niveau worden getild.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.