Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Broederenklooster Zutphen: Van middeleeuws klooster naar stijlvol hotel
V.l.n.r: Jan Willem Boks (Boks Elektra), Sander Wiltens (Solar Nederland), Anton de Lange (Broederenklooster) en Jan ten Brinke (Hager).

Broederenklooster Zutphen: Van middeleeuws klooster naar stijlvol hotel

Het Broederenklooster in het historische Zutphen ontstond in één van de oudste gebouwen van deze stad en is sinds de zomer van 2020 open. Aan Jan Willem Boks van Boks Elektra de eer om de volledige elektrotechniek te verzorgen. Hij kreeg hierbij ondersteuning van Jan ten Brinke van Hager en Sander Wiltens van Solar Nederland. Hoe zijn zij gezamenlijk tot de beste, meest slimme oplossingen voor dit unieke transformatieproject gekomen?

Renoveren met flexibele elektro-oplossingen 

“Een renovatie betekent bijna altijd dat je voor onverwachte zaken komt te staan. Bij de transformatie van het middeleeuwse Broederenklooster tot hotel-restaurant was dat niet anders”, vertelt Boks. “Om de gasten van alle gemakken te voorzien, moest het rijksmonument uit 1170 grondig gerenoveerd worden. Boks Elektra verzorgde de complete elektrotechnische installatie en betrok onder andere Hager, om samen tot flexibele oplossingen te komen en om de authenticiteit van het nieuwe hotel-restaurant te bewaren.”

Een ruimte is qua elektrotechniek en design pas écht af met passend schakelmateriaal.

Krachtige energieverdeler voor meer comfort

Uiteraard is het Broederenklooster in de loop der jaren geüpdatet, vertelt hij. “Maar om te kunnen voldoen aan de hedendaagse eisen, moest de bestaande installatietechniek worden verwijderd. Er werd een volledig nieuwe installatie ontworpen, waarin onder meer gebruik werd gemaakt van de krachtige Hager Univers verdeler. Elke kamer heeft een eigen groep gekregen, waarmee het comfort van de gasten wordt verhoogd.”

Peak shaving als slim alternatief

Een hotel met professionele keuken kan behoorlijk wat stroom vragen, weet Ten Brinke. Een uitbreiding van de trafocapaciteit is in dat geval een uitstekende oplossing, maar ook erg kostbaar. “Daarom is, in samenwerking met onze paneelbouwpartner El-point, gekozen voor een alternatieve oplossing met peak shaving. Wanneer het pand op zijn maximale vermogen zit, wordt het vermogen van bijvoorbeeld de airco gehalveerd.”

Er werd een volledig nieuwe installatie ontworpen, waarin onder meer gebruik werd gemaakt van de krachtige Hager Univers verdeler.

Onzichtbare hoofdrol voor SL-plintgoten

In een rijksmonument is frezen in muren uit den boze. Echter wil je je  gasten wél van alle mogelijke comfort voorzien. Ten Brinke: “Om leidingen, data en kabels netjes weg te werken en voldoende stopcontacten te kunnen bieden, koos Boks Elektra voor ons SL-plintgootsysteem. Dit product wordt regelmatig geselecteerd bij renovaties omdat het stijlvol te personaliseren is en bewerkingen in muren niet aan de orde zijn. Zo blijven het karakter en de sfeer van het monumentale klooster intact.”

Finishing touch: berker design-schakelmateriaal

Een ruimte is qua elektrotechniek en design echter pas écht af met passend schakelmateriaal. De eigenaar van het Broederenklooster wilde schakelmateriaal dat integraal aansloot bij de diverse zalen, hotelkamers, nachtkastjes en wijnkelder. Tijdloos en smaakvol, zonder afbreuk te doen aan de architectuur van het klooster. Daarnaast moest de techniek in het hotel-restaurant makkelijk en in één oogopslag te bedienen zijn, aldus Ten Brinke. “Om die reden is gekozen voor ons schakelmateriaal berker design S.1., in de kleur antraciet. Een echte finishing touch van een bijzonder renovatieproject.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.