Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

BREEAM-punten scoren met veelzijdige lekdetectiesystemen

Foto-2—HVAC
Detectiekabel voor water.

Tekst | Chris Elbers

Beeld | HVAC Nederland

18 augustus 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Sinds de oprichting in 1999 is HVAC Nederland uitgegroeid tot een vooraanstaande producent en leverancier op het gebied van binnenklimaatoplossingen. Lag in de beginjaren nog de nadruk op de import van aircosystemen, gaandeweg wist het bedrijf zich te ontwikkelen tot een totaalleverancier van onder meer luchtgordijnen, ventilatiesystemen, nozzlekanalen en lekdetectiesystemen voor de utiliteitsbouw en industrie. Die laatste productgroep vormt rondom het verkrijgen van BREEAM-credits anno 2022 een belangrijke en vaak doorslaggevende factor. Frank Joosten vertelt er namens HVAC Nederland meer over.

RGD1601 gassensor.

Lekdetectiesystemen voor water, gas en olie: ze zijn er in vele soorten, maten én merken. Gevraagd naar het principe en het doel ervan is het antwoord van Joosten klip en klaar. “Een lekdetectiesysteem dient er simpel gezegd voor om in een vroeg stadium binnen bijvoorbeeld een serverruimte lekkages op te merken. Om dat helder te krijgen, kun je gebruik maken van een conventionele opstelling voor lekdetectie. Doorgaans bestaat die uit een bedieningspaneel (hybrid leak detection, red.), leaderkabel, detectiekabel en/of sensoren. Maar daarmee kun je een lek alleen opmerken en registreren. Wil je een stap verder gaan, dan kan het systeem magneetventielen schakelen en zo het probleem bij de bron aanpakken. Juist daarvoor zijn de unieke en zeer gedetailleerde lekdetectiesystemen van de Engelse fabrikant Andel al zo’n 30 jaar dé oplossing. Deze producten voldoen stuk voor stuk aan de geldende criteria en zijn deels ontworpen om BREEAM-credits toegekend te krijgen.”

Puntsensor.

Bewuste keuze

Bij HVAC Nederland gaan ze alleen voor het allerbeste. De keuze om de markt te bedienen met de slimme en kwalitatief hoogwaardige lekdetectieoplossingen van Andel is dan ook logisch. “De apparatuur van Andel onderscheidt zich allereerst doordat de monitoring en detectie van lekkages in zones plaatsvindt”, aldus Joosten. “Daardoor weet je heel precies waar de lekkage zit. Dat scheelt niet alleen veel zoekwerk en eventuele schade, je kunt tegelijk snel actie ondernemen om erger te voorkomen. Daarnaast kun je met de systemen van Andel ook alarmsystemen van concurrerende merken uitlezen. Een derde voordeel zit ‘m in de mogelijkheid om een veelvoud aan detectiemiddelen in te zetten. Om een lekkage op te sporen, bieden we verschillende technieken en producten, zoals puntsensoren, diverse detectiekabels, -matten en -linten, sensoren met licht, kabels voor montage onder leidingen en bekabeling voor in lekbakken. Kwaliteitsartikelen die je bovendien allemaal kunt aansluiten op een en hetzelfde bedieningspaneel. Dat maakt het extra gemakkelijk én overzichtelijk.”

Volgens Joosten verdienen de zogenaamde Floodline Breeameter en de Floodline RGD1601 koelgassensor (zie kaders) speciale aandacht. Maar ook de geavanceerde WC Auto isolator, een bewegingssensor voor toiletten die automatisch het water afsluit wanneer er niemand in de ruimte aanwezig is. “In dat laatste geval gaat het niet zozeer om detectie, maar om besparing van water. Ook daaraan leveren onze producten een welkome bijdrage.”    

HLD-bedieningspaneel.

Floodline Breeameter

De Floodline Breeameter biedt flow monitoring en detectie van waterlekkages conform de gedefinieerde normen van WAT03 en draagt bij aan het verzamelen van credits. Het systeem bewaakt de leidingwatertoevoer actief en controleert het leidingwerk op lekkage. Tevens worden de debieten en volumes van de interne debietmeter gebruikt om overmatig waterverbruik vast te stellen.

Floodline RGD1601 koelgassensor

De Floodline RGD1601 koelgasdetector kan standalone worden ingezet of worden aangesloten op een Floodline alarmpaneel. De sensor, bedoeld voor koelgasdetectie, wordt gevoed via een 110-230Vac of 12-24Vdc. De unit wordt gekalibreerd om het gewenste koelgas (bijvoorbeeld R134a, R410a, R407c of R404a) te detecteren. De sensor is uitgerust met een potentiaalvrij contact en heeft visuele en hoorbare alarmen en bedrijfsmodi. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht