Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
BREEAM-NL ‘Very Good’ nieuwbouw voor fonQ in Utrecht is gereed

BREEAM-NL ‘Very Good’ nieuwbouw voor fonQ in Utrecht is gereed

FonQ heeft afgelopen mei haar nieuwe distributiecentrum en kantoor op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht in gebruik genomen. Wegens de snelle groei en constante uitbreiding van het assortiment moest de webwinkel in de afgelopen jaren diverse extra magazijnen in de nabije omgeving betrekken. “Tot voor kort was onze distributie verdeeld over vier locaties. Door dit terug te brengen naar één locatie kunnen we grote efficiëntieslagen maken”, vertelt CEO a.i. Michel Schaeffer op de bedrijfswebsite. Het 22.000 m² grote pand is goed zichtbaar vanaf de A2. Het warehouse telt maar liefst 28 laaddocks, die door de donkergrijze kleur bescheiden aanwezig zijn. Het gedeelte daarboven is bekleed met wit-metallic gevelpanelen en valt juist in het oog. Aan de zichtzijde bevindt zich het kantoor met entree en showroom. De nieuwbouw voldoet aan de BREEAM-NL ‘Very Good’ criteria. De werktuigbouwkundige installaties leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

Het fonQ distributiecentrum in Utrecht is ontwikkeld door Somerset Capital Partners. Mulderblauw Architecten tekende voor het ontwerp, terwijl Wouters Schijndel verantwoordelijk was voor de bouw. In opdracht van Wouters Schijndel heeft AGO Technische Installaties BV de engineering en montage van de werktuigbouwkundige installaties verzorgd. Van de verwarming, koeling en ventilatie tot en met de waterinstallaties, rioleringen, het UV-hemelwaterafvoersysteem en de sanitaire voorzieningen. Daarnaast heeft de Schaijkse installateur een airco-installatie gemaakt voor de serverruimtes en een aantal kleine, decentrale kantoren. Een Priva Blue ID webbased gebouwbeheersysteem monitort, beheert en beheerst o.a. de temperaturen en elektra-, gas- en waterverbruiken in het gebouw.

Klimaatinstallaties

“In het warehouse hebben we een traditionele verwarmingsinstallatie met HR-gasheaters voorzien”, vertelt Mathieu Peters, Bedrijfsleider bij AGO Technische Installaties BV. “Voor de stackmezzanine is gekozen voor een rooftopunit met een ingebouwde warmtepomp. Diverse HR-ketels leveren warm water voor de showroom, kantoren, callcenters, personeelskantine en -funzone. Een grote, centrale luchtbehandelingsunit van 23.000 m³/h voorziet in de ventilatie van deze ruimtes, terwijl fancoilunits en plafondinductie-units met een warm- en koudwaterbatterij voor de gewenste naverwarming en -koeling zorgen.”

Voor dit project heeft Systemair een HHFlex luchtbehandelingsunit van 2,80 hoog en 5,70 meter lang geëngineerd. De unit is inclusief alle regelingen en in één geheel (monoblock) in Utrecht aangeleverd.

 

Vaste partners

De luchtbehandelingsunit is geleverd door Systemair, waarmee AGO Technische Installaties BV regelmatig projecten uitvoert. “Samen hebben we al diverse distributiecentra gemaakt, waaronder voor Mainfreight (’s-Heerenberg en Zaltbommel) en Kuehne + Nagel (Utrecht en Zaandam)”, vertelt Peters. “Hierdoor zijn we goed bekend met elkaars werkwijze. De lijntjes tussen onze bedrijven zijn kort. We spreken dezelfde taal, prijzen/offertes worden altijd snel gemaakt en de levertijden zijn prima. Bovendien passen de producten van Systemair uitstekend bij de projecten die wij maken.”

Kant-en-klare unit

Voor dit project heeft Systemair een HHFlex luchtbehandelingsunit van 2,80 hoog en 5,70 meter lang geëngineerd. De luchtbehandelingsunit is inclusief alle regelingen en in één geheel (monoblock) in Utrecht aangeleverd, waar AGO Technische Installaties BV instond voor de montage en – samen met Systemair – de inbedrijfstelling heeft verzorgd. “De HHFlex luchtbehandelingsunit is door ons voorzien van een traditionele verwarmings- en koelbatterij”, vertelt Marcel in ’t Veld, Accountmanager bij Systemair. “Geïntegreerde dempers aan beide zijden borgen een fluisterstille werking. Een warmtewiel met een rendement van 81% voorziet bovendien in een optimale warmteterugwinning. De unit voldoet aan energielabel A. 100% regelbare EC-ventilatoren zorgen voor een minimaal energieverbruik en zijn zodanig uitgelegd dat een lage SFP-waarde (Specific Fan Power) wordt behaald. Een sorptie warmtewiel voorziet in een optimale vochtterugwinning, waardoor met een lager koelvermogen gekoeld kan worden. Daarmee sluit de luchtbehandelingsunit uitstekend aan bij de BREEAM-NL ‘Very Good’ eisen in dit project.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.