Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

Brandveiligheid heeft de hoogste prioriteit in woontoren The Minister

The-Minister-V

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | VKP Beveiligingstechniek

18 mei 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Alle hens aan dek!

Brandveilig bouwen is specialistenwerk. Zeker in het geval van grote en hoge woontorens zoals The Minister in Rijswijk, waar elektrotechnisch installateur HoffmanDME Techniek vertrouwt op de kennis en expertise van Unica Fire Safety en VKP Beveiligingstechniek. Waar Unica verantwoordelijk is voor alle sprinklertechnieken, staan de technici van VKP Beveiligingstechniek in voor het advies, de levering en de installatie van de brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties.

The Minister is een uniek woonproject.

VKP Beveiligingstechniek is een vaste partner van HoffmanDME Techniek op het gebied van brandbeveiliging, ontruimingsalarminstallaties, toegangscontrolesystemen, camera- en inbraakbeveiliging. De Woerdense beveiligingsspecialist werd al in een vroeg stadium bij de realisatie van The Minister betrokken. “Op basis van het uitgangspuntendocument hebben wij een ontwerp en offerte voor de brandmeld- en ontruimings-alarminstallaties gemaakt, dat na de projectgunning verder is uitgewerkt”, vertelt Peter Hamoen, brandveiligheidsdeskundige bij VKP Beveiligingstechniek. “The Minister is een uniek woonproject van 24 verdiepingen. Omdat het Bouwbesluit geen passende brandveiligheidsoplossingen biedt voor dergelijke hoogbouw, is gebruik gemaakt van de handreiking Brandveiligheid in hoge gebouwen. In Nederland wordt in de meeste gevallen gekozen voor een gesproken woord (type A) of slowwhoop signaal (type B) ontruimingsalarminstallatie. In The Minister echter wordt een combinatie (type B+) toegepast. Een type B+ installatie kenmerkt zich door een eenvoudige aanleg, beheer en onderhoud en heeft – dankzij een duidelijke gesproken instructie – een positieve invloed bij het ontruimen van de aanwezige personen. Ieder appartement wordt voorzien van een signaalgever en in de gangen zijn rookmelders geprojecteerd. Deuren in de brandscheidingen worden voorzien van kleefmagneten en elektronische deurdrangers, waardoor een onbelemmerde doorgang én veilige sluiting bij calamiteiten slim samengaan.”

Brandmeldpaneel in de commandoruimte.

De detectiesystemen in de appartementen functioneren standalone, benadrukt Hamoen. “Zodra in de appartementen een sprinkler wordt geactiveerd echter, treedt in alle appartementen automatisch de type B+ ontruimingsalarminstallatie in werking. Hierdoor kunnen bewoners en bezoekers direct geëvacueerd worden. Een brandmelding vanuit een gangzone alarmeert uitsluitend de bewoners van de appartementen op deze verdieping.”

Commandoruimte

Brandalarmen worden ook automatisch doorgemeld naar de meldkamer van de brandweer. “Op de begane grond wordt een commandoruimte ingericht, waar alle brandveiligheidssystemen centraal beheerd en gemonitord worden”, aldus Hamoen. “Blikvanger in deze ruimte is een groot tableau met een overzicht van alle verdiepingen. In het geval van calamiteiten kan de brandweer hier direct op zien wat voor melding het betreft en op welke locatie. Hierdoor kan direct de juiste hulp worden verleend.”

Erkend CCV branddetectie- en beveiligingsbedrijf

VKP Beveiligingstechniek is een officieel erkend CCV branddetectie- en beveiligingsbedrijf en REOB onderhoudsbedrijf. De Woerdense specialist is in week 8 gestart met de montage van alle brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties, die later dit jaar gecertificeerd worden opgeleverd. Vervolgens is VKP Beveiligingstechniek ten minste één jaar verantwoordelijk voor service & onderhoud.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht