Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Brandcompartimentering op alle (on)mogelijke plaatsen
De PROMASTOP®-UCE kan toegepast worden bij zowel massieve als flexibele wanden.

Brandcompartimentering op alle (on)mogelijke plaatsen

Voorkom dat brand doorslaat via de leidingen van het gebouw

Compartimentering zorgt ervoor dat brand niet of pas na een bepaalde tijd van de ene ruimte naar de andere doorslaat. Als installateur moet je de wanden die hiervoor zorgen soms echter doorboren om er kabels en leidingen doorheen te voeren, waardoor de brandwerendheid teniet wordt gedaan. Het is dan zaak om de doorvoeringen af te dichten met bijvoorbeeld brandwerende manchetten. Promat biedt hiervoor diverse oplossingen, waaronder de PROMASTOP®-UCE.

Promat is onderdeel van de Etex Building Performance divisie en een specialist op het gebied van passieve brandveiligheid binnen de bouwsector. Al meer dan zestig jaar ontwikkelt het bedrijf unieke methoden op het gebied van brandveiligheid die voldoen aan de strengste internationale normen. “PROMASTOP®-UCE is één van de brandwerende manchetten die voorkomen dat vlammen en rook via de leidingen doorslaan”, vertelt Menno Aalbers, Area Sales Manager bij Promat. “Het is belangrijk dat de niet-brandzijde niet warmer wordt dan 200°C. Er mogen niet langer dan tien seconden vlammen doorkomen, anders voldoet de wand niet meer aan de gestelde brandwerendheid.”

De PROMASTOP®-UCE-manchet wordt rondom afgekit met een PROMASEAL®-AG kit.

Installatiegemak

PROMASTOP®-UCE bestaat uit een geperforeerde roestvrijstalen band met 150 schakels en is geschikt voor het brandwerend afdichten van doorvoeringen van eenlaagse en meerlaagse kunststofleidingen, alucomposietleidingen en kabels door massieve wanden en vloeren, lichte scheidingswanden en schachtwanden. Meerdere lagen opschuimend materiaal op grafietbasis zorgen ervoor dat de kunststof leidingen dichtgeknepen worden tijdens brand.

De manchet kan op maat worden gemaakt door de geschakelde delen te breken. Aalbers: “Je kunt de gewenste lengte zelf bepalen. De manchetten zijn makkelijk aan elkaar te verbinden met een clip.” Ze worden eenvoudig rondom leidingen en kabels bevestigd met speciale clips, die erbij geleverd worden. “PROMASTOP®-UCE is met name handig wanneer je te maken hebt met verschillende afmetingen en wanneer je dus flexibiliteit nodig hebt. Behalve het installatiegemak, is het één van de weinige manchetten waarmee je een hoefijzer kunt maken.”

Volgens de tests behoudt het compartiment een brandwerendheid met EI30 tot EI120 (U/U).

Tests

Voor deze functie als hoefijzer werd onlangs een aantal tests uitgevoerd bij Warringtonfire in Gent, een laboratorium dat gespecialiseerd is in het testen van de brandreactie en brandwerendheid van materialen en constructies voor bouw, transport en industrie. Hierbij werden de manchetten toegepast in de wand en vloer. “We gebruikten een diameter van 110 mm en haalden een brandwerendheid van 120 minuten. Ook in een hoekopstelling hebben we getest met een PROMASTOP®-UCE-manchet die eromheen werd gezet, rondom afgekit met een PROMASEAL®-AG kit. Ook met geluidsisolerende buizen hebben we de 120 minuten gehaald”, vertelt Martin Boot, Technical Development & Application Engineer bij Promat.

PROMASTOP®-UCE is getest conform de Europese norm EN 1366-3:2021. Daaruit blijkt dat de brandwerendheid van het compartiment met EI30 tot EI120 (U/U) behouden blijft, afhankelijk van de toepassing. PROMASTOP®-UCE kan worden toegepast in combinatie met de PROMASTOP®-CC systeem voorbehandelde steenwolplaat.

Met de PROMASTOP®-UCE is gemakkelijk een hoekoplossing te maken.

Ondersteuning aan installateurs

De materialen van Promat zijn verkrijgbaar via diverse vooraanstaande groothandels. Heb je als installateur vragen over het product of de toepassing ervan, dan kun je daarvoor altijd terecht bij de deskundigen van Promat. Aalbers: “Wij bieden graag ondersteuning aan installateurs. Zij kunnen altijd bellen of mailen met de Area Sales Managers. Vaak geven we dezelfde dag nog een antwoord terug.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.