Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Boerderij uit 1789 wordt energiezuinige woning

DSC_7991
Dat een hoeve uit 1789 getransformeerd wordt tot een state-of-the-art woning, zie je niet elke dag.

Tekst | DUCO

Beeld | DUCO

9 november 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Waar vroeger een stalling stond voor koeien, staat nu de luxueus gerenoveerde privéwoning van Serge Werniers. Via een glazen sas kom je terecht in zijn kantoorruimte. De renovatie, die van start ging in 2018, is ondertussen afgerond. De vroegere gasthuishoeve bevoorraadde vanaf 1789 alle ziekenhuizen rond Antwerpen (BE) met melk, vlees, groenten en fruit. Aannemer Serge Werniers blies nieuw leven in de gasthuishoeve en restaureerde het tot een energiezuinige woning mét respect voor de oorspronkelijke structuren. Zo zijn de originele eiken balken nog steeds te zien in de dakstructuur.

Dat een hoeve uit 1789 getransformeerd wordt tot een state-of-the-art woning, zie je niet elke dag. “Om aan de hedendaagse energienormen te kunnen voldoen, werden 100 zonnepanelen geplaatst, allemaal zuid en oost gericht”, vertelt eigenaar Serge Werniers. “Daarnaast kwam er ook een warmtepompsysteem met 4 putten van 120 meter diep. Deze geothermische installatie verwarmt het volledige gebouw aan de hand van vloerverwarming. Ook de driedubbele beglazingen met aluminium profielen (7-kamersysteem) voorzien in een optimale thermische isolatie die het energiepeil ten goede komt.”

De slimme ventilatiesystemen van DUCO dragen in dit project hun steentje bij.

Combinatie C&D

Ook de slimme ventilatiesystemen van DUCO dragen in dit project hun steentje bij. In de kantoorruimte koos de aannemer voor een vraaggestuurd C-systeem. De DucoBox Silent voert door middel van boxsensoren vervuilde lucht af op een fluisterstille manier. Het glazen sas tussen de kantoor- en privéruimte liet het buizensysteem van een D-systeem niet toe, dus werd gekozen voor natuurlijke ventilatie. In het privégedeelte koos Werniers voor twee D-systemen, meer bepaald de compacte DucoBox Energy Comfort. De vraagsturing van de DucoBox Energy Comfort resulteert in een intelligente én energiezuinige werking. Samen met de slimme vraagsturing op basis van CO2 en vocht zorgen de dynamische luchtverdeelfilters voor een uitzonderlijk rendement binnen dit toestel. “Bovendien zorgden de D-systemen ervoor dat er esthetisch geen afbreuk werd gedaan aan de oude charmes van de hoeve.” Werniers is tevreden over het resultaat: “De hoeve ligt afgelegen en vormt voor mij echt een oase van rust. In het verleden verliep de samenwerking met DUCO altijd zeer goed dus had ik er het volste vertrouwen in voor mijn eigen woning!”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%