Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Bijzondere samenwerking bij Broerenkwartier Zwolle
Breman verzorgt de centrale indeling van het watersysteem en de luchtkanalen, nuts-invoer, stekerbare installaties en gevelroosters bij het Broerenkwartier in Zwolle.

Bijzondere samenwerking bij Broerenkwartier Zwolle

Drie onderdelen maken één geheel

In het centrum van Zwolle worden 122 appartementen gerealiseerd, verdeeld over drie complexen. Het gaat om de renovatie en uitbreiding van bestaande gebouwen. In het Broerenkwartier komen studenten en starters te wonen. Aan dit project werken drie onderdelen van Breman mee: Breman Utiliteit Zwolle (penvoerder en centrale voorzieningen), Breman Techniek (installaties woningen) en Breman Installatiefabriek (gevelroosters). Zij verzorgen de E- en W-installaties voor 94 van de 122 appartementen.

Bovenop het bestaande gebouw komen twee extra verdiepingen.

Breman is expert op het gebied van duurzame en energiebesparende oplossingen voor woningen. Denk daarbij aan cv-ketels, warmtepompen, zonnepanelen, ventilatie, isolatie, slimme thermostaten en service en onderhoud. Breman geeft hierover advies en levert de producten. De Breman Installatiegroep is een landelijk werkende groep van 28 gespecialiseerde installatiebedrijven die voor zowel particulieren als de zakelijke markt werken.

Volledig elektrisch

Het Broerenkwartier bestaat uit de delen Zuid, Noord A en Noord B, die gefaseerd worden opgeleverd tussen november en het einde van het jaar. Behalve de renovatie, komen er nog drie extra verdiepingen bovenop het gebouw. Met zijn houten gevels, prefab onderdelen en herbruikbare materialen voldoet het aan hoge duurzaamheidseisen. De woningen van Bouwdeel Zuid worden met elkaar verbonden door een gezamenlijke binnentuin.

Op de begane grond bevinden zich commerciële ruimtes met onder meer winkels. Waar de woningen volledig gasloos opgeleverd worden, geldt dit nog niet voor de winkelruimtes. Omdat het de bedoeling is dat ook de commerciële ruimtes in de toekomst van het gas af gaan, worden hiervoor al voorbereidingen getroffen op het dak. Ook de woningen gebruiken geen warmtepompen; er wordt elektrisch verwarmd en er komen elektrische boilers en radiatoren.

Bij de bouw worden veel duurzame en herbruikbare materialen toegepast.

Bijzondere ventilatieroosters

Breman verzorgt de centrale indeling van het watersysteem en de luchtkanalen, nuts-invoer, stekerbare installaties en gevelroosters. Met name die laatste vormden een bijzonder onderdeel van het project, volgens Henry Brachten, projectleider namens Breman Utiliteit Zwolle. “Die hebben dezelfde grootte en kleur als de stenen van de gevels. Breman heeft die speciaal op maat ontwikkeld.” Bijzonder hieraan is dat de gevelstenen niet overeenkomen met de standaard maatvoering; er zijn zelfs verschillende formaten. In samenspraak met het hele bouwteam werd deze oplossing ontwikkeld, waarbij de ventilatieroosters perfect in de gevel passen, inclusief de RAL-kleur. Het was Climarad die aangaf waar de roosters op technisch gebied aan moesten voldoen. Breman gebruikt namelijk de decentrale ventilatie-units van dit bedrijf.

Breman Utiliteit Zwolle (penvoerder en centrale voorzieningen), Breman Techniek (installaties woningen) en Breman Installatiefabriek (gevelroosters) werkten nauw samen bij dit project.

Winkel in bedrijf

Voor de bouw werden de bovenverdiepingen volledig ontmanteld, maar de WE Fashion op de begane grond bleef open. En dat terwijl de nieuwe installaties van de winkel wel geïntegreerd moesten worden in het gebouw. Brachten: “Zij bleef doorverkopen, terwijl wij aan het werk waren. Dat is gelukkig prima gelukt, met zo min mogelijk hinder voor personeel en klanten.”

Op het lijf geschreven

Omdat de corebusiness van Breman bestaat uit het bouwen van scholen, kantoren en grote renovaties, is dit project haar het lijf geschreven. Wat de bouw extra bijzonder maakt, is de samenwerking tussen de verschillende divisies van het bedrijf, vindt Brachten. “De samenwerking tussen de vestigingen en de medewerkers is bijzonder goed. Zo bieden we een goed geheel en ontzorgen we de opdrachtgever.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.