Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Big data geeft ‘big’ voordeel  in gebouwbeheer

Big data geeft ‘big’ voordeel in gebouwbeheer

Te warm, te koud, te donker, te rumoerig … Het is een lastige opgave om een goed binnenklimaat te scheppen. Toch is het heel belangrijk, want goed gebouwbeheer draagt wezenlijk bij aan de productiviteit en het verlagen van ziekteverzuim. Tel daarbij de eis dat vanaf 2023 elk kantoorgebouw minstens energielabel C moet hebben en het voordeel van goed gebouwbeheer is overduidelijk. Wat veel gebouwbeheerders nog niet weten is dat met de analyse van big data ook ‘big’ voordeel is te behalen.

Steeds meer gebouwbeheerders beseffen dat een goed Gebouw Beheer Systeem (GBS) wezenlijk is om de prestaties van installaties te monitoren en te optimaliseren. “Daar is nog heel veel en eenvoudig winst te behalen”, stelt Gijs Knobbe, projectmanager Building Automation bij WAGO. “Steeds meer gebouwbeheerders beseffen dat die winst dicht bij huis te halen is. Het besef dat het eenmalig inregelen van installaties na oplevering onvoldoende is groeit snel. Optimaal inregelen, monitoren en bijsturen moeten continu op de agenda staan. Een goed geautomatiseerd GBS zorgt dat je kunt sturen op de behoeften van de organisatie én gebouwgebruikers. Daarmee realiseer je een fijner werkklimaat én fikse energiebesparingen. Maar dan moet je wél eerst weten hoe je installaties presteren binnen je organisatie én binnen een benchmark. Daarin speelt big data een hoofdrol.”

Slim apparaat

Big data verzamelen en interpreteren: dat klinkt behoorlijk ingewikkeld. Maar dat is het niet, stelt Diederick Nab, projectmanager Industrial Automation bij WAGO. “WAGO heeft een nieuwe BACnet/IP-controller met standaard cloud connectivity op de markt gebracht. Simpel gezegd leveren we het juiste gereedschap om gebouwbeheer te optimaliseren. Onze unieke hardware zorgt dat big data goed beveiligd, verzameld en bewaard wordt in ‘the cloud’. Daardoor worden interne systemen niet onnodig belast, waardoor de continuïteit van bedrijfsprocessen beter gewaarborgd is. De verzamelde gegevens zijn eenvoudig te analyseren en van daaruit kun je heel gericht het gebouwbeheer managen.”

Smart Building-projecten

Om big data te verzamelen en te beheren is geavanceerde en betrouwbare hardware nodig. “Onze nieuwe BACnet/IP-controller is een uitbreiding van de WAGO PFC200-controllers”, vertelt Gijs. “Deze controller combineert de voordelen van het open Linux®-besturingssysteem met de WAGO engineering software e!COCKPIT en een gestandaardiseerde MQTT-interface. Daarmee voldoet de controller aan de eisen van moderne gebouwautomatisering en is hij uitermate geschikt voor Smart-Building-projecten. Dankzij de gestandaardiseerde MQTT-interface en een TLS-1.2-codering voor open berichtenprotocol is een veilige standaard verbinding met cloudoplossingen gegarandeerd.“ Diederick vult aan: “De basis voor het programmeren van de controller is het real time Linux®-besturingssysteem en de op CODESYS V3 gebaseerde engineering software e!COCKPIT. Deze nieuwste hardware is onderdeel van ons modulaire I/O-systeem, waardoor je desgewenst je gebouwautomatisering kunt uitbreiden. Kortom: wij leveren de juiste tools om gebouwbeheer te optimaliseren, helemaal ‘in control‘ te krijgen én in je voordeel te laten werken.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.