Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Bibliotheek wordt Faculteit Rechtsgeleerdheid

Bibliotheek wordt Faculteit Rechtsgeleerdheid

Een jaar geleden was het dan zover: de oude bibliotheek van Groningen werd opnieuw in gebruik genomen, ditmaal als het onderkomen voor de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen en onder de naam Rölinggebouw. Een extra verdieping bovenop het gebouw, een nieuwe patio en een tweede entree werden eraan toegevoegd. Homij leverde de gehele W- en E-installatie.

Allereerst werd de oude bibliotheek volledig gestript, om vervolgens een nieuwe indeling te krijgen. Het gebouw werd oorspronkelijk ontworpen door de Italiaanse architect Giorhio Grassi. Ook bij de renovatie speelde hij een rol, zodat de bestaande stijl behouden bleef. Grassi ontwierp de extra verdieping destijds al, en deze werd nu werkelijkheid.

Behalve werk-, studeer- en ontmoetingsplekken is er een oefenrechtbank in het souterrain. Dit gedeelte wordt door middel van een podiumtrap verbonden met de centrale ontvangstruimte. Er werd extra daglicht aan het gebouw toegevoegd voor een prettige werk- en leeromgeving.

De oude bibliotheek werd het nieuwe onderkomen voor de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

Postzegel

Homij legde in samenwerking met aannemer Visser & Smit Bouw de gehele W- en E-installatie aan, waarbij zij bij nul begon. Uitgaande van het eisenpakket van de universiteit werd de installatie volledig uitgewerkt en geïmplementeerd. Een groot deel werd vooraf in een 3D-model uitgewerkt, zodat onderdelen prefab aangeleverd konden worden. Arend Riemersma, projectmanager bij Homij: “We konden de installatie kant-en-klaar aanleveren en vervolgens monteren. Dan heb je op het werk minder handelingen nodig.”

Het betrof een binnenstedelijk project, dus voor het aanleveren van deze goederen moesten goede planningen en afspraken gemaakt worden, vertelt Riemersma verder. “De bouwplaats zelf was een postzegel, namelijk een heel klein binnentuintje. In het gebouw zelf hebben we lege plekken gecreëerd waar de medewerkers konden schaften.”

Er werd extra daglicht toegevoegd voor een prettige werk- en leeromgeving.

Hoofdbrekens

En dat was niet de enige uitdaging waarvoor Homij kwam te staan. Bij het renovatieproject kwamen verschillende verrassingen naar voren, waar vervolgens een oplossing op bedacht moest worden. Met name de bestaande constructie zorgde ervoor dat niet altijd alles mogelijk was wat de installateurs voor ogen hadden. Riemersma: “In overleg met de constructeur en de architect hebben we naar nieuwe oplossingen gezocht. Het project was vooral slim nadenken: hoe kun je slim installeren, zodat je in een korte tijd toch alles in kunt bouwen? We hebben meegedacht hoe we alles konden oplossen binnen het tijdspact.”

Het was een renovatie, maar het gebouw werd omgetoverd tot een moderne huisvesting.

Terugblikken

In april 2022 werd gestart en in 2023 was Homij klaar. Nieuwe hoofd- en subverdelers, duurzame ledverlichting, een warmtepompinstallatie, zonnepalen op het volledige dak, klimaatregelingen met aanwezigheidsdetectie: alles werd geplaatst volgens Homij’s eigen plug & play DLS-concept. Voordeel was dat het gebouw uit een aantal vleugels bestaat die gelijk aan elkaar zijn, zodat de installateurs precies wisten wat er van hen verwacht werd. Nu neemt het bedrijf ook het onderhoud nog voor haar rekening.

Na oplevering bleek al dat het een mooi gebouw is geworden om naar te kijken, maar natuurlijk moeten de gebruikers ook tevreden zijn over de ruimtes en het binnenklimaat. In september zitten ze er een jaar in en de installatie blijkt volledig naar wens te werken. “We kregen teruggekoppeld dat ze er superblij mee zijn. We hebben hard gewerkt om het project binnen de planning te realiseren. Daar hebben we veel energie in gestoken en we zijn trots op wat we daar hebben gemaakt”, aldus Riemersma.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.