Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Betere werkomstandigheden in de productiehal en op de werkvloer door slimme maatregelen’

‘Betere werkomstandigheden in de productiehal en op de werkvloer door slimme maatregelen’

Ze kunnen trots zijn, daar in Gemert, om precies te zijn bij Haval Disposables BV. Tijdens de Empack 2019, begin april in de Brabanthallen in Den Bosch, heeft directeur Erwin van Limpt van Haval het certificaat ‘De Frisse Fabriek’ ontvangen. Het certificaat, een initiatief van Colt International BV, is een erkenning voor het feit dat (in dit geval) Haval een gezonde werkomgeving in de productiehallen heeft weten te creëren.

Vlak voor de uitreiking is het woord aan Raymond Kahle, Technisch en Commercieel Adviseur bij Colt. “We zien dat veel werknemers in oncomfortabele werkomgevingen werken. Er zijn teveel dampen en nevels. De temperatuur is onaangenaam en logischerwijze heeft dat invloed op de werkprestaties van de mensen op de werkvloer. Daarnaast kan het een negatieve impact hebben op allerlei veiligheidsaspecten. Vroeger was het credo dat je daar dan maar gewoon mee moest zien te ‘dealen’. Tegenwoordig zien we dat gelukkig anders. Niet alleen omdat de technologische ontwikkelingen ons allemaal in staat hebben gesteld om innovatieve producten te ontwikkelen, waardoor we ook betere werkomstandigheden in fabrieken of productiehallen voor elkaar kunnen krijgen, maar zeker ook omdat de arbeidsmarkt heel krap is. Potentiële werknemers – sollicitanten dus – vragen steeds vaker naar veilige werkomstandigheden. En tja… als je talent wilt inhuren, dan moet je dus als werkgever op dit vlak ook een ontwikkeling maken. Je kunt het je niet meer veroorloven om geen werkomgeving te hebben waar het schoon en veilig is. Dus, waar men prettig kan werken.” 

Colt International De Frisse Fabriek

RTL7 maakte tv-opnamen tijdens het bijzondere moment.

 

Concurrentieperspectief

Als Kahle wordt gevraagd naar wat de belangrijkste criteria zijn, waar dan op wordt gekeken, is hij helder. “Heb je een goed werkklimaat? Wat zijn de temperaturen in de ruimte? Is de luchtkwaliteit goed? Hoe is de verlichting? En niet onbelangrijk: is er voldoende ventilatie? Het zijn allemaal aspecten die zeer goed meetbaar zijn. Gelukkig zien we dat productiebedrijven hier steeds meer aandacht aan besteden, maar  sommige bedrijven lopen op dat vlak achter. Daar zie je vaak dat  ze het nog steeds prima vinden. Maar ze vergeten dat ze zichzelf daarmee vanuit concurrentieperspectief op een achterstand zetten. Zij zullen op een gegeven moment geen nieuwe gemotiveerde medewerkers meer aan zich weten te binden. Simpelweg om de reden dat zij niet in een klamme, warme, dampende en soms ook stinkende, niet-ventilerende productiehal hun werk willen doen.”

Colt International De Frisse Fabriek

Energiescan

Voor Operations Manager Henri Kanters van Haval was het twee jaar geleden een aangename kennismaking met Colt. “Ik kende de organisatie niet, maar ik werd er via onze huiselektro-installateur op geattendeerd. Niet geheel onlogisch, want wij hadden uitbreidingsplannen. Door onze groei hadden we het plan opgevat een nieuwe productiehal te bouwen. De oude voldeed niet meer; die was opgeleverd in 2000 en was nog gebaseerd op de technologie van toen. We zijn in gesprek gegaan met Colt. Er is een energiescan gedaan, waardoor we tot een goed Plan van Aanpak kwamen om de omstandigheden op de werkvloer van de nieuw te bouwen productiehal naar een aanzienlijk hoger niveau te brengen in vergelijking met de oude hal.”

En dat is gelukt, laat een tevreden Kanters weten. “Sterker nog: er is écht een enorm verschil met toen. Ook onze medewerkers zijn structureel tevredener met de nieuwe werkomstandigheden. De klimaatverbetering is echt voelbaar. Ik durf hier zelfs te stellen dat het ziekteverzuim, sinds we gebruik maken van de technologie van Colt, aanzienlijk is teruggelopen. Natuurlijk – eerlijk is eerlijk – kun je niet alles één-op-één met elkaar in verband brengen, maar toch… een beter werkbare situatie heeft het werkplezier en comfort van onze medewerkers verhoogd. Daar zijn we uiteraard zeer tevreden mee.”

Colt International De Frisse Fabriek

Henri Kanters van Haval Disposables BV in gesprek met Raymond Kahle van Colt.

 

Arbeidsomstandigheden

Waar Kanters en zijn collega’s vanzelfsprekend ook tevreden mee zijn, is de uitreiking van het keurmerk De Frisse Fabriek. “Toen we hoorden dat we hier op de beurs het certificaat zouden ontvangen, raakten we vervuld met trots. Niet alleen omdat we technisch alle zaken op orde hebben gebracht én bij de eerste bedrijven van Nederland horen die dit nieuwe keurmerk hebben gekregen, maar ook omdat we hiermee aan de buitenwereld kunnen laten zien dat we als werkgever onze uiterste best doen om de beste arbeidsomstandigheden voor onze medewerkers te creëren. Ja, het is best wel een marketingdingetje voor ons geworden. Dat we een kleine twee jaar geleden dit traject hebben ingezet en daarin ook hebben geïnvesteerd, betaalt zich dus nu uit.”

De uitreiking van het certificaat – op de beurs in Den Bosch – was een bijzondere omdat zelfs RTL7 aanwezig was om hier tv-opnamen van te maken. “De hele wereld weet het dus, als dit op televisie wordt uitgezonden”,  zo sluit Kanters af. “We zijn een frisse fabriek!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.