De markt van koudemiddelen is volop in beweging. Sneller dan verwacht worden F-gassen in airco’s en warmtepompen in de ban gedaan, om de totale broeikasemissie in de EU flink te reduceren. Het nieuwe beleid van de Europese Commissie moet een boost vormen voor natuurlijke koudemiddelen zoals ammoniak, propaan en CO2, die een laag GWP hebben. “CO2 heeft hierbij nog als voordeel dat zij niet explosief en niet giftig is”, aldus Peter Koelewijn van Studium. “Wij verwachten dan ook grote belangstelling voor dit natuurlijke koudemiddel. Bijvoorbeeld in de retail, waar R744 wordt benut als koudemiddel voor de koel- en vriescellen. Installatiemonteurs, koelmonteurs, inbedrijfstellers en service- en onderhoudstechnici die hierop willen voorsorteren, kunnen vanaf nu bij ons terecht voor de ACB CO2-opleiding.”
Studium is een erkende technisch opleider met een breed aanbod toegankelijke en praktijkgerichte opleidingen. Van koel- en klimaattechniek tot warmtepomptechniek en vele in-company mogelijkheden. “Begin september is hier de ACB CO2-opleiding aan toegevoegd”, vertelt Koelewijn. “ACB staat voor Ammoniak, CO2 en Brandbare koudemiddelen (propaan). De opleiding vervangt onze Ammoniak, CO2 en Koolwaterstof (ACK) CO2-opleiding en is perfect afgestemd op de nieuwe eisen voor opleiding en certificering.” Deelnemers hebben keuze uit een tweedaagse beginnersopleiding of een eendaagse gevorderdenopleiding (opfriscursus). Voor de eendaagse gevorderdenopleiding is een F-gassencertificaat of ACK Natuurlijke Koudemiddelen CO2 certificaat verplicht. “Deelnemers moeten reeds bekend zijn met de basis regelgeving en procedures, zodat we snel naar de kern kunnen.”
Tijdens de beginnersopleiding komen zowel theoretische als praktische vaardigheden aan bod. Zo maken deelnemers kennis met de veiligheidsrisico’s en uitdagingen van een CO2 koelsysteem, vertelt Koelewijn. “De meeste koelmonteurs zijn gewend om te werken met airco’s en warmtepompen die condenseren of verdampen. Bij CO2 echter kom je boven de 30°C in het transkritisch gebied, wat betekent dat er geen overgangsfase is tussen vloeistoffase en gasfase. Daarom moet bijvoorbeeld met een tussenkoeler worden gewerkt om de installatie op de juiste temperatuur en druk te krijgen.” CO2-systemen hebben een hoge werkdruk, benadrukt hij. En hoewel het natuurlijke koudemiddel niet explosief en niet giftig is, werkt het wel bedwelmend. In hoge concentraties kan het bovendien schadelijk zijn voor de gezondheid. “Daarom wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan veilig werken. Andere onderwerpen die aan bod komen, zijn bijvoorbeeld de richtlijn NPR 7601, detectiemethoden, werkvergunningen, TRA, werkvoorschriften en procedures.”
Op de eigen CO2-installatie met koelcellen en koelvitrine van Studium in Nijkerk wordt de theoretische kennis direct in de praktijk gebracht, vertelt Koelewijn. “Op dezelfde installatie wordt ook het STEK-examen afgenomen. Bij goede afronding ontvangen deelnemers een officieel STEK-certificaat, dat vijf jaar geldig is. Omdat de opleiding zich richt op installaties boven de 25 kg CO2-inhoud, mogen geslaagden aan álle CO2-installaties werken.”