Voor installateurs in de utiliteitsbouw die ontzorgd willen worden
Al zeventig jaar levert Horos klimaatinstallaties voor de utiliteitsbouw. Deze rijke ervaring heeft al heel wat innovaties opgeleverd. Het bedrijf zegt aan de wieg te hebben gestaan van de ontwikkeling van de lucht/lucht-warmtepomp en heeft het Kyoto Cooling concept uitgevonden, een zeer energiezuinige manier om datacenters te koelen. Maar bovenal is Horos een bedrijf dat onder eigen label centrale luchtbehandelingsinstallaties, warmtepompen en alle soorten koel- en warmtepompinstallaties levert. “Daarbij gebruiken we liefst beproefde technieken”, vertelt directeur Harry van Veen.
Horos Klimaattechniek opereert vanuit het centraal in Nederland gelegen Soest, maar heeft klanten in binnen- en buitenland. Onder die klanten zijn partijen die je gerust zeer veeleisend kunt noemen. “Speciale projecten hebben we genoeg”, vervolgt Van Veen. “Denk aan de conditionering van de flight simulators voor defensie, maar ook van klinieken, datacenters en gemeentelijke archieven. Zeg maar dat we gespecialiseerd zijn in hoogtechnologische problematiek in de klimaattechniek. Evengoed verzorgen we eenvoudige klimaatinstallaties voor scholen en kantoren. We gebruiken daarbij beproefde technieken; oplossingen zonder kinderziektes.”
De kennis en ervaring die Horos in huis heeft, maakt het mogelijk dat klanten met al hun vragen aan kunnen kloppen. Een typisch voorbeeld is de apotheek van het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp, vorig jaar in dit blad beschreven, waarbij een luchtbehandelingssysteem met geïntegreerde omkeerbare warmtepomp en warmteterugwinsysteem (WTW) met warmtewiel zorgt voor optimale klimaatomstandigheden. Van Veen: “We zijn net klaar met een cosmetische kliniek in ’s-Hertogenbosch, waar een OK komt met Cleanroom ISO 5-classificatie. Volgende week gaan we voor een kliniek in Veldhoven in combinatie met een dakrenovatie de luchtbehandelingskast en het kanaalwerk vervangen. Dan staat er een renovatie van zeven LB-kasten voor de Universiteit van Leiden op het programma, zodat die weer twintig jaar mee kunnen en eind van het jaar wordt een viertal grote luchtbehandelingskasten met geïntegreerde warmtepompen voor het project de Boompjes in Rotterdam afgeleverd. En zo zijn er talloze projecten die we uitvoeren, waarbij de opdrachtgever of installateur een specifieke vraag heeft die wat meer eist dan alleen maar dozen schuiven. En natuurlijk alles wat daarboven zit, tot aan complexe datacenters toe.”
Horos levert enkel centrale klimaatsystemen voor de utiliteitsbouw. “Onze belangrijkste doelgroep zijn installateurs die ontzorgd willen worden en bijvoorbeeld een combinatie willen van een warmtepomp met luchtbehandelingskast en een hydraulische module, een pomp met buffervat”, verduidelijkt Van Veen. “Wij kunnen die systemen standalone leveren, maar ook aansluiten op een bestaand gebouwbeheersysteem of uitrusten met intelligente regeling. Onze warmtepompen zijn sowieso uitgevoerd met intelligente regeling om een optimale energie-efficiëntie te kunnen bieden. Dat leidt tot wel 30% energiebesparing, zowel in vollast als deellast. Daarnaast reduceert het de cyclustijden van de compressor, waardoor de bedrijfskosten en het geluidsniveau lager zijn en de levensduur langer.”
Op het gebied van warmtepompen zitten zowel lucht/lucht-, lucht/water- als water/water-varianten in het leveringsprogramma van Horos. Bij de lucht/lucht-warmtepomp zorgt een slim gebruik van een condensor en een verdamper voor een zeer hoge COP en zijn een naverwarmer of aparte koelmachine niet nodig. De lucht/water-warmtepompen zijn direct omkeerbaar en daardoor bij uitstek geschikt in situaties waar mechanische afzuiging en natuurlijke toevoer gewenst zijn. Deze zeer stille en compacte machines kunnen koelen, verwarmen, al dan niet tegelijk warm water leveren en lucht afzuigen en zijn prima te combineren met vloerverwarming of betonkernactivering. Van Veen: “Dit zijn warmtepompen die weinig ruimtebeslag hebben en besparen op investeringskosten en energieverbruik.”
Dat geldt evenzo voor de water/water-warmtepompen van Horos die in een capaciteit geleverd kunnen worden van 8,8 kW tot 2,5 MW. Van Veen: “Wat dat betreft kunnen we naast utilitaire projecten ook woningbouw bedienen. Ook hier is de hoge COP een aantrekkelijk aspect waar klanten op lage termijn en met de huidige gasprijzen mooi van kunnen profiteren.”