Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Beproefde prefab wandsysteem met geïntegreerde spoeltechniek

Beproefde prefab wandsysteem met geïntegreerde spoeltechniek

Prefab krijgt een steeds groter aandeel in installatieprojecten. Ook bij sanitaire installaties, zoals die van het nieuwe Amphia Ziekenhuis in Breda; een project volgens een geïntegreerd contract met een grote component co-makership. “De spoeltechniek en wandsystemen zijn als prefab module aangeleverd, een concept dat wij in samenwerking met installateur Unica eerder hebben beproefd in Nederlandse ziekenhuizen”, vertelt directeur Auke Beving van producent van spoeltechniek TECE Nederland.

De wandmodules zijn eerder toegepast bij Isala Zwolle en het Gelre ziekenhuis Zutphen, waardoor TECE Nederland bij de bouwcombinatie FourCare (o.a. Unica) in beeld kwam voor Nieuw Amphia (oplevering: november 2019). Formeel levert TECE Nederland alleen de spoelsystemen en aansluitingen voor de douches, wastafels en toiletten in het nieuwe ziekenhuis (circa 600 sanitaire ruimten). De geïnstalleerde prefab module wordt inclusief systeemwand aangeleverd en is in BIM ontworpen in samenwerking met Triple P, het prefab production centre van Unica. De Triple P Unicare wandmodule is een totaaloplossing waarin bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden zijn geïntegreerd. Voor Nieuw Amphia zijn 165 inbouwframes geleverd (2x toilet en 2x douche), evenals 180 miva wc-inbouwframes, 190 standaard wc-inbouwframes en 50 wastafel inbouwframes, inclusief de aansluitleidingen voor snelle aansluiting op de hoofvoedingsleidingen boven het plafond. Deze prefab systeemwanden zijn door Unica Rotterdam geïnstalleerd.

prefab wand triple p kopieren

Prefab wand Triple P.

 

Uitdagingen

Voor Nieuw Amphia zijn bedieningsplaten van het type TECEambia toegepast, geschikt voor de waterbesparende duospoeltechniek. Door te kiezen voor een spoelvolume van 4,5 liter wordt 50% water bespaard. “Tevens bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor een bedieningsplaat die is voorzien van zilverionen, de zogenoemde ‘antibac-versie’. Hiervan is bekend dat bij het aanraken van het paneel geen bacterievermeerdering plaatsvindt.”

“In deze levering zitten een aantal uitdagende elementen, zoals een zware puntbelasting voor de toiletten (400 kg; red.) en de testfase”, zegt Beving tot slot. “Het is echt co-makership – ook in dit project weer, met exclusieve tests en zwaar genormeerde systemen. Een dergelijke investering is mogelijk omdat het om grote volumen gaat.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.