Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Basisscholen bundelen krachten voor een betere schoolbezetting

Basisscholen bundelen krachten voor een betere schoolbezetting

Friese School Klasse B

Een Frisse School in het Friese landschap, dat is voor Koninklijke Damstra Installatietechniek en Daikin Nederland gesneden koek. Even boven Sneek heeft de samenwerking geleid tot een modern stukje installatietechniek en een goed onderwijsklimaat.    

Iets ten noordoosten van Sneek liggen de dorpen Sijbrandaburen (Sibrandabuorren), Gauw en Terzool (Tersoal). Om een oplossing te bieden aan de teruglopende leerlingaantallen, namen de drie basisscholen van deze dorpen zelf het initiatief om gezamenlijk een nieuw onderkomen op te zetten. Het concrete resultaat wordt binnenkort in gebruik genomen: Mienskipsskoalle de Legeaën is een compact schoolgebouw met zes lokalen en groepsruimten, gevestigd in het centraal gelegen Sijbrandaburen. Door de samenvoeging krijgen leerlingen niet meer les in te kleine groepen, maar in gezellige grotere groepen en een gebouw dat voldoet aan Frisse Scholen Klasse B.

daikin 1 kopieren

Luchtbehandelingskast en kanalenwerk op het dak.

 

Totaalpakket

Wijbenga Tromp architecten en adviseurs ontwierp een symmetrisch schoolgebouw met een karakteristieke luifel op het centrale deel. Achter de luifel staan de machines van Daikin binnenkort te draaien. Hedzer van der Heide, projectleider voor Koninklijke Damstra Installatietechniek: “We hebben gekozen om een totaalpakket aan te bieden voor de school, met een klimaatsysteem voor verwarmen en koelen en luchtbehandeling van dezelfde fabrikant. Het is nieuwbouw dus heel geschikt voor een centraal systeem. We werken vaker met Daikin-installaties en kennen de systemen, dus we hoeven niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden. We hebben samen al meerdere scholen gebouwd.”

BENG

Alle installaties zijn op het dak terechtgekomen. Van der Heide: “De school is gasloos en bijna energieneutraal, met LED-verlichting en daglichtregeling. In eerste instantie waren er bijna tachtig PV-panelen op het dak voorzien, maar het schoolbestuur wilde in het kader van BENG alle installaties meerekenen. Daarom is het aantal panelen opgeschaald naar 135. Tussen de zonnepanelen staan de luchtbehandelingskast en een VRV buitendeel van Daikin, plus de aan- en afvoerkanalen. Technion heeft de installaties ontworpen, Damstra en Daikin hebben dit gezamenlijk uitgewerkt tot een ventilatieoplossing met aansturing via CO2-sensoren en VAV-kleppen, op basis van constante druk. In de lokalen, het speellokaal en de centrale hal wordt de lucht via luchtzakken ingeblazen, in de kleinere vertrekken via roosters.”

daikin 3 kopieren

De Frisse Friese School opent deze zomer zijn deuren.

 

VRV IVplus

Patrick Geijsen, sales engineer bij Daikin Nederland, wijst enthousiast op de laatste aanwinst. “Dat is de VRV IVplus, de meest energetische versie van onze koel- en verwarmingsunit. Deze unit verwarmt ook nog tijdens de ontdooicyclus. Het buitendeel is dubbel uitgevoerd, dus kan het ene deel verwarmen terwijl het andere deel ontdooit. Ideaal voor scholen en kantoren. De VRV warmteterugwinning werkt met een variabele koudemiddeltemperatuur (VRT), waardoor een hoog seizoensgebonden rendement wordt gehaald. Naast de luchtbehandelingskast staat een unit voor de voorverwarming en voorkoeling op centraal niveau, terwijl de binnenunits zorgen voor de naverwarming en nakoeling op lokaalniveau.”

i-Touch Manager

Voor de installateur heeft werken met Daikin-componenten veel voordelen. Geijsen: “Het zijn kwaliteitsproducten van een fabrikant die zich al sinds 1924 heeft bewezen en alles zelf produceert. Voor all-electric, zoals deze school, hebben we alles in huis. Er zijn geen ‘vreemde’ merken nodig, zodat alles perfect aansluit en de dataoverdracht vlekkeloos kan verlopen, bijvoorbeeld via onze gebruiksvriendelijke i-Touch Manager, de iTM. De apparatuur wordt ingeprogrammeerd met alle benodigde seizoenscenario’s en klokprogramma’s. Koninklijke Damstra doet de diepe inregeling en programmering, de conciërge kan straks de basisbediening verrichten. En gaat er iets mis, dan kan de installateur op afstand ingrijpen.”

Het resultaat van alle inspanningen is een fonkelnieuw schoolgebouw met moderne, zeer efficiënte installatietechnieken, waar de leerlingen en docenten profiteren van een gezond leerklimaat. Een ideale omgeving voor de drie basisscholen om hun samenwerking verder gestalte te geven.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.