Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
AWL-Techniek B.V. | Energieneutrale nieuwbouw voor hightech machinebouwer

AWL-Techniek B.V. | Energieneutrale nieuwbouw voor hightech machinebouwer

AWL-Techniek B.V. uit Harderwijk, systeemintegrator van geautomatiseerde hightech machines, besloot in 2017 dat het tijd was voor een nieuw hoofdkantoor. Nadat in oktober 2019 de realisatie van de 14.000 m² grote fabriek werd afgerond, volgde onlangs de oplevering van het 8.500 m² tellende kantoordeel. Het resultaat: een gebouw dat voor nu én in de toekomst optimaal is afgestemd op de activiteiten van de Veluwse machinebouwer. Leertouwer uit Barneveld verzorgde als bouwteampartner en adviseur alle installaties op het gebied van elektrotechniek, veiligheid en ICT.

Intensieve samenwerking in het bouwteam heeft aan de Keplerstraat in Harderwijk een parel van een gebouw opgeleverd. Projectmanager Utiliteit Henri Siemelink, namens Leertouwer nauw bij het uitdagende project betrokken, is dan ook apetrots op het eindresultaat. Een score die niet alleen is neergezet dankzij de inbreng van een gevarieerde en uitgebreide expertise, maar ook door een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. “Wanneer je als bouwteampartner vanaf het begin bij een project betrokken bent, ben je beter in staat om de wensen en eisen van de opdrachtgever in kaart te brengen en vervolgens efficiënt te vertalen naar de beoogde oplossing. Daarvan is dit gebouw andermaal het bewijs.”

foto 3 leertouwer kopieren

Het centrale trappenhuis bij het kantoor.

 

Optimale integratie

Het nieuwe hoofdkantoor van AWL klinkt als een klok. In alle opzichten. Zo is het gebouw officieel geclassificeerd als energieneutraal en vindt verwarmen en koelen plaats door middel van een WKO-installatie met warmtepompen. Mede hierdoor kon het gebouw volledig gasloos worden opgeleverd. Verder is op het dak voorzien in zo’n 3.500 zonnepanelen, die gezamenlijk een maximaal vermogen leveren van 1,15 megawatt. Van der Poel Architecten, Dijkham bouw, Alferink van Schieveen, Hollander Techniek (verantwoordelijk voor de W-installaties), Studio Wederzijds, EeStairs, Intermontage en Leertouwer hebben samen mooi werk geleverd. Gebaseerd op de bedrijfsmissie ‘Duurzaam verbinden’ lag bij Leertouwer vanzelfsprekend de focus op het optimaal integreren van de elektrotechnische, beveiligings- en ICT-installaties. “Wat de elektra betreft, hebben we de in LED uitgevoerde verlichting en alle werkplekaansluitingen verzorgd”, somt Siemelink de highlights op. “Op veiligheidsgebied zijn door ons de installaties voor inbraakbeveiliging, ontruiming, brandmelding, toegangscontrole, noodverlichting en CCTV gerealiseerd. Met het plaatsen van patchkasten en een MER-ruimte hebben we een solide basis gelegd voor de infrastructuur van de ICT-voorzieningen. Daarnaast heeft Leertouwer de systeemvloer van het kantoordeel, de bandrasterarmaturen, het vlakbandbekabelingssysteem en een spanningsrail met aftakkasten gemaakt. Tevens hebben we als projectcoördinator alle bouwkundige, werktuigbouwkundige en elektrotechnische clashes opgelost. Last but not least tekenden we voor de afstemming met AWL zélf, de interieurarchitect en verschillende toeleveranciers.”

foto 1 leertouwer kopieren

Een gedeelte van de in totaal 3.500 PV-panelen.

 

Comfort

De opsomming tekent de veelzijdigheid en aanpak van Leertouwer, dat binnen de markten wonen, werken, zorg en industrie al meer dan 90 jaar succesvol aan de weg timmert. “We benaderen elke opdracht vanuit het oogpunt van de opdrachtgever en stellen alles in het werk om het comfort van de klant te vergroten met een functionele, slimme en toekomstbestendige installatie”, zegt Siemelink. “Daar zetten onze ruim 170 specialisten zich elke dag weer voor in.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.