Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Automatisering verandert het bedrijfsleven

Automatisering verandert het bedrijfsleven

Industriële revolutie

Automatisering heeft het bedrijfsleven fundamenteel veranderd. Veel zwaar werk dat vroeger moeizaam met de hand werd gedaan, wordt nu door machines gedaan. De introductie van automatisering was ook de hoeksteen van de industriële revolutie. Intelligente procesoptimalisatie maakt productieketens in bedrijven aanzienlijk effectiever en bespaart uiteindelijk geld.

De kwaliteit van de producten wordt ook aanzienlijk verbeterd door een hoge mate van automatisering: een robot kan bijvoorbeeld een lasnaad veel sneller maken dan een mens. Bovendien blijft de kwaliteit absoluut constant, zelfs na de honderdste naad. Machines kunnen moeiteloos de klok rond werken met dezelfde kwaliteit. Als gevolg hiervan is de rol van de mens veranderd van een werknemer in een controller, die toezicht houdt op de correcte uitvoering van de processen.

Automatisering vindt plaats in bijna alle industriële sectoren: van aandrijftechnologie tot meet- en regeltechniek tot transporttechnologie en pneumatiek. In de loop van de ontwikkeling naar Smart Industry zal de focus in de toekomst liggen op een nog nauwere integratie van automatiseringssystemen en IT, wat de efficiëntie verder zal verhogen en zeker ook tot nieuwe innovaties zal leiden.


Transporttechnologie in beweging

Wat zouden luchthavens, grote postorderbedrijven of pakketdienstaanbieders zijn zonder transportbanden? Op het gebied van procesautomatisering is transporttechnologie de sleutel. Zonder dat staat de industrie letterlijk stil. De term transportbandtechnologie wordt gebruikt om te verwijzen naar fondsen die als doel hebben stuk- of bulkgoederen te vervoeren. Het begint met de eenvoudige kettingtakel en strekt zich uit tot zeer complexe transportbanden in het logistieke gebied. Passende technische voorzieningen zijn van fundamenteel belang voor het beheersen van een ongehinderde materiaalstroom in de productieomgeving. De transporttechnologie zorgt er bijvoorbeeld voor dat ontgonnen bulkgoederen vanaf de mijnsite worden getransporteerd en dat geautomatiseerde productielijnen überhaupt werken. Naast transportbanden en rollenbanen zijn ook materiaalverwerkingsapparatuur zoals pallettrucks of vorkheftrucks onderdeel van de transporttechnologie.

Voordelen en mogelijk gebruik van pneumatiek

De term pneumatiek verwijst naar het gebruik van perslucht met als doel mechanisch werk te verrichten. Deze technologie wordt op veel gebieden gebruikt: het wordt onder andere gebruikt in bouwmachines of in robotica. Pneumatiek kan bijna overal worden gebruikt omdat de benodigde lucht eenvoudig uit de omgeving kan worden gehaald. Daarnaast is het erg schoon: aangezien alleen perslucht wordt gebruikt, is zelfs schade aan de pneumatische leidingen of cilinders niet schadelijk voor het milieu. De benodigde lucht kan na gebruik eenvoudig uit het systeem ontsnappen en reiniging is niet nodig. Omdat lucht als medium wordt gebruikt, kunnen pneumatische componenten ook zonder problemen worden gebruikt in bijzonder gevoelige omgevingen zoals de voedingsmiddelenindustrie. Verontreiniging door ontsnappende vloeistoffen is niet mogelijk. Over het algemeen worden technologieën op basis van pneumatiek beschouwd als robuust en duurzaam en ook goedkoop. Pneumatische systemen zijn bijzonder bestand tegen omgevingsinvloeden, zoals temperatuurschommelingen. Bovendien kan de kracht continu worden geregeld. Last but not least is een machine die pneumatisch wordt bediend lichter dan een vergelijkbaar apparaat met een elektromotor.

Hoe werken pneumatische systemen?

Om een pneumatisch systeem te laten werken, moet in een eerste instantie perslucht worden gegenereerd. Dit gebeurt met een compressor die de omgevingslucht aanzuigt en comprimeert. Pneumatiek gebruikt een druk tussen 6 en 40 bar. De grote hoeveelheden warmte die wordt gegenereerd bij de productie van perslucht kan worden gebruikt in moderne systemen, onder andere als verwarming of voor de productie van warm water. De perslucht die uit de compressor komt, moet in een volgende stap worden verwerkt. Verschillende filters reinigen de lucht van eventueel aanwezige vaste deeltjes. Bovendien kan het nodig zijn om vocht aan de lucht te onttrekken, zodat de pneumatische componenten niet corroderen vanwege de neerslag van waterdamp zodra de temperatuur daalt.

Als de perslucht niet rechtstreeks met een slang naar een verbruiker wordt geleid, bijvoorbeeld een slagmoersleutel, is distributie via een leidingsysteem noodzakelijk. Belangrijk hierbij is dat de diameter van de leiding groot genoeg moet zijn om een ​​verhoogde stromingsweerstand te voorkomen. Het is ook belangrijk dat de doorstromende perslucht niet verontreinigd is door roest of andere stoffen. Om drukschommelingen te compenseren, is het zinvol om een ​​persluchtreservoir in het systeem te installeren. Dit is een opslagtank die achter de compressor wordt geïnstalleerd en een bepaald volume perslucht bevat om schommelingen in het leidingsysteem op te vangen. Een dergelijk persluchtreservoir heeft het extra voordeel dat de compressor niet continu hoeft te werken om de druk in de leidingen te handhaven. Naarmate de lucht in de container afkoelt, vormt zich condens. Deze moet regelmatig worden afgevoerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?