Hellingbaan fietsenkelder OVT Arnhem
01:01
12-01-2016

Bedrijfspresentatie | OVT

Binnen de realisatie van de prestigieuze openbaar vervoer terminal (OVT) in Arnhem tekende Jowitherm Nederland voor de engineering, levering en installatie van een 620 m² tellend elektrisch wegdek- annex hellingbaanverwarmingssysteem.

Noll Kroese, die samen met Mitchel Martinus het project namens de verwarmingsspecialist leidde, vertelt: “Het systeem heeft als doel om onder meer het busplein, de voetgangerszones en een nabijgelegen fietsershelling gedurende de winterperiode ijsvrij te houden, zodat het bus- en autoverkeer geen belemmeringen ondervindt en voetgangers en fietsers niet uitglijden. Daartoe zijn op verschillende plaatsen in het uit asfalt en natuursteen bestaande oppervlak sensoren aangebracht die door middel van een vocht- en temperatuurmeting ijsvorming en sneeuw registreren. De verkregen informatie wordt aansluitend doorgestuurd naar twee regelkasten die in de leidingtunnel zijn geplaatst. Deze kasten, elk met een vermogen van 90 kilowatt, zorgen er vervolgens voor dat de onder het wegdek aangebrachte verwarmingsmatten in werking worden gesteld.”

Van advies tot uitvoering
Jowitherm, dat in het verleden vaker projecten uitvoerde in opdracht van de gemeente Arnhem, bewees niet alleen in de uitvoeringsfase haar waarde. Ook in het voortraject bracht het Hengelose bedrijf de ruim aanwezige expertise in de praktijk. “Al tijdens de offertefase hebben we intensief met de gemeente meegedacht en advies gegeven over onder andere de vloeropbouw, materiaalkeuze en dikte van de vloer”, aldus Kroese. “Met betrekking tot dat laatste aspect hebben we berekend wat de capaciteit van het verwarmingssysteem zou moeten zijn voor een deugdelijk functioneren. Uiteindelijk bleek een vermogen van 300 watt per vierkante meter benodigd.”

‘Laat de winter maar komen’
Het inmiddels met succes door Jowitherm afgeronde project kenmerkte zich volgens Kroese door de relatief lange doorlooptijd van circa één jaar. “Daarnaast hadden we te maken met verschillende vloeroppervlakken en -afwerkingen. Dat alles maakte deze klus nét even wat anders. Maar het resultaat is er, in alle opzichten. Laat de winter maar komen…”

Tekst: Chris Elbers Beeldmeteriaal: Jowitherm Nederland

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Installatie en Bouw Nederland partners

GEBO GrondboringenLinum voet Belcolade