Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Appendage-isolatie met matrassen

Appendage-isolatie met matrassen

Warmte- en daardoor energieverlies vanwege ontbrekende of slechte isolatie van afsluiters en overige appendages. Dat gebeurt nog te vaak. Door cv- en warmtapwaterinstallaties optimaal te isoleren, kun je snel en veel energie én geld besparen. 

Thermatras® is gespecialiseerd in het inmeten, produceren en monteren van thermische isolatie in de vorm van isolatiematrassen. Dat is een nauwkeurig werkje dat de 40 medewerkers goed in de vingers hebben. Na 27 jaar heeft het bedrijf bij veel organisaties bewezen dat appendage-isolatie daadwerkelijk loont.

Erkende maatregel

Toch zijn er nog veel gebouwen waar de installaties niet of onvoldoende geïsoleerd zijn. Vaak zijn bij cv-installaties wel de leidingen geïsoleerd, maar de appendages niet. Alexander Norder, Managing Director bij Thematras, rekent voor wat dat betekent: “Het warmteverlies van een flens is gelijk aan 0,5 m¹ leiding. Bij een afsluiter staat dat gelijk aan ca. 1,5 m¹ leiding. Een cv-groep bestaat gemiddeld uit vier afsluiters, één driewegklep en één pomp. Dat staat ongeveer gelijk aan negen meter niet-geïsoleerde leiding. Dat betekent in de praktijk veel warmteverlies bij kleinere en grote installaties in de gezondheidszorg, onderwijs, overheidsgebouwen, kantoorgebouwen, zwembaden en hotels. Appendage-isolatie is trouwens een erkende ‘verplichte’ maatregel in het kader van de Wet Milieubeheer, die weer gebruikt wordt voor de handhaving van de Europese EED-wetgeving.”

Maatwerk 

Appendage-isolatie is maatwerk en dat levert Thermatras al 27 jaar. Norder: “Oorspronkelijk werden isolatiematrassen in de scheepvaart gebruikt, maar ze worden ook al lang toegepast bij cv- en warmwatertapinstallaties. We hebben heel veel ervaring in het inmeten, produceren en monteren van deze thermische isolatie. Voor onze klanten is de flexibiliteit van het onderhoudsvrije systeem een belangrijke factor. Afhankelijk van de situatie kiezen we het meest geschikte isolatiemateriaal en -systeem. Dat doen we pas nadat we, direct of in opdracht van de huisinstallateur of adviseur, de betreffende installatie persoonlijk geïnventariseerd hebben. Zo komen we tot een gedetailleerde specificatie van de te isoleren appendages, inclusief een fotorapportage en een concreet kostenvoorstel. Daarbij bepalen we aan de hand van de juiste bedrijfstijden en energieprijs een terugverdientijd. Dat maakt voor onze klanten duidelijk waarom appendage-isolatie loont. Uiteraard verzorgen we ook de productie en installatie van de op maat gemaakte thermatrassen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.