Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

Appartementen gebouw Metropool I worden volledig voorzien van stekerbare E-installaties

img_4946-kopieren

19 juni 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

‘De besparing op arbeidskrachten spreekt ons enorm aan’

Aan de P.J. Bliekstraat 2 in Spijkenisse wordt hard gewerkt aan de transformatie van een voormalig kantoorgebouw naar 42 zorgappartementen. Gebouw Metropool I – met een oppervlak van 1.780 m² – is hiertoe grotendeels gestript. Van boven naar beneden worden nieuwe binnenwanden, plafonds en kozijnen aangebracht en ook de installaties worden grotendeels vernieuwd. In opdracht van de Nederlandse Bouw Unie (NBU) is Van Aalst Elektro verantwoordelijk voor de complete elektrotechnische installatie, inclusief de data- en intercomvoorzieningen ten behoeve van de WiFi, camera-installatie en het sluitsysteem.

Voor de energievoorziening is gekozen voor standaard bekabeling met nutsaansluitingen in de kelder”, vertelt Tonnie Vermeeren, directeur van Van Aalst Elektro Breda BV. “Per verdieping wordt een energieverdeler geïnstalleerd die de diverse appartementen voedt. Alle elektrotechnische installaties in de woningen worden stekerbaar uitgevoerd. Vanaf de verdeelkasten tot en met de centraaldozen, wandcontactdozen, schakelaars en verlichtingspunten. Hierbij hebben wij gekozen voor het 100% winstalleren® concept van Attema en WAGO.”

Attema Artikel Installatie Bouw vakblad Nederland

De bouwmethodiek – met metalstud holle wanden en verlaagde metalstud plafonds – leent zich uitstekend voor stekerbare technieken.

 

Goede projectbegeleiding

“In het verleden hebben we al meermaals contact gehad met Attema. Een passend project om het 100% winstalleren® concept te implementeren, ontbrak echter nog”, aldus Vermeeren. “De transformatie van Metropool I brengt hier verandering in. De bouwmethodiek – met metalstud holle wanden en verlaagde metalstud plafonds – leent zich uitstekend voor stekerbare technieken. Bovendien komen de E-installaties in de appartementen grotendeels overeen.” Om een soepele opstart en uitvoering mogelijk te maken, hebben Attema en WAGO de installateur onder meer geassisteerd bij de engineering en calculatie. “Daarnaast hebben zij het materiaalontwerp voor hun rekening genomen, evenals de materiaallijsten met de juiste snoeren-, centraaldoos- en inbouwdoostypes. Tijdens de uitvoering hebben de accountmanagers van Attema het project een aantal keer bezocht, om de voortgang te zien en om eventuele vragen van monteurs te beantwoorden. De voorbereiding is echter zo goed opgetuigd, dat er op de bouwlocatie geen onduidelijkheden meer zijn.”

Attema Artikel Installatie Bouw vakblad Nederland

Alle elektrotechnische installaties in de woningen worden stekerbaar uitgevoerd.
Vanaf de verdeelkasten tot en met de centraaldozen, wandcontactdozen, schakelaars en verlichtingspunten.

 

Snelle verwerking

In dit project worden de verdeelkasten, centraaldozen en inbouwdozen van Attema geïnstalleerd. “Alle verbindingen – zoals de koppelkabels en connectors – zijn van WAGO en het schakelmateriaal komt van Busch-Jaeger. De inbouwdozen en contrastekkers worden in een geconditioneerde omgeving door een assembleur samengesteld en just-in-time per unit of verdieping op het project aangeleverd, waar ze direct en snel worden verwerkt. De Attema-verdelers, WAGO materialen en stekerbare installatiedelen worden geleverd door technische groothandel Rexel.” Inmiddels is een kwart van het installatiewerk gereed. “Niet alleen de tijdswinst op het project en de rust in de planning, maar vooral de besparing op arbeidskrachten spreekt ons enorm aan”, vertelt Vermeeren. “Anno 2019 is het aantal handjes op de bouw schaars. Stekerbaar installeren speelt hier perfect op in. We hebben dit project nog traditioneel gecalculeerd. Pas na de oplevering eind mei kunnen we daadwerkelijk zeggen welke voordelen 100% winstalleren® heeft opgeleverd en of de materiaalinvestering aan de voorkant daadwerkelijk aan de arbeidskant wordt terugverdiend. Maar ook al spelen we quitte, dan zullen we in de toekomst zeker weer voor dit concept kiezen. Zoals bij de transformatie van een kantoorgebouw naar 90 studenteneenheden op De Singel in Breda, waarvoor we op dit moment de plannen uitwerken.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht