Aanbouw Koopman International Amsterdam
03:03
07-01-2016

Amsterdam | Koopman International

Koopman International aan de Distelweg in Amsterdam breidt uit. Aan het enorme complex wordt door aannemer HSB Bouw een aanbouw gerealiseerd, waarin zowel showrooms als kantoren worden ingericht. Blokzijl TCL en Blom Elektrotechniek BV zijn verantwoordelijk voor respectievelijk de W- en E-installaties in het project, dat in februari 2016 moet worden opgeleverd. Tijdens de werkzaamheden blijft het pand in gebruik.

Enkele weken voor de oplevering is de afmontage van alle installaties in volle gang, vertelt Jarno Philipsen, projectleider W bij Blokzijl TCL, verantwoordelijk voor onder andere de luchtbehandeling, centrale verwarming, koeling, drinkwaterinstallaties en alle sanitair in het project, inclusief de bijbehorende regeltechniek. “Het pand bestaat voor het grootste deel uit showrooms, waarin diverse airco-units voor verwarming en koeling zorgen. Gekozen is voor een VRV-systeem dat gelijktijdig verwarmen en koelen mogelijk maakt. In de kantoren hebben we hiertoe inductieconvectoren voorzien, een esthetisch hoogstaande oplossing die een gezond en thermisch comfortabel binnenklimaat mogelijk maakt.” De inductieconvectoren zijn op de centrale verwarming en -koeling aangesloten, vertelt hij. “Het binnenklimaat kan per kantoorruimte individueel geregeld worden. De showroom hebben we hiertoe in vier zones per verdieping ingedeeld.”

Om energie te besparen, vind warmte-uitwisseling tussen de verschillende ruimtes plaats. “De warmte die bijvoorbeeld aan de showrooms wordt onttrokken, kan worden gebruikt om de kantoren aan de noordzijde van het pand te verwarmen. Alle energie wordt zo optimaal benut.”

Wijzigingen
De werkzaamheden in het project lopen zeer voorspoedig, vertelt Philipsen. “Een uitdaging is dat tijdens het project nog wijzigingen door de opdrachtgever worden doorgevoerd, waarop wij steeds onze installaties moeten aanpassen. Zo heeft Koopman International recent besloten om van de helft van de showroom op de eerste verdieping toch kantoorruimtes te maken. De relatief eenvoudige showroominstallatie moet hierdoor worden omgebouwd tot de luxe comfortinstallatie die voor de kantoorruimtes is geëngineerd. Dat kost wel wat extra bouwtijd.”

660 datapunten
Ook erg tijdsintensief is de realisatie van de enorme data-installatie die in het gebouw wordt voorzien, vertelt Peter Mak, projectleider E bij Blom Elektrotechniek BV. “Gekozen is voor een Cat6A-installatie met maar liefst 660 aansluitpunten. Een specifieke wens van de opdrachtgever die maximale flexibiliteit wenste. Intern vinden namelijk regelmatig verhuizingen plaats.” Tussen en vanuit de patchkasten realiseert Blom Elektrotechniek BV een groot aantal glasvezelverbindingen, vertelt hij. “Hierbij gaan we niet over één nacht ijs. Cat6A-verbindingen mogen niet getrokken worden; alle kabels moeten worden gelegd. En dat is bijzonder arbeidsintensief.”

Naast de data-installatie heeft de E-installateur onder andere de licht- en krachtinstallaties, een grootverbruikaansluiting, brandmeld- en ontruimingsinstallaties en een toegangscontrole-installatie voorzien. “Alle verlichting betreft LED-verlichting”, vertelt Mak. “Hierbij is gekozen voor Prisma armaturen, die zorgen voor een optimale lichtbeleving.” In de showroom zijn door het bedrijf verschillende kabelgoten en aansluitpunten gerealiseerd, waarop Koopman International straks zelf de showroomverlichting aansluit.

Tekst: Lieke van Zuilekom Beeldmateriaal: Blom Elektrotechniek en WKZ (Rob Maas)

 


Bouwinfo

Opdrachtgever Koopman International
Aannemer HSB Bouw
Installaties Blom Elektrotechniek BV, Blokzijl TCL, KS Electronics, WKZ Installatietechniek, Van Lente Systeemintegratie
Oplevering februari 2016

 

i-project-infov3Projectinfo

Installaties en besturing ‘familie-geïntegreerd’
In opdracht van zusterbedrijf Blokzijl TCL Installatietechniek realiseert Van Lente Systeemintegratie de meet- en regeltechniek voor de kantorenuitbreiding van Koopman International. Doordat het complete W-installatiehoofdstuk bij één organisatie is ondergebracht, worden de lijnen korter, de sturing flexibeler en de resultaten uiteindelijk beter.

Van Lente Systeemintegratie uit Deventer installeert gebouwbeheersystemen voor in principe elke soort utiliteit. Zo ook voor de nieuwgebouwde kantoorruimten van handelshuis Koopman International. ‘Goed voor het gebouw’, zegt projectleider meet- en regeltechniek Frank Koopman, aangezien zowel de W-installaties als de besturing ervan nu in feite uit één en dezelfde koker komen. “Omdat wij tot dezelfde familie behoren, zijn de bedrijven beter op elkaar ingespeeld. Natuurlijk hebben we aparte bedrijfshuishoudingen, maar de groep zal altijd proberen ‘voor elkaar te zorgen’.”

Zelfvoorzienend
Zoals nu dus ook bij Koopman International. Van Lente realiseert hiervoor de meet- en regeltechniek, met erop aangesloten de verwarming, koeling en luchtbehandeling. Daarnaast zal worden voorzien in communicatieve na-regelingen, waarmee de verwarming en koeling van 37 ruimten apart instelbaar zijn. Van Lente verzorgt het gehele traject van de regeltechnische installatie. Dus zonder uitbesteding aan derde partijen. Koopman: “Wat geldt voor de samenwerking met Blokzijl, geldt hiervoor evenzeer. Doordat we alles in eigen hand houden, kunnen we flexibeler opereren.”

 


VRV-systeem: meer opbrengst uit minder installatie
In opdracht van hoofdinstallateur Blokzijl TCL installeerde WKZ Installatietechniek de koelinstallatie voor de uitbreiding van Koopman International. Want aanleg van koelsystemen geldt als één der specialiteiten van het bedrijf.

Koopman International is een mondiaal, in non-food artikelen gespecialiseerd handelshuis, met vestigingen in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Amerika. Vanwege expansiedoeleinden besloot het bedrijf tot uitbreiding van de huidige vestiging in Amsterdam Noord. WKZ Installatietechniek uit Apeldoorn realiseerde de koelinstallatie voor het project. Dit vanwege bewezen specialistische kwaliteiten, zegt Rob Maas, commercieel manager van WKZ.Meestal opereren we als zelfstandig installateur, maar we werken ook in opdracht van derden. Met Blokzijl TCL werken we vaker samen; de installateurs kennen onze kracht.”

Opbrengst
Voor Koopman resulteerde de samenwerking in een koelinstallatie die is opgebouwd uit een warmtepomp met een zogeheten VRV (Variable Refrigerent Volume)-systeem. Het bijzondere hieraan, volgens Maas, is het gebruik van koudemiddelen in plaats van water. Met als uitkomst een compacte installatie met een zeer hoge opbrengst. Maas: “Koudemiddelsystemen werken met een hogere systeemdruk. Hierdoor kunnen leidingen veel slanker worden gehouden. In veel projecten is dat een groot voordeel.” Hij wijst op de betonplafonds van de showrooms die – zoals vaker tegenwoordig – onafgewerkt worden opgeleverd. “De vierzijdige plafondonderbouwunits zijn van het Japanse Daikin, de enige fabrikant die ze op deze manier maakt. Ziet er mooi uit, toch?”

 


 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Installatie en Bouw Nederland partners

Vloerverwarming Thermaglas Nederland BV